Від хумусу до фрі. Шість легких сезонних страв з гарбуза

7 жовтня 2020, 03:41

Сезон гарбуза настає в вересні й триває всю осінь, що дає можливість насолодитися цим овочем у всіляких стравах сповна.

Гарбуз можна готувати практично будь-яким способом: смажити, варити, запікати, перебивати в пюре або соус. Це універсальний у готуванні овоч, який до того ж багатий корисними речовинами. Тому з початком гарбузового сезону, намагайтеся додавати овоч у більшість своїх страв. Ну а якщо ви не знаєте, що приготувати з цього осіннього суперфуду, пропонуємо вам кілька простих рецептів з гарбуза.

Відео дня

Гарбузовий хумус

pinchofyum.com
Фото: pinchofyum.com

Останнім часом хумус став дуже популярною закускою, яка продається в кожному супермаркеті та в кожному третьому ресторані.

Американська блогерка Ліндсі, Pinch of Yum, пропонує урізноманітнити звичайний хумус додаванням гарбуза, щоб зробити цю близькосхідну страву ніжнішою.

Інгредієнти:

  • 1−2 зубчики смаженого часнику
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 2 ст.л. води
  • 1 банка консервованого нуту або попередньо відварений нут
  • 2/3 склянки гарбузового пюре
  • 1 ст.л. кленового сиропу або меду
  • ½ чайної ложки подрібненого свіжого розмарину (за смаком)
  • Сіль за смаком

Приготування

Сирий часник може вибиватися із загальної палітри смаків ніжного хумусу, тому автор рецепту пропонує обсмажити часник до золотистої скоринки в оливковій олії протягом 15 хвилин на невеликому вогні. Якщо ж ви любите смак часнику, можете готувати хумус з додаванням сирих зубчиків.

Якщо ви використовуєте не консервований нут, замочіть його та добре проваріть, щоб він не був жорстким.

Коли інгредієнти будуть готові, подрібніть усе в блендері або кухонному комбайні до однорідної маси. При необхідності додайте ще олії або води, щоб отримати бажану консистенцію. Якщо ви знаєте, що ваш блендер не любить невеликі тверді шматочки, можете вмішати розмарин вручну в уже перебитий хумус.

Подавайте хумус з морквою, яблуками, тостами, лавашем або чим-небудь ще.

Гарбузовий суп

Якщо ви ще чомусь не готувати гарбузовий суп, думка про який зазвичай приходить першою при згадці цього овоча, саме час це зробити. Якщо ж ви вже готували суп, подивіться на погоду за вікном, приготуйте його знову та зігрівайтеся смачною й дуже корисною стравою.

Пропонуємо вам приготувати гарбузовий суп за рецептом Володимира Ярославського.

Гарбуз-фрі

Wholefully.com
Фото: Wholefully.com

Кессі з блогу про здорове харчування Wholefully пропонує хоча б восени замінити картоплю-фрі на гарбуз-фрі. Тим більше солодкуватий смак гарбуза ідеально поєднується зі смаком сиру, а відсутність смаження у великій кількості масла робить закуску ще й корисною.

Інгредієнти

  • 1 маленький гарбуз
  • 2 ч.л. кукурудзяного крохмалю
  • 2 ч.л. оливкової олії
  • 1 ч.л. паприки
  • 1 ч.л. часникового порошку
  • 3 с.л. тертого пармезану
  • ¼ склянки подрібненої свіжої петрушки
  • ½ ч.л. великої морської солі

Приготування

Розріжте гарбуз навпіл і вичистіть насіння та м’якоть. Потім розріжте кожну половинку ще на 4 шматочки. За допомогою овочечистки або ножа очистіть гарбуз від шкірки. Потім наріжте гарбуз соломкою-фрі, щоб товщина кожної палички була не більша ніж 5−6 мм. Якщо ви любите більш м’яку «фрі», можете різати більшими.

Помістіть нарізаний гарбуз у велику миску, залийте холодною водою та залиште не менше, ніж на півгодини. Поки гарбуз-фрі замочується, розігрійте духовку до 210° C. Вистеліть два або більше дека пергаментним папером і відкладіть їх.

Злийте воду з гарбуза і промокніть його паперовими рушниками.

Наповніть великий зіп-пакет гарбузом і посипте кукурудзяним крохмалем. Закрийте пакет і струсіть, щоб покрити ним усі шматочки гарбуза. Потім викладіть вашу фрі у велику миску, збризніть оливковою олією та перемішайте. Далі додайте всі спеції та перемішайте після кожної, щоб вони рівномірно розподілилися по всіх шматочках.

Викладіть готовий гарбуз на дека і випікайте 10−15 хвилин, перевернувши шматочки в процесі. Гарбуз-фрі повинен стати золотисто-коричневим і трохи хрустким.

Поки гарбуз запікається, перемішайте сир, петрушку та морську сіль. Як тільки ваші фрі будуть готові, діставайте їх з духовки та посипте сумішшю пармезану.

Запечений гарбуз по-грецьки

Ця страва грецької кухні може стати, як основною повноцінною стравою, так і гарніром, закускою або частиною салату, наприклад. Щоб приготувати такий гарбуз потрібно всього 35−40 хвилин, власне, гарбуз, томатна паста та базилік.

Рецепт гарбуза по-грецьки

Кесадилья з гарбузом і брі

foxeslovelemons.com
Фото: foxeslovelemons.com

Ще одне вишукане поєднання гарбуза з сиром, яке сподобається всім гурманам, з кулінарного блогу Foxes love lemons. Якщо ви любите різні лаваші з сиром та іншими начинками, то цей варіант мексиканської кесадильї з гарбузом скоріше за все стане вашим улюбленим осіннім перекусом.

Інгредієнти

  • 1 ст. гарбузового пюре
  • 1 ч.л. порошку чилі
  • 1 ч.л. подрібненого свіжого шавлії
  • ¼ ч.л. каєнський перець
  • 8 борошняних коржів (можна використовувати тортильї або лаваш)
  • 250 г сиру брі

Приготування

Щоб приготувати пюре, запечіть гарбуз, а потім перебийте його в блендері.

Далі змішайте гарбуз, порошок чилі, шавлію та каєнський перець.

Нагрійте сковороду, викладіть на неї тортильї (до 4), покладіть ¼ гарбузової начинки на кожну і ¼ сиру та накрийте зверху іншою тортильєю. Готуйте на антипригарному спреї, олії або сухій сковороді. Смажте кесадильї з двох сторін 4−6 хвилин або поки коржі не стануть золотистими, а сир не розплавиться. Розріжте кожну на кілька шматочків і подавайте в теплому вигляді.

Гарбузові ньокі

Ще один незвичайний рецепт з гарбуза від Pinch of Yum, який обов’язково варто приготувати. З цією стравою на столі італійський осінній настрій вам забезпечено, а в такому вигляді гарбуз полюблять навіть ті, хто взагалі його не їсть.

Рецепт гарбузових ньокі в вершковому соусі

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X