Класичний, веганський і йогуртовий. Як приготувати домашній майонез

3 квітня 2020, 03:24

За однією з версій, рецепт майонезу придумав кухар французького герцога Рішельє.

Майонез — це один із найпопулярніших соусів для заправки різних страв. Класичний майонез роблять на основі яєць, оливкового масла, лимонного соку, гірчиці і спецій. Але існує ще безліч інших варіантів приготування майонезу, наприклад, йогуртовий і веганський. Домашній майонез набагато корисніший магазинного, але варто знати, що потрібно зберігати такий соус в холодильнику під щільною кришкою не більш 7 днів.

Відео дня

Як приготувати домашній майонез?

Для приготування домашнього майонезу важливо дотримуватися деяких правил, інакше соус не вийде:

  • всі інгредієнти для майонезу повинні бути кімнатної температури
  • інгредієнти потрібно збивати в чіткій послідовності за рецептом, не змішуючи все відразу
  • якщо майонез вийшов дуже рідким, можна додати ще трохи олії. Якщо ж він вийшов густим, соус можна врятувати, додавши трохи води.

Класичний майонез

Майонез за класичним рецептом роблять на основі жовтків, оливкового масла і гірчиці

Інгредієнти

яйце 1 шт.

оливкова олія 150 мл

сік лимона 1 ч. л.

гірчиця 1 ч. л.

цукор 1 ч. л.

сіль за смаком

Інструкція приготування

Загальний час: 00:15 (Час приготування: 03:00)

  1. Збиваємо блендером яйце разом з гірчицею, сіллю і цукром. Блендер потрібно опустити на дно і не піднімати.
  2. Далі додаємо сік лимона і ще раз добре збиваємо.
  3. У яєчну масу поступово починаємо вливати оливкову олію, продовжуючи збивати майонез. Збивати суміш потрібно, піднімаючи блендер вгору-вниз.
  4. Майонез готовий, коли суміш буде однорідної консистенції.

Веганський майонез

Такий соус можна використовувати у веганському олів'є або будь-яких салатах із листової зелені.

Інгредієнти

очищене насіння соняшнику 100 г

оливкова олія Extra Virgin 3-4 ст. л.

сік лимона 1-2 ч. л.

гірчиця 1/2 ч. л.

мед 1/2 ч. л.

сіль, перець за смаком

каррі або куркума 1/4 ч. л. (за бажанням)

Інструкція приготування

Загальний час: 01:15 (Час приготування: 03:00)

  1. Насіння промиваємо і заливаємо водою на ніч. Якщо часу немає, можна залити насіння на 1 годину гарячою водою, але не окропом.
  2. Далі зливаємо воду і заливаємо насіння новою водою. Вода повинна покривати насіння. Збиваємо все в блендері в однорідну масу. Якщо суміш погано збивається, можна додати ще трохи води - по 1 ст. л.
  3. Додаємо в блендер інші інгредієнти і ще раз збиваємо.
  4. Пробуємо майонез на смак і за бажанням додаємо ще спеції. Консистенція готового продукту повинна бути, як у звичайного майонезу.

Йогуртовий майонез

Ніжний майонез із класичним йогуртом

Інгредієнти

класичний йогурт 1/2 склянки

оливкова олія 1/2 склянки

яйце 2 шт.

гірчиця 1/2 ст. л.

сік лимона 1 ст. л.

сіль, цукор за смаком

Інструкція приготування

Загальний час: 00:15 (Час приготування: 03:00)

  1. Відокремлюємо білки від жовтків. У чашу блендера кладемо жовтки, гірчицю, сіль і цукор. Збиваємо всі інгредієнти.
  2. Далі, продовжуючи збивати, вливаємо тоненькою струйкою половину оливкової олії, йогурт і лимонний сік.
  3. Коли майонез буде однорідної консистенції, вливаємо оливкову олію і ще раз збиваємо. Йогуртовий майонез готовий!

Смачний і корисний домашній майонез можна використовувати для приготування новорічних страв. З йогуртовим і веганським майонезом вони будуть більш легкими. З класичним майонезом страви стануть пікантні через гірчицю. У домашній майонез також можна додати дрібно рубану свіжу або сушену зелень для більш вираженого аромату. Пропонуємо приготувати домашній майонез для таких страв:

Салат Оселедець під шубою

Салат Мімоза

Салат з ананасом і куркою

Закуска фаршировані яйця

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X