Картопляні оладки. Простий рецепт українських дерунів

15 липня, 22:45
Подавайте деруни гарячими (Фото:magone / depositphotos.com)

Подавайте деруни гарячими (Фото:magone / depositphotos.com)

Подібна страва існує в кухнях майже всіх слов’янських країн. Ділимося українською версією.

Українська Вікіпедія наводить 10 альтернативних назв дерунів, що легко пояснюється поширеністю цієї страви в різних регіонах Східної Європи. Подібна страва існує навіть у США — хашбраун — але готується із вареної картоплі. Досить популярною є версія дерунів із м’ясом, однак традиційний український рецепт складається тільки з картоплі, яйця, борошна і, опціонально, цибулі.

Відео дня

Публікуємо сімейний рецепт дерунів української кулінарки Ольги Нагорної з її блогу Olga in the Kitchen.

Рецепт дерунів

Інгредієнти:

  • 4 великі картоплини
  • 1 маленька жовта цибулина
  • 1 велике яйце
  • 3 ст.л. борошна
  • 1 ч.л. солі
  • ¼ ч.л. соди
  • масло виноградних кісточок для смаження (можна замінити іншою олією)

Приготування:

Очистіть картоплю і цибулю, поставте сито у велику миску. Натріть у сито (щоб стекла зайва волога) картоплю та цибулю. Натирайте по-черзі, цибулевий сік не дасть картоплі потемніти. Злийте більшість рідини, однак лишіть картопляний крохмаль. Змішайте картоплю й цибулю з крохмалем.

До картопляної суміші додайте борошно, яйце, сіль та соду, ретельно перемішайте. Тісто має бути досить густим, але ви повинні могти наливати його ложкою на сковорідку.

Розігрійте 2−3 столові ложки олії у великій антипригарній сковороді на середньому вогні. Викладіть на сковорідку картопляну суміш (1 дерун — 1 ст.л.) і смажете з кожного боку до рум’яної скоринки.

Подавайте деруни гарячими зі сметаною.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X