Дієтологи назвали чотири продукти з високим вмістом корисних жирів
Як пише Washington Post, в даний час існує багато досліджень про користь жирів. Вони можуть допомогти побороти запалення, допомогти з контролем ваги і захистити від серцевих захворювань, діабету.
У той же час велике значення має тип жирів, який ви обираєте. Найкращий вибір - це продукти з високим вмістом мононенасичених і омега-3 поліненасичених жирів. Особливо коли ці продукти замінюють їжу, яка містить транс-жири або цукор.
Ви можете збільшити кількість корисних жирів в своєму раціоні, додавши рибу, горіхи, насіння, олію й авокадо в прийоми їжі. Ось чотири пролукти, яким віддають перевагу дієтологи:
Мигдаль
Чверть чашки мигдалю містить 6 г білка, 13 г «хорошого» мононенасиченого жиру і є джерелом клітковини, вітаміну Е і магнію. Мигдаль - ідеальна закуска, особливо коли замінює менш поживні альтернативи, такі як чіпси або тістечка. Це було відзначено в недавньому дослідженні, опублікованому в Journal of Nutrition.
У дослідженні вчені порівнювали дорослих, які щодня з'їдали 1,5 порції мигдалю або один банановий маффін (обидві закуски мали однакову кількість калорій).
«Група, яка перекушувала мигдалем, мала нижчий рівень холестерину LDL (поганий), але підвищила рівень хорошого альфа-1 холестерину», - пояснює один з дослідників Пенні Кріс-Ефіртон. Альфа-1 ЛПВЩ - це форма холестерину, яка, як відомо, найбільш захищає від серцевих захворювань.

Авокадо
На додаток до високого вмісту клітковини і мононенасиченого жиру, авокадо також містить лютеїн, пігмент рослини, який забезпечує його зеленувато-жовтий відтінок.
У недавньому дослідженні вчені з Університету Тафтса вивчали, як лютеїн в авокадо може позитивно впливати на функції мозку у літніх людей. Вони порівнювали дорослих у віці 50 років, чиї дієти включали одне авокадо в день, і з'ясували, що ті, хто їв авокадо значно поліпшили пам'ять і навички вирішення проблем.

Оливкова олія
Цей продукт є основним на більшості кухонь, і не без підстав. Наповнений мононенасиченими жирами, він рекомендується для здоров'я серця. Фактично, споживання трьох столових ложок (близько 50 мл) оливкової олії в день знижує ризик розвитку серцевих захворювань на 37%.
Він також сприяє боротьбі із запаленнями, поліпшенню рівня холестерину й артеріального тиску, а також підтриманню ваги.

Насіння чіа
Близько 65% жирів в насінні чіа - це омега-3 жири, так звані альфа-ліноленові кислоти (ALA). Це необхідний жир, який нам потрібно отримати з їжі, тому що організм не виробляє його. Чіа є найбільшим джерелом омега-3 жирів.
ALA може захистити мозок і пов'язаний зі зменшенням ризику серцевих захворювань. Дослідження насіння чіа показують, що воно може допомогти знизити кров'яний тиск, контролювати апетит і регулювати рівень цукру в крові.
Це цікаве насіння вбирає рідину і утворює гель, тому є відмінним доповненням до вівсянки, йогурту або пудингу. Зернята можуть використовуватися в якості замінника яєць при випічці або для згущення супів і соусів.

При цьому дієтологи нагадують, що вчені використовують велику кількість жирної їжі в своїх дослідженнях. Ви ж не є частиною клінічного випробування та не повинні споживати продукти в такій же кількості. Якщо ви додасте в свій щоденний раціон цілий авокадо і три столові ложки олії, то отримаєте забагато калорій. Тому корегуйте харчування розумно.

- Читайте також: Дієтолог назвав п'ять продуктів, які не варто їсти на обід
Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook