Дорослий десерт. Рецепт осіннього торта з гарбузом та віскі
Зазвичай гарбузові пироги та торти — це великий набір класичних спецій і приторний смак. Але в цьому торті все по-іншому, адже замість кориці тут — коричневий цукор, а гарбуз балансують алкогольні нотки.
Осіння колективна одержимість гарбузом триває, проте більшість рецептів із цим плодом у головній ролі надто передбачувані на смак, перенасичені корицею та іншими приправами, а також мають не дуже приємну вологу текстуру. Цей торт із віскі, коричневим маслом та гарбузовим пюре – альтернативна версія десерту з приємним тістом, ніжним кремом та легким присмаком гарбуза. І хоча рецепт може здатися досить довготривалим, тонке поєднання смаків та ароматів підкорять вас і переконають у резонності кожного процесу.
Рецепт торта з віскі та гарбузом
Інгредієнти
Для тіста:
- 100 г масла
- 140 г борошна
- 1 ч. л. розпушувача
- ½ ч.л. солі
- 150 г тростинного цукру
- 1 велике яйце
- 120 г гарбузового пюре
- ½ ч.л. ванільного екстракту
- 2 ст. бурбона чи віскі
- ¼ ст. молока кімнатної температури
Для крему:
- ¾ ст. жирних вершків, холодних
- 3 ст. цукрової пудри
- 1 ст. бурбона чи віскі
- Дрібка солі
Додатково:
- Нарізані горіхи (добре підійдуть пекан або грецькі) або кокосові чіпси.
Приготування:
Наріжте масло на великі шматочки та розтопіть у маленькій або середній каструлі на середньому вогні. Продовжуйте готувати масло, постійно помішуючи, поки воно не набуде коричневого відтінку та горіхового аромату. Коли це станеться, зазвичай потрібно 5-7 хвилин, відразу ж перелийте масло в жаростійку миску, зачекайте, поки воно охолоне і відправте в холодильник на годину-дві, щоб воно трохи затверділо.
Розігрійте духовку до 180°C. Вистеліть пергаментом дно форми для випікання та змастіть пергамент маслом.
У мисці середнього розміру перемішайте борошно, розпушувач та сіль.
Збийте міксером коричневе масло до вершкової повітряної консистенції, потім додайте коричневий цукор і збивайте до однорідності близько 2-3 хвилин. Вбийте яйце, а коли воно добре перемішається, додайте гарбуз та ваніль. Збивайте все до однорідної консистенції.
Додайте в миску половину сухих інгредієнтів і збивайте, доки вони не змішаються. Влийте молоко та віскі, потім додайте решту сухих інгредієнтів.
Перелийте рідке тісто у підготовлену форму та розгладьте поверхню невеликою лопаткою. Випікайте пиріг протягом 30 хвилин. Готовий пиріг дістаньте з духовки, через 15 хвилин дістаньте із форми і залиште на решітці охолоджуватися далі.
Поки торт остигає, приготуйте крем: змішайте жирні вершки, цукрову пудру, віскі та дрібку солі у великій мисці. Використовуючи міксер, збивайте вершки до того часу, поки сформуються піки, здатні зберегти форму.
Коли торт повністю охолоне, намажте його кремом. Розрівняйте крем і прикрасьте торт зверху кокосовими чіпсами, стружкою чи горіхами.
Смачного!