Сезон варення. Заморожувати, сушити чи консервувати овочі та фрукти — радить дієтологиня

25 серпня 2021, 22:13

Зараз в українських господинь і господарів найактивніший період заготівлі городини. Найчастіше вони використовують три способи обробки овочів та фруктів: консервацію, сушіння та заморожування.

Радіо НВ поговорило з лікаркою-дієтологинею Оксаною Скиталінською про особливості способів заготівлі та користь кожного з них.

Оксана Скиталінська

лікар-дієтолог

— Розпочнемо з варення. Чи корисно варити малинове варення на зиму?

Відео дня

— Нічого в цьому світі немає чи чорного, чи білого. Завжди є всі відтінки, як і з малиновим варенням. Якщо його трошечки, якщо воно правильно зварене (не переварене), якщо не дуже багато цукру, то нічого страшного не буде. До речі, малинове варення містить багато пектину, який приносить користь для наших кишкових бактерій. Тож споживання малинового варення під час хвороб зміцнює імунітет. Ще у ньому є трошечки ацетилсаліцилової кислоти (аспірину), яка має протизапальний, жарознижувальний ефекти. Не даремно п’ють чай із малини. Краще, звичайно, малину заморозити, але, консервація — це не найстрашніше. Дієтологи, мені здається, відмовляються від демонізацій домашніх заготівель, адже якщо людина веде активний спосіб життя, якщо вона загалом добре харчується, то одна-дві ложки малинового варення, страшного зла не принесе, діабетика з вас не зробить.

— А як краще зберігати ягоди? Заморозити, засушити чи варення — оптимальний спосіб?

— Всі способи хороші. Але заморожування — це один із найкращих способів, тому що воно зберігає те, що ми хочемо взимку отримати, — вітаміни і кольорові пігменти — фітонутрієнти. Якщо ми сушимо, то теж вся користь зберігається. А якщо варимо, то вітаміни зникають. Втім у ягідному желе багато пектину, ці кольорові елементи зберігаються. Тож має бути золота середина. На першому місці по користі стоїть усе-таки заморожування, на другому — сушіння. Можна використовувати електросушарку, можна сушити на спеціальній сітці чи на решітці у темному провітрюваному приміщенні. Краще не на сонці, бо тоді вітамін C зникає. Сушку потрібно закривати в герметичному посуді і готово. Тобто можна все. Всілякі лечо домашні чи заготовки в томатному соусі, як не дивно, не такі й погані. При термічній обробці звільняється кольоровий пігмент, який дуже добре засвоюється, і який є каротиноїдом: впливає добре на нашу шкіру, на нервову систему, судини. Італійці не даремно роблять не лише макаронні, але і томатні пасти.

— Консервувати огірочки — це взагалі корисно? Чи вони можуть нашкодити, якщо їх багато їсти?

— Сіль — це хороший консервант, як і оцет. Варто пам’ятати: коли ми готуємо огірочки, то всі мінерали виходять маринад. У огірках залишиться їх значно менше. Водночас квашені помідорчики і огірочки — це дуже корисно. Це одна з найкорисніших форм подачі здорових продуктів. Декілька банок консервації в оцті і солі також поганої погоди не зроблять. Кислота допомагає засвоюватися м’ясним продуктам. Звичайно, що не треба з'їдати трилітрову банку помідорів чи огірків, якими б вони смачними не були. Але якщо ми трошки з'їмо, то теж нічого страшного не буде.

— Кріп, петрушку, м’яту, розмарин, чебрець краще заморозити чи сушити?

— Їх можна сушити в темному приміщенні, зберігати в щільно закритих банках, тому що під час зберігання в полотняних мішечках можуть дуже швидко завестися шкідники. Ще їх можна подрібнювати, заливати олією і морозити в формочках для льоду. Олія набирається запаху, аромату і добре засвоює корисні речовини.

— Як потім використовувати цю заморожену суміш? Смажити?

— Смажити взагалі треба менше. Можна в салат покласти чи до якоїсь страви. Ви матимете супер-запашний продукт. Можна, до речі, часничок додати, але найкраще заморожувати з пряними травами. Наприклад, з базиліком або з кропом. Вони дуже корисні.

Слухайте подкаст на цю тему

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X