Цільнозернові каші. П’ять рецептів, які урізноманітнять меню з корисних круп тривалого зберігання

19 жовтня, 00:35
Цільнозернові каші повинні очолювати наш стіл (Фото:timolina / depositphotos)

Цільнозернові каші повинні очолювати наш стіл (Фото:timolina / depositphotos)

Цільнозернові каші, без перебільшення, є складовою здорового та щасливого життя.

Багаті клітковиною, вітамінами, вуглеводами та мікроелементами цільнозернові крупи здатні продовжити молодість. Смачні, ситні, прості у приготуванні, вони сприятливо впливають на шлунково-кишковий тракт, довго зберігаються та належать до категорії доступних продуктів.

Відео дня

Гречана каша з фаршем

Крупа гречана — 1 склянка

Фарш м’ясний — 300 г

Цибуля ріпчаста — 1 шт.

Морква — 1 шт.

Олія соняшникова — 20 г

Сіль за смаком

Часник — за бажанням

На змащену маслом сковороду висипаємо гречку і трохи підсмажуємо її. Одночасно з гречкою можна підсмажувати цибулю та потерту на тертці моркву. Можна смажити їх й на іншій сковорідці заздалегідь. Об'єднуємо гречку з морквою та цибулею та додаємо на сковороду фарш. Підсмажуємо, поки фарш не змінить колір. Заливаємо окропом, так щоб гречка була трохи покрита водою, солимо і тушкуємо на повільному вогні, поки не випариться вся вода. До готової гречки можна додати дрібно порізаний часник.

Вівсяна каша з сіллю та травами

Пластівці вівсяні - 200 г

Вода — 600 мл

Сіль — 1 ч.л.

Лляна олія — 2 ч.л.

Цукор — ¼ ч.л.

Сухі трави (свіжа зелень) — 1 ч.л.

Вівсяні пластівці заливаємо водою, додаємо сіль, цукор і доводимо до готовності на невеликому вогні. У готову вівсянку додаємо лляну олію та трави.

Кукурудзяна каша з яблуками та гарбузом

Крупа кукурудзяна — 120 г

Молоко — 1−1,2 л

Гарбуз — 200 г

Яблуко — 1 шт.

Цукор — 3 ст.л.

Сіль — щіпка

Порізаний дрібними кубиками гарбуз заливаємо трьома склянками молока, доводимо до кипіння і на повільному вогні варимо близько десяти хвилин. Промиту крупу промиваємо та заливаємо молоком. Готовий до цього часу гарбуз блендуємо та поєднуємо з замоченою в молоці кукурудзяною крупою. Ставимо на маленький вогонь і, помішуючи, готуємо двадцять хвилин. За десять хвилин до повного приготування додаємо в кашу нарізане дрібними скибочками яблуко.

Булгур з грибами

Булгур — 200 г

Гриби — 500 г

Вода — 400 мл

Цибуля — 1 шт.

Олія — 30 мл

Сіль, перець — за смаком

Заливаємо крупу водою, доводимо до кипіння та варимо на повільному вогні двадцять хвилин. Відставляємо потомитися під кришкою ще на двадцять хвилин, а тим часом підсмажуємо на сковороді дрібно порізані цибулю та гриби. Об'єднуємо готові продукти, перемішуємо та ставимо на стіл.

Кускус з бринзою та свіжими помідорами

Кускус — 100 г

Бринза — 100 г

Помідори — 2 шт.

Червона цибуля (можна звичайна) — 20 г

Лимонний сік — кілька крапель

Вершкове масло, сіль, перець — за смаком

Кускус заливаємо окропом і даємо настоятися кілька хвилин. Після того як він увібрав у себе всю воду, додаємо шматочок вершкового масла. За ним піде присолена та заправлена лимонним соком дрібно нарізана цибуля та кубики помідора. Половину бринзи розминаємо та додаємо в кашу. Прикрашаємо її кількома скибочками бринзи та кружальцями помідора, залишеними заздалегідь.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Показати ще новини
Радіо НВ
X