Вінтажна кухня, скат на грилі та мармурова яловичина. Як перетворити відпочинок в Херсонській області на гастротур

6 липня 2019, 20:43

Ті, хто активно подорожує по Україні, добре знають, куди варто відправитися в пошуках місцевих делікатесів і де можна організувати повноцінний гастротур. Виявляється, спробувати незвичайні страви і локальні продукти можна і в Херсонській області.

В останні роки Херсон і Херсонська область намагаються отримати максимальну туристичну користь зі свого вигідного розташування на карті України: тут і одразу два моря поруч, і вирощувати різні овочі-фрукти сама природа звеліла. Очевидно, що розпещених турецькими і єгипетськими all-inclusive українських туристів можна і потрібно залучати не тільки комфортним житлом, екстремальним відпочинком і розвагами, а й унікальною гастрономією. Більш того, коли для цього є всі умови.

Відео дня

Спочатку — десерт

Прибувши в Херсон, варто вирушити на дегустацію кондитерської візитівки міста. Адже віднедавна існують не тільки Київський торт з безе і арахісом і Сувенір з Одеси з шоколадом і курагою, а й фірмовий торт Херсон!

Конкурс на створення кращого «іменного» торта для Херсона тривав два місяці. В результаті, з більш ніж 40 запропонованих рецептур був відібраний солодкий переможець — торт з коржами з безе, начинкою з білого шоколаду, і головними елементами — горіхами і курагою. Відзначимо, для приготування торта не використовується борошно, тому починати з нього гастротур по Херсонській області не так совісно й калорійно 😊

департамент туризму і курортів Херсонської ОДА
Фото: департамент туризму і курортів Херсонської ОДА

Вінтажний обід з 18 століття

Кожен з регіонів України славиться своєю особливою місцевою кухнею: те, що ви зможете спробувати в Херсонській області, вам не подадуть в інших областях. Більше того, недавно тут стартував незвичайний проект відродження автентичної кухні Південної України Херсон. Вінтажна кухня. В рамках цього гастрономічного дослідження краєзнавці та шеф-кухарі знайшли і реставрували рецепти 18 століття, відтворивши їх на базі локальних продуктів і сучасного обладнання.

За словами бренд-шефа проекту Вінтажна кухня Олександра Шостака, всього було реставровано сім страв із старовинних меню, кожна з яких має свою історію і присвячена людині, ім'я якого пов’язане з історією Херсона. Наприклад, блюдо Короп в винному соусі на пюре з пастернаку (над правильним відтворенням якого, до слова, кухарям довелося потрудитися тривалий час) присвячене американському адміралу Джон Пол Джонсу (якого українці називали по-своєму Іван Іванович Поль), який брав активну участь в російсько-турецьких війнах за південь України і Чорноморське узбережжя.

Сьогодні спробувати страви з меню вінтажні кухні та зануритися в те, що їли в місцевих закладах понад сто років тому, можна в восьми ресторанах — семи в самому Херсоні та одному в місті Олешки, в 4 кілометрах їзди від Херсона, — ресторані української південної кухні Пан Атаман.

департамент туризму і курортів Херсонської ОДА
Фото: департамент туризму і курортів Херсонської ОДА

Свіжий улов

Побувати в Херсонській області й не спробувати свіжовиловлену місцеву морську рибу — це нонсенс! У багатьох місцевих закладах в меню включені кілька видів риби в різному приготуванні: наприклад, в тому ж олешківському Пані Атамані можна з'їсти камбалу на грилі або стейк з форелі (бонусом замовивши як гарнір місцеву спаржу). Якщо ж вам хочеться ще більшого колориту і незвичайних смакових відчуттів — вирушайте пробувати морського ската прямо на острів Джарилгач. Цивілізація, на жаль, дісталася вже і до найбільшого безлюдного острова Європи, і тут в кафешках, що відкриваються під сезон, можна спробувати і камбалу, і ската, і навіть свіжоприготованого морського бичка, який не зрівняється з тим, якого ви пробували в Києві або Дніпрі.

департамент туризма и курортов Херсонской ОГА
Фото: департамент туризма и курортов Херсонской ОГА

Найвідоміший в світі м’ясний делікатес і крафтовий сир

Наступним пунктом гастротура може стати маленьке село Тавричанка, яке знаходиться неподалік від унікального заповідника Асканія-Нова. Після прогулянки надзвичайним дендрологічним парком Тавричанський з 160 видами декоративних рослин, 5 тисячами дерев і кущів, привезених в місцевий степ з усіх куточків світу, і білосніжними стилізованими під античність скульптурами, що точно вас здивує, вирушайте на дегустацію м’ясного делікатесу — мармурової яловичини, але завезеної не з-за кордону, а вирощеної в Україні.

Розведенням корів особливої породи, виведеної з п’яти різних порід, включаючи кубинського зебу, стійкої до різних погодних умов, витривалої і невибагливої, і такої, що дає особливо цінне «мармурове» м’ясо, займається державне підприємство Дослідне господарство Асканійське. Тут запевняють, що мармурову яловичину з Тавричанки в ресторанах ви не зустрінете, адже продають корів тільки заводчикам, проте шматочок делікатесу спробувати все ж можна. Але заздалегідь домовившись про дегустацію!

департамент туризму і курортів Херсонської ОДА
Фото: департамент туризму і курортів Херсонської ОДА

Неподалік знаходиться також ферма-галерея, де можна ознайомитися з процесом приготування крафтових козячих сирів з молока кіз французької породи, а також спробувати понад десять їх видів. Поспішаємо заспокоїти тих, хто з дитинства боїться словосполучення «козяче молоко»: місцевий сир дуже ніжний, особливо смачний і абсолютно не має характерного запаху.

Як у Франції, тільки краще

«От би зараз смачного вина!» — подумали ви під час дегустації козячих сирів? Візьміть в місцевому магазинчику кілька голівок сиру з собою, і повертайтеся до Херсону. Адже місцеві винороби вже цілком можуть змагатися не тільки зі своїми українськими колегами, а й з майстрами винного виробництва за кордоном. Тут, майже в межах міста знаходиться сімейна виноробня Курінь, створена за прикладами французьких шато і яка сповідує екологічність, автентичність і відмову від конвеєрного виробництва вина. Купіть пляшку-другу до сиру або залишіться на ночівлю в місцевому міні-готелі, щоб, прокинувшись вранці, відчути себе як герой актора Рассела Кроу в легендарній романтичній комедії Хороший рік.

kurin.com.ua
Фото: kurin.com.ua

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X