Готується на всі свята. Рецепт чорної зіньківської ковбаси

25 січня, 21:32
Після випікання покладіть ковбасу на солому, щоб вона ввібрала аромат (Фото:Жанна Ніконова)

Після випікання покладіть ковбасу на солому, щоб вона ввібрала аромат (Фото:Жанна Ніконова)

Рецепт цієї старовинної страви увійшов у невелику фуд-енциклопедію, створену Platforma та командою Євгена Клопотенка.

«Зіньківська ковбаса вражає не лише смаком чи запахом, а й незвичайним темним кольором. Саме тому її древня назва — чорна. Цій унікальній страві — сотні років, але скільки точно, не знає ніхто. Втім, достатньо, аби її внесли до енциклопедії гастрономічної спадщини від Українського центру культурних досліджень, а також до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Батьківщина цієї страви — мальовниче село Зіньків та Хмельниччині», — описує страву довідка фуд-гіду.

Відео дня

Галина Бернацька, мешканка села Зіньків, також відзначає, що без цієї ковбаси не обходиться жодне святкування чи застілля.

Рецепт домашньої ковбаси

Інгредієнти:

  • 1,4 кг свинини (лопатка чи задня частина)
  • 75 г очищених зубчиків часнику
  • 1 ч.л. меленого чорного перцю
  • 3 подрібнені лаврові листки
  • 100 мл води
  • 200 мл свинячої крові
  • 2 м свинячої кишки для начинення
  • сіль за смаком
  • 100 г соломи
  • 2 деревʼяні щепи з фруктових дерев

Приготування:

1. Наріжте м’ясо шматочками приблизно 1 см, змішайте з подрібненим часником, лавровим листом і сіллю.

2. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

3. Промийте кишки та начиніть їх фаршем за допомогою спеціальної насадки на мʼясорубку чи вручну. Заповнюйте кишки щільно, але щоб вони сильно не розтягувалися. Довжину однієї ковбаси робіть не більше за 50−60 см, щоб її було зручно запікати.

4. Викладіть ковбасу на деко, застелене пергаментом, поряд покладіть щепу з фруктових дерев для аромату.

5. Відправте ковбасу в розігріту духовку, через 10 хвилин дістаньте, рівномірно змажте кров’ю та поверніть у духовку ще на 80 хвилин. Змащуйте ковбасу кожні 10−15 хвилин, зробивши це останній раз за 20 хвилин до кінця приготування.

6. Готову ще теплу ковбасу викладіть на сіно, щоб додати аромату. Коли ковбаса охолоне, зберігайте її у холодильнику.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X