«Відкривайте світ через сир». Гастротуризм в Італії після карантину

21 серпня 2021, 06:16

Оксана Чернова, тренерка ProCheese Academy, співзасновниця фестивалю сирного мистецтва ProCheese Award, розповідає про те, як правильно поєднувати приємне з корисним — відпочинок з роботою — поїздкою в італійську сироварню Бусто.

Італія — країна, кухня якої характеризується впливом не тільки народів середземномор’я, а ще й арабів і французів. Палкий характер місцевих жителів виразно відображають гострі та пікантні смаки сирів. Жага італійців до життя підкреслюється солодкими винами.

Відео дня

Оксана Чернова

Співзасновниця фестивалю та національного конкурсу ProCheese Awards, експертка професійного співтовариства цінителів сиру ProCheese

Сир високо в горах смакує інакше!

Наш шлях до Італії лежав через Австрію, тож у декількох словах розповім про неї. На момент цієї поїздки тут були закриті більшість ресторанів. Підготовка до їхнього відкриття просувалася не дуже активно. Та й люди ставили під сумнів можливість повного відкриття закладів громадського харчування. Зате на заправних станціях збільшився асортимент бутербродів і напоїв.

На ночівлю зупинилися у невеличкому родинному готелі у Доломітах (у гірському масиві в Східних Альпах). Адже на висоті приблизно 1500 м дуже комфортно після великої спеки, яка була впродовж останніх тижнів.

В Італії, навіть високо в горах, ви можете насолодитися різноманіттям місцевих сирів. Найбільше вразив підхід одного з готелів до сніданків і вечерь, де відвідувачам пропонують велику кількість сирів.

Перше, що можна побачити, заходячи вранці до буфету, — холодильна сирна шафа. Це справжній витвір мистецтва. За склом виставлені гарно оформлені сирні плато з різними видами сирів. І що найприємніше — кожен відвідувач міг на сніданок відрізати собі стільки сиру, скільки забажає.

Вечеряли ми теж у цьому готелі. Звісно ж, знову були сири, але вже інакші. Особливо смачною виявилася задимлена рикота. Видно, що це натуральний дим, оскільки була присутня сажа.

Тут ми провели 2 доби та наступного дня піднялися ще вище вгору, де замовили у маленькому ресторанчику на висоті 2400 м сирну тарілку та апероль шпрітц (найвідоміший італійський коктейль). І все це «під соусом» невимовно гарних краєвидів Доломітських скель. Тож, можу з упевненістю сказати: «На вершині гір сир смакує інакше!».

ProCheese Chernova
Фото: ProCheese Chernova

Тосканський сирний і винний сервіс

Наступною точкою нашої подорожі стала сироварня Казефічо Бусті, що в Тоскані.

Вона спеціалізується на виготовленні сирів з овечого молока. Експорт-менеджер провів нам чудову екскурсію печерами, де дозрівають сири. І наша подальша бесіда супроводжувалася смачною їжею.

До речі, сирну тарілку ми зробили разом. До неї увійшли 4 сири:

  • Pecorino Marzolino (безлактозний),
  • Pecorino Pistacchio Verde di Bronte DOP,
  • Pecorino Toscana DOP,
  • Tre Latti Lari.
ProCheese Chernova
Фото: ProCheese Chernova

Після цієї зустрічі ми захотіли провести вечір у місцевому ресторані. Однак Тоскана дуже важко виходить із кризи. Це було відчутно по сервісу та по якості їжі.

Взагалі, це місто славиться на весь світ своїм якісним сервісом. Окрім сирів, у ресторанах можна замовити безглютенову пасту з різними варіаціями такого ж хліба. Проте зараз вони відкрилися з дуже обмеженим меню. Навіть великі відомі виноробні ресторани дуже повільно відновлюють свою роботу. Склад офіціантів змінився у багатьох закладах. Нові працівники ще не до кінця запам’ятали асортимент вина та страв. Деякі честно зізнаються, що за рік карантину вже все підзабули.

Тож, будьте готові до того, що навіть із вибором вина можуть виникати невеликі труднощі. Необхідно мати хоч невелике уявлення про типи італійських вин, щоб отримати дійсно те, що хочеться.

Сардинія — острів сирних делікатесів

Якщо ви подорожуєте машиною, то слід врахувати, що потрапити на Сардинію можна тільки паромом. 7,5 годин у дорозі, щоб познайомитися зі знаменитим сиром Casu Marcu (Касу Марцу). І не забудьте придумати, чим зайняти дітей у дорозі.

На Сардинії все набагато простіше. Оскільки це острів, карантин незначно на нього вплинув, бо не було такого жорсткого контролю, як у містах. Туристів тут досить багато. Ресторани всі працювали у звичайному режимі.

Наше знайомство із Сардинією почалося з порту Ольбія. Вже наступного дня відправилися на південь за Casu Marcu. 3,5 години — і ми вже на сирному виробництві Sepi. Тут виготовляють 45 видів сирів з овечого молока. Один із них — Пекоріно Сардо DOР.

ProCheese Chernova
Фото: ProCheese Chernova

Виявляється, те, що їдять із личинками, — це недозрілий і недоферментований сир! Тож, важливо: цей вид сиру з личинками ні в якому разі не вживають у їжу! Це лише приманка для туристів. А для створення антуражу сирні виробники іноді навіть просять відвідувачів надягати окуляри, бо личинки мають здатність вискакувати з відкритої сирної голови. Тому верхівка сирної голови, поки сир ферментується, завжди прикрита.

Після поїдання Касу Марцу ми поїхали на північ Сардинії, де на 2 дні орендували яхту, щоб відвідати острови Ла Мадалена (острів, який любив Гарібальді) та французьку Корсику.

Корсика — це дуже дорогий острів із чудовими пляжами і вишуканими сирами. Їх роблять тут в основному із сирого непастеризованого молока кіз, овець і зовсім трішки із коров’ячого, що для нашої країни зовсім нетипово. Усім тутешнім сирам притаманний насичений «тваринний» аромат і майже такий же смак із нотками різнотрав'я та землистості. А їхня текстура — м’яка та масляниста. Тут у ресторанах раджу скуштувати устриці та сирно-м'ясну тарілку.

Потім ми повернулися на Сардинію, у Порто Черво. Це місце зустрічі селебріті з усього світу. Щоліта туди приходять на яхтах кіноактори, топ-моделі… Тут величезна кількість дорогих авто, різнофарбних яхт і мальовничих краєвидів.

ProCheese Chernova
Фото: ProCheese Chernova

Місцевою кухнею ми насолоджувалися у ресторані Clipper. Чому саме цей ресторан? Бо він має цікаву історію, славиться своїм сервісом і оригінальним меню з великою кількістю страв із морепродуктів у поєднанні із сиром та винами Сардинії. Вони вражають не тільки своїм яскравим і незабутнім смаком, а й оригінальною подачею. Тож можу від себе сказати: якщо ви не були в Clipper — ви не були в Порто Черво!

Повертаючись на материк, завітайте ще до Риму та до тосканських виноробень. Для зупинки ми обрали передмістя Сан-Джиміньяно з неймовірними краєвидами виноградників та незабутніми заходами сонця, які залишаться назавжди у вашому серці. Це старовинне місто, де знімалося багато італійських кінострічок. Тому відчуватися смак сиру в ресторанчиках цього міста та в маленьких сирних крамничках буде зовсім по-іншому, начебто ти — італієць, який вміє насолоджуватись життям.

Тож, де б ви не були, традиції, місцева кухня, смак сирів і вин найповніше відкриють для вас цю країну. Подорожуйте та відкривайте світ через сир!

ProCheese Chernova
Фото: ProCheese Chernova

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X