Турецька томатна закуска. Як приготувати пікантну аджику Езме

20 серпня, 07:05
Турецька томатна закуска Езме (Фото:nanka-photo / depositphotos)

Турецька томатна закуска Езме (Фото:nanka-photo / depositphotos)

Езме — гостра турецька закуска, яка є однією з обов’язкових страв у турецькому гулянні.

Дану гостру закуску можна подати як до м'яса, птаха, картоплі, риби, так і як самостійну страву або намазувати на хліб або тости. Езме чимось схожа на Кавказьку аджику. На приготування цієї страви вам знадобиться близько 15 хвилин, незабутній аромат та бездоганний смак надовго запам'ятається вашим гостям та домочадцям. Для закуски Езме вибирайте помідори найсолодших сортів та оливкову олію гарної якості. Від цього залежить смак готової страви.

Відео дня

Як приготувати гостру закуску Езме

Складові:

  • 3 помідори
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 невеликий перець чилі або ½ середнього гострого червоного перцю
  • 2 ч. л. солодкої паприки
  • 2 ч. л. меленого куміна (зіри)
  • 2 ч. л. цукру
  • 1.5 ч. л. солі
  • 3 ст. л. рослинної олії
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 1 невелика цибулина
  • 1 жменя дрібно нарубаної петрушки
  • 2 ст. л. яблучного оцту чи лимонного соку

Спосіб приготування:

  1. Цибулю та петрушку дрібно порізати і пересипати в миску. Додати чайну ложку цукру, оцет і дати постояти. Суміш іноді потрібно помішувати.
  2. Дрібно нарізати часник та гострий перець. З перцю витягти насіння. Це зменшує гостроту соусу. Якщо ви не любите дуже гострий смак, прийміть лише половину перцю і подрібніть його.
  3. Помідори розрізати вздовж навпіл і натерти на тертці. Для закуски потрібна лише м'якоть.
  4. Налити в сковороду олію та розігріти на середньому вогні. Першим на сковороду вирушає часник, гострий перець, мелена паприка та кумін. Розмішуємо та тримаємо на вогні 3-5 секунд.
  5. Додати натерті томати, томатну пасту, сіль, що залишилася, цукор, перемішати і тушити, помішуючи близько 1 хвилини.
  6. Потім зменшуємо вогонь і тушимо, помішуючи, без кришки, 3-4 хвилини. Забираємо з вогню.
  7. Перелити вміст сковорідки в миску і трохи охолонути. До маси, що остигнула, додати лимонний сік і замариновану цибулю з петрушкою.
  8. Готову закуску перемішати та прибрати в холодильник, мінімум на 2 години. Чим довше простоїть, тим більше насититься.
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X