Їсти чи не їсти. Чим корисна молода кропива і як її готувати

1 квітня 2020, 11:20

Молода кропива — прекрасне доповнення до салатів, супів, соусів і навіть смузі. Вона є одним з джерел вітамінів і мікроелементів так необхідних ранньою весною в період їх гострої нестачі.

Якщо братець Кролик у казках Дядечка Римуса благав братця Лиса не кидати його в терновий кущ, то в українських би реаліях братець Кролик неодмінно б просив не кидати його в зарості кропиви. Тримаємо парі, ви всі в дитинстві як вогню боялися не те, що заростей, звичайного куща кропиви, не раз випробувавши на собі її пекучий «характер». Особливо шкідливим ж потрапляло кропивою за справу по попі. Отже з кропивою у більшості стосунки склалися геть не дружні. В такому разі про те, щоб вживати кропиву в їжу не може бути й мови. А даремно. Молода кропива — це смачно і неймовірно корисно.

Відео дня

Молоду Кропиву можна збіраті з кінця березня до качана травня (Фото: @instagram / strictlymedicinalseeds)
Молоду Кропиву можна збіраті з кінця березня до качана травня / Фото: @instagram / strictlymedicinalseeds

Молода кропива: користь

Молода кропива — природний концентрат вітамінів: А, В, С, Е, К, мікро і макро елементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен і фітонутрієнтов, зокрема, флавонідів, які запобігають хворобам серця, фітонцидів і органічних кислот. Вона підвищує опір організму і зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин, виведенню шлаків і токсинів. Завдяки вмісту вітаміну К кропива сприяє гарному згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах. Хлорофіл, що містяться у великій кількості в листі, запускає обмінні процеси в організмі і допомагає йому протистояти онкологічним захворюванням. Кропива нормалізує рівень цукру в крові. І, як відомо, кропиву активно використовують в косметології і фармацевтиці.

Молода кропива: шкода

Через потужні кровоспинних властивостей молода кропива протипоказана людям, що страждають на варикозне розширення вен, тромбофлебіт і атеросклероз, а також людям з густою кров’ю, оскільки може спровокувати утворення тромбів. Молоду кропиву не рекомендують людям з підвищеним артеріальним тиском, а також вагітним, бо є ризик викидня.

Молода кропива почти НЕ жаліється (Фото: @instagram / ladawanders)
Молода кропива почти НЕ жаліється / Фото: @instagram / ladawanders

Коли збирати і як обробляти

Навесні кропива з’являється однією з перших рослин. У наших широтах — це середина і кінець березня. Найпоширеніший вид кропиви — кропива дводомна. Молодою вважається кропива до моменту початку цвітіння, тобто до середини травня. Збирати кропиву краще за містом далеко від доріг. Хоча молода кропива не жалить, а якщо і жалить, то зовсім трохи, збирати її краще в рукавичках. При приготуванні, щоб кропива не жалила, її необхідно обшпарити.

Молоду кропиву краще не піддавати або якомога менше піддавати тепловій обробці, щоб вона зберегла якнайбільше корисних властивостей і вітамінів. Відварювати кропиву можна максимум три хвилини. Тому в супи кропиву додають в самому кінці приготування.

Щоб зберегти в кропиві якомога більше вітаміну А, краще її кришити керамічним ножем або рвати руками.

Якщо немає протипоказань, то молоду кропиву можна вживати в будь-яких кількостях. З кропивою готують зелений борщ, салати, соуси, діпи, пироги, яєчню, окрошку, ботвинью, крем-суп, смузі та ін.

Що приготувати: салат

Всі свої корисні властивості молода кропива найкраще збереже в салаті. Для супервітамінного весняного салату необхідні: молода кропива, зелена цибуля, кріп, петрушка, рослинне масло (від оливкового до кунжутного), лимонний сік, сіль і перець. Листя кропиви обдати окропом, дрібно порвати руками або порізати керамічним ножем, покришити кріп, петрушку, цибулю, заправити олією і лимонним соком, перець і сіль додати за смаком.

З молодої кропивою готують зелений борщ, салати, соуси, діпи, пироги, яєчню, окрошку, ботвинью, крем-суп, смузі та ін. (Фото: @instagram / srjchristine)

З молодої кропивою готують зелений борщ, салати, соуси, діпи, пироги, яєчню, окрошку, ботвинью, крем-суп, смузі та ін. / Фото: @instagram / srjchristine

Смачного!

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Юлія Найденко
Показати ще новини
Радіо НВ
X