Від стресу і для схуднення. Сім фактів про користь дині

15 липня 2020, 03:01

Диня — сезонний продукт, що знаменитий своїм солодким смаком і яскравими пахощами, а також корисними властивостями і безліччю вітамінів, що містяться в ньому.

Диня — рослина з сімейства гарбузових. Цей плід особливо популярний в кінці літа-початку осені: дині стають солодкими, їх можна додавати в різні страви або вживати в натуральному вигляді. До того ж, вони дуже корисні.

Відео дня

pixabay.com
Фото: pixabay.com

Диня: користь

1. Зміцнює імунну систему

Чим корисна диня? Диня стимулює еритроцити і оживляє імунну систему, оскільки вона багата корисними вітаміном С. Також рослина багата калієм і захищає серцево-судинну систему.

2. Запобігає раковим захворюванням

Диня містить велику кількість бета-каротину і вітаміну С, які допомагають ефективно боротися з раком і нейтралізувати вільні радикали в організмі.

3. Допомагає боротися зі стресом

Плід допомагає нормалізувати частоту серцевих скорочень, що збільшує подачу кисню в мозок, а це, в свою чергу, дозволяє нервовій системі розслабитися.

4. Захищає здоров’я легенів

Куріння викликає зниження рівня вітаміну, А в організмі. Диня відновлює його кількість і має здатність зменшувати пошкодження легенів. До того ж, її аромат позбавляє від неприємного запаху тютюну.

5. Рятує від безсоння

Диня містить компоненти, які заспокоюють нерви і зменшують неспокій.

6. Ідеальний інгредієнт для дієти

Цей продукт висококалорійний і містить волокна, завдяки яким легко схуднути. Диня може придушити почуття голоду природними способами і на тривалий час. Вона також не викликає здуття живота, займаючи надто багато місця в шлунку, як деякі інші продукти, які містять занадто багато клітковини.

Unsplash
Фото: Unsplash

7. Корисні для здоров’я кишечника

Регулярне споживання дині може допомогти зберегти здоров’я кишечника. Насіння дині можуть допомогти позбутися від кишкових глистів. Також корисна диня при вагітності завдяки вмісту вітаміну С, бета-каротину.

Диня: калорійність

У 100 грамах дині сорту «канталупа» міститься всього 34 калорії. У 100 грамах мускатної дині - 36 калорій.

Дині в Україні: кращі сорти

Для вирощування дині вибирають добре освітлене сонцем місце, захищене від холодних вітрів. Найпопулярніші сорти динь в Україні:

  • Амал
  • Гопрінка
  • Дідона
  • Карибське Золото
  • Колгоспниця
  • Карамелька
  • Пієліт де Сапо
  • Серпянка
  • Ребриста
  • Якуп Бей
  • Торпеда

Диня: рецепти

З динею можна приготувати як і апетитні десерти, так і вживати її з м’ясом в холодних закусках, додавати в салати і навіть просто їсти з сіллю.

Диня з прошутто

Unsplash
Фото: Unsplash

Складові:

100 г прошутто, тонко нарізані 9 скибочок

½ канталупи або іншої солодкої дині, нарізаної на шматочки

Приготування:

Очистити диню, розрізати навпіл уздовж, видалити насіння і нарізати скибочками. Розкладіть скибочки прошутто (попередньо наріжте їх на тонкі шматочки) і дині на таці або безпосередньо на окремих тарілках. Інший варіант — обернути шматочки дині в смужки прошутто або хамона. Якщо диня недостатньо солодка, змастіть її злегка рідким медом.

pixabay.com
Фото: pixabay.com

Гаспачо з динею

Складові:

450 г дині

1 томат, крупно нарізаний

1 тепличний огірок, очищений, нарізаний крупно

1 халапеньйо, насіння видалити, нарізати перець скибочками

2 столові ложки оливкової олії

2 столові ложки хересу або червоного винного оцту

Сіль, перець

Для заправки:

¼ склянки мигдалю

30 грам фети

¼ склянки сметани

3 столові ложки незбираного молока

Оливкова олія (для сервірування)

Морська сіль

Мелений чорний перець

Приготування:

Суміш з дині, помідорів, огірків, халапеньйо, масла і оцту змішайте в блендері до однорідної маси. Перекладіть гаспачо у велику миску, приправте сіллю і перцем. Накрийте кришкою і остудіть.

Розігрійте духовку до 350 ° C. Підсмажте мигдаль на розігрітому деку до золотисто-коричневого кольору. Дрібно наріжте. Розітріть фету в сметані в маленькій мисці до утворення однорідної маси, потім змішайте з молоком.

Покладіть в миски шматочки дині і огірка, залийте гаспачо. Зверху покладіть заправку, посипте мигдалем, збризніть маслом, приправте морською сіллю і перцем.

Диня з сіллю

Unsplash
Фото: Unsplash

Складові:

Диня, нарізана скибочками

1 лимон, навпіл

2 столові ложки звичайної морської солі

2 столові ложки копченої морської солі

1 столова ложка перцю

1 столова ложка подрібненої рожевого перцю

Приготування:

Викладіть диню на блюдо і вичавіть лимон. Помістіть солі і спеції в окремі маленькі миски і подайте з динями для посипання.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X