Кремзлики. Рецепт закарпатських дерунів із грибною підливою

17 серпня, 02:34
У Закарпатті страву називають кремзликами, кийзликами, гуглями, рисилованиками (Фото:VikaGeyder / depositphotos.com)

У Закарпатті страву називають кремзликами, кийзликами, гуглями, рисилованиками (Фото:VikaGeyder / depositphotos.com)

Публікуємо автентичний рецепт дерунів, котрий є не менш традиційною стравою Закарпаття, ніж банош чи бограч.

Існує безліч версій дерунів, котрі готують із різними начинками та соусами, і стільки ж регіональних назв цієї страви. У Закарпатті цю страву називають кремзликами, кийзликами, гуглями, рисилованиками, а подають зазвичай із грибами. Розповідаємо, як приготувати цю смачну страву.

Відео дня

Рецепт дерунів по-закарпатськи

Інгредієнти:

  • 6 великі картоплини
  • 2 зубчики часнику
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. борошна
  • 1 ст.л. сметани
  • цибуля за бажанням
  • олія для смажіння

Для підливки:

  • 70 г сушених нарізаних білих грибів
  • 0,5 цибулина
  • 2−3 середні зубчики часнику
  • 250 г сметани
  • 1 ст. л. борошна⠀

Приготування:

1. Почистіть картоплю та натріть на середній тертці (за смаком можна на дрібній чи крупній). Дрібно накришіть часник і, за бажанням, цибулю.

2. Відіжміть картопляну масу, перекладіть у глибоку миску, додайте цибулю, часник, сметану, яйце, сіль і перець за смаком. Останнім додайте борошно та ретельно перемішайте. Лишіть тісто на 10 хвилин. ⠀

3. Розігрійте пательню, налийте олію за смаком, викладайте кремзлики та смажте на невеликому вогні до золотистої скоринки, періодично перевертаючи для рівномірного просмажування (7−9 хв.). Готові деруни викладайте на тарілку з паперовим рушником, щоб вона всотала зайвий жир.

4. Приготуйте підливу. Замочіть сушені гриби на півгодини в окропі, накривши посудину кришкою, щоб не вивітрювати аромат. У цей час накришіть цибулю й часник, згодом злийте воду з грибів і промийте їх.

5. Розігрійте пательню з невеликою кількістю олії, обсмажте до золотистого кольору часник і цибулю. Додайте на сковорідку гриби, перемішайте та залийте водою, щоб вона майже повністю покрила гриби. Тушкуйте гриби до м’якості.

6. У мисці змішайте сметану, борошно і 50 мл води.

7. Посоліть і поперчіть гриби, коли вони будуть м’які, додайте сметанну суміш. Якщо ви хочете більш рідку підливу, додайте ще води за смаком. Коли соус почне закипати, знімайте з плити та подавайте до дерунів.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X