Хліб, коржики, тортильї. Чотири простих та швидких домашніх рецепти
Фуд-блогер Едуард Насиров поділився швидкими рецептами. Для быльшості навіть не потрібна духовка.
«Улюблені люди… дуже сподіваємося, що ви в безпеці… у цей складний у всіх відношеннях час усім нам потрібно намагатися зберігати спокій і підтримувати один одного…
Про всяк випадок, якщо у вас закінчився хліб, але є вдома борошно — ось пару простих рецептів, для деяких навіть не потрібна духовка… сподіваюся, комусь знадобиться! Обіймаємо кожного міцно!"
Рецепт домашнього турецького хліба
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 200 мл теплого молока (для веган варіанта — замінити водою)
- 100 мл теплої води
- 1 ч. л. цукру
- 10 г дріжджів швидкорозчинних
- 1 ч. л. солі з гіркою
Приготування:
У мисці змішати воду, молоко, цукор та дріжджі, дати постояти 10 хвилин, потім влити суміш у борошно із сіллю та замісити гарне еластичне тісто (5 хвилин). Перекласти тісто в миску, накрити плівкою та дати постояти 20−30 хвилин.
Розділити тісто на 4 рівні частини та сформувати з них кульки. Намагайтеся не давити надто сильно і не випускати повітря з тіста. Дати кулькам трохи відпочити — 15 хвилин.
Сформувати із кульок кола 15 см, щоб вони не сохли, накрити вологою тканиною.
Смажити хліб на добре розігрітій сковороді, на повільному вогні 8−10 хвилин, поки обидві сторони не стануть світло-коричневими (кілька разів перевернути). Готово!
Рецепт коржів Gözleme
Інгредієнти:
- 1 ст. теплої води
- 1 ст. оливкової олії
- 1 ч. л. солі
- 3 ст. борошна
Для начинки (можна замінити на будь-яку іншу або без неї):
- 500 г свіжого шпинату, промити, просушити, подрібнити
- 2 середні цибулини, подрібнити
- пучок кінзи
- 1 ч. л. солі
- по 1 ч. л. червоного та чорного перцю
- 200 г м’якого сиру
- + масло для змащування коржів — вершкове або олія
Приготування:
Для тіста змішати всі інгредієнти та замісити м’яке тісто. Дати тісту відпочити 15−20 хвилин під плівкою. Розділити тісто на 10 частин. Для начинки цибулю змішати з сіллю і дати постояти 10 хвилин — вона стане м’якшою.
Змішати у великій мисці всі інгредієнти для начинки. Кожен шматочок тіста розкатати максимально тонко в коло приблизно 1 мм товщиною. На половину коржика викласти начинку, накрити другою половиною і защипнути краї.
Смажити коржі на сухій сковороді, на середньому вогні, кілька хвилин з кожного боку, після перевертання змащуючи олією.
Рецепт масляних тортилій
Інгредієнти на 10−12 шт.
- 3 ст. борошна
- 1 ч. л. солі
- 1 ст. розпушувача
- 80 г вершкового масла
- 1 ст. гарячої води
- 1 ч. л. італійських приправ за наявністю
Приготування:
У гарячій воді розтопити вершкове масло.
У великій мисці змішати сухі інгредієнти, влити воду з маслом і замісити тісто. Вимішувати тісто 5−7 хвилин, доки воно не стане еластичним. Сформувати з тіста кулю, перекласти в миску змащену олією, накрити плівкою і дати відпочити 15 хвилин.

Розділити тісто на 10−12 частин, з кожного сформувати кульку.
Перекласти кульки тіста в миску, накрити плівкою та дати постояти 10−15 хвилин.
З кожної кульки розкатати на посипаному борошном столі диск діаметром вашої сковороди.
Смажити тортильї на середньому вогні, на сухій сковороді з антипригарним покриттям, перевертаючи кожні 20−30 секунд (по пару разів).
Коржики можна зберігати в герметичному пакеті протягом декількох днів.
Грецький хліб (начинка може бути будь-якою або взагалі без неї)
Інгредієнти:
Для опари:
- 2 ст. теплої води
- 2 ч. л. цукру
- 1,5 ч. л. сухих дріжджів
- ¼ ст. борошна
Тісто:
- Опара
- 4 ст. борошна
- 1,5 ч. л. солі
- ¼ ст. оливкової олії
- Начинка будь-яка за бажанням (в оригінальному рецепті оливки, запечений перець, спеції, оливокова олія)
Приготування:
Для опари змішати всі інгредієнти та дати постояти 10−15 хвилин. Для тіста в борошно влити опару, додати решту інгредієнтів і замісити м’яке еластичне тісто (місити близько 10 хвилин). Перекласти тісто у велику миску, накрити плівкою та прибрати у тепле місце на 2 години.
Для начинки змішати всі інгредієнти. Тісто на пергаменті або присипаній борошном поверхні розкатати в коржик, у центр викласти начинку, зібрати краї коржика разом. Защипнути краї, перевернути коржик і акуратно розкатати.
Вистелити деко пергаментним папером, обережно перекласти коржик на нього. Нещільно накрити тісто плівкою та дати постояти 30 хвилин.
Розігріти духовку до 220 °C. З хліба прибрати плівку, змастити тісто оливковою олією. Кінчиками пальців зробити у тісті заглиблення. Посипати зверху кунжутом. Випікати 30 хвилин або поки верх і низ хліба не стануть золотистими.
Дайте хлібу постояти 15 хвилин і можна їсти.