Не просто розтопити. Рецепт гарячого шоколаду від професійного шоколатьє

1 листопада 2021, 18:09
У гарячий шоколад обов’язково потрібно додавати молоко чи воду (Фото:klara avsenik / unsplash)

У гарячий шоколад обов’язково потрібно додавати молоко чи воду (Фото:klara avsenik / unsplash)

В ефірі програми Новий День на радіо НВ Інеса Біназон розповіла як приготувати правильний гарячий шоколад вдома і з чим він смакує найкраще.

Інеса Біназон

Професійна шоколатьє

Що таке справжній гарячий шоколад і з чого його готувати?

Гарячий шоколад — це розтоплена плитка, до якої можна додати або гаряче молоко, або навіть просто воду, щоби не перебити смак. Якщо у вас класний якісний шоколад, він сам по собі має різні відтінки смаків: дерев, фруктів, цитрусових. У таких випадках немає потреби навіть розбавляти молоком.

Відео дня

Для гарячого шоколаду краще обирати якомога дорожчий та якісніший продукт, від цього напряму залежить смак вашого напою. Але навіть якщо ви візьмете будь-яку базову плитку шоколаду, краще брати із вмістом десь 67−70% какао.

Одразу молочний шоколад брати не варто, бо це тоді буде не напій: без додавання молока вручну гарячий шоколад буде надто густий.

giancarlo duarte / unsplash
Фото: giancarlo duarte / unsplash

Рецепт гарячого шоколаду

На 4 порції:

  • 500 мл молока
  • 100 г темного шоколаду
  • 100−135 г молочного шоколаду

Приготування:

Спершу розтопіть шоколад на паровій бані. Далі потрібно взяти рідку частину, це може бути або молоко, або вода, яку ви доводите до кипіння і після цього вливаєте в шоколад у три підходи, постійно перемішуючи лопаткою. Після цього краще перебити все погружним блендером, бо вода та жир (а шоколад — це жир, там какао-масло) погано об'єднуються просто так, за допомогою лопатки. Потім можна знову підігріти суміш і вийде вже більш рідка маса.

maddi bazzocco / unsplash
Фото: maddi bazzocco / unsplash

Якщо просто розтопити шоколад, він буде занадто густий і занадто насичений.

Також до молока ви можете натерти цедру, додати корицю, мускатний горіх… І таким чином, коли ви підігріваєте молоко зі спеціями, з цедрою, ваніллю, молоко насичується цими ароматами, смаками і потім передасть це шоколаду.

Найкраще з шоколадом поєднуються цедра апельсина, кориця та натуральна ваніль (у жодному разі не ванільний цукор). А потім ще можна брати мексиканську спецію боби тонка, вона вже продається в інтернеті. Її треба зовсім трошки натерти на тертці, а смак буде схожий на суміш кориці, ванілі, мигдалю, кокосу. До того ж, це афродизіак. Напій буде дуже осінній, запашний — просто неймовірний.

Як приготувати ЗОЖний гарячий шоколад?

По-перше, якщо ви використовуєте якісний шоколад, він ЗОЖний сам по собі. По-друге, можна обрати шоколад крафтового виробництва на тростинному цукрі. Такі можете знайти переважно в інстаграмі, бо їх дуже мало в звичайних супермаркетах. Тому просто обирайте ЗОЖний шоколад, використовуйте не молоко, а воду чи рослинне молоко. Він буде той самий, але корисніший.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X