Їж, пий, худни. Що ми дізналися про правильне харчування від популярної української дієтологині

1 грудня 2019, 21:43

Популярна українська дієтологиня, лікарка-ендокринолог Наталія Самойленко розповіла про головні аспекти правильного харчування при побудові раціону.

Ми зібрали головні тези з її інтерв'ю Радіо НВ.

Сучасна дієтологія — це персоналізована наука. Розробка харчових стратегій для кожної конкретної людини повинна будуватися на результатах повного обстеження.

Відео дня

Дієтологиня стверджує, що при складанні раціону можливо знаходити компроміси з не дуже корисними, але улюбленими продуктами — це необхідно, щоб виключити з дієти елемент стресу.

Рекомендована фахівчинею кількість прийомів їжі - три рази на день. Водночас на можливість дозволити собі «перекуси» впливає те, чи є у людини патологія органів травлення.

«Є захворювання, при яких три рази — це не дуже добре, і для них більш корисно так зване часте дробове харчування», — каже Самойленко.

Серед моделей харчування, які, як стверджує фахівчиня, можуть продовжити життя і молодість — паузи в їжі (або ж фастінг) за формулою «16 на 8» (тобто 16-годинне голодування при 8-годинному «вікні» для харчування).

OLA Mishchenko on Unsplash
Фото: OLA Mishchenko on Unsplash

«Аутофагія <...> — це природний спосіб очищення від клітин, що відпрацювали своє, пошкоджених білкових молекул різних інших метаболітів, які можна легко виводити з організму таким простим методом, як паузи в їжі», — коментує лікарка.

Дієтологиня рекомендує надавати перевагу локальним продуктам — наприклад, льону замість чіа. Причиною цього вона називає краще засвоєння організмом і більш доступну ціну продуктів, вирощених в Україні.

«Булгур, кіноа — не можу сказати, що це мегакорисні каші або що кіноа чимось краще, наприклад, ніж гречка. Я за харчову різноманітність і за те, щоб розширювати наші гастрономічні горизонти, пробувати щось нове», — підкреслює ендокринолог.

Для того, щоб структурувати свій раціон, важливо дотримуватися «правила екватора». В дієтології «екватор» — це умовна лінія, яка ділить день на дві частини — до і після 15:00, показуючи правильність ритмів у прийомі їжі.

Дієтологиня підкреслює, що до 15:00 кратність харчування повинна бути вище, аби не допустити калорійного зміщення через те, що людина добирає недолік калорій вранці посиленим харчуванням ввечері.

Ella Olsson on Pexels
Фото: Ella Olsson on Pexels

Лікарка радить приймати їжу з інтервалом п’ять-шість годин:

«Сніданок, наприклад, може бути о 7−8 ранку. Тоді у нас обід буде в 13−14 — ми встигли до „екватора“, це важливо. І знову додаємо до часу обіду інтервал п’ять-шість годин: виходить час вечері десь о 19.00, навіть 20:00», — говорить Наталія Самойленко.

Також важливо починати свій день, випиваючи перед сніданком одні-дві склянки чистої теплої води. У разі відсутності ерозійних або виразкових уражень слизової оболонки кишечника в воду можна додати лимон — це вилуговує рідину і покращує процес травлення.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X