Національне свято. Цікаві факти про французьку кухню до Дня взяття Бастилії

14 липня 2020, 03:12

Франція — країна вишуканих страв, мішленівських ресторанів, кращих вин, сирів та соусів. Розповідаємо найцікавіші факти про французьку кухню до Національного свята Франції 14 липня.

Національне свято - День взяття Бастилії - відзначають у Франції 14 липня. Для кожного француза цей день особливий - урочистості проходять по всій країні і люди весь день вітають один одного. Програма святкування передбачає серію балів, парадів і феєрверків. НВ Style вирішив поділитися найцікавішими фактами про французьку кухню, а також кращими цитатами про кулінарію до національного свята Франції.

Відео дня

unsplash
Фото: unsplash

Топ-5 цікавих фактів про Францію

1. Франція - одна з найцікавіших з точки зору гастрономії країн світу - є рекордсменом за кількістю мішленівських ресторанів. У 2020 році в рейтингу кращих ресторанів Франції, за версією найвідомішого і найвпливовішого в ресторанному середовищі гіда Michelin, виявилося 628 закладів. До слова, в 2019 році цей показник був трохи вищим - 632 ресторани.

2. Французькі ресторани очолюють рейтинги найзатишніших, найатмосферніших і старовинних закладів. Найстарішим рестораном Франції вважається Restaurant La Couronne, який відкрив свої двері відвідувачам в 1345 році. За майже 700 років кухня в цьому закладі суттєво не змінилася. Зараз тут так само подають старовинні нормандські страви - сирне суфле, качку запечену в глині і ягня з розмарином.

unsplash
Фото: unsplash

3. У сучасній французькій кухні соуси є базою практично будь-якої страви. Можна нарахувати близько 3 тис. різновидів соусів. П'ять французьких класичних соусів вважаються материнськими: Бешамаль, Еспаньоль, Голландський, Велюте, Томатний. Майонез - також відносять до французьких винаходів. За однією з версій, рецепт соусу на основі яєць, оливкової олії, лимонного соку, гірчиці і спецій вигадав кухар французького герцога Рішельє.

4. Сир є ще однією візитною карткою французької кухні. У Франції можна знайти близько 400 сортів сиру - брі, камамбер, рокфор, канталь, морб'є, конте, реблошон і багато інших. Згідно з загальнодоступною статистикою, більше половини жителів Франції їдять сир щодня. А щороку середньостатистичний француз вживає близько 26 кг сиру.

unsplash
Фото: unsplash

5. В залежності від виробництва продуктів і регіону їх вирощування, у Франції налічують близько 22 регіональних кухонь. Найпростіші страви будуть відрізнятися за смаком і сполучуваності інгредієнтів. Тому не варто боятися замовляти півня у вині в різних ресторанах - в кожному виноробному регіоні це будуть абсолютно різні страви. Рецепти будуть відрізнятися не тільки інгредієнтами, але і, наприклад, ароматом вина.

Цитати про кулінарію, кухню та їжу

unsplash
Фото: unsplash
  • Щастя живе на кухні - Поль Бокюз

  • Якщо ти хочеш стати хорошим кухарем, ти повинен навчитися готувати класику. А крутіше французької класики - немає нічого - Костянтин Івлєв

  • Немає любові більш щирої, ніж любов до їжі - Джордж Бернард Шоу
  • Після гарного обіду можна пробачити кого завгодно - Оскар Уайльд
  • Смачний сніданок - окреме свято в житті - Харукі Муракамі
  • Кулінарія - як любов: в неї потрібно або зануритися з головою, або взагалі не занурюватися - Гаррієт Ван Хорн
  • Якщо в країні немає щонайменше п'ятдесяти сортів сиру і хорошого вина, значить, країна дійшла до ручки - Сальвадор Далі
  • Хліб з маслом - краще, що придумали люди - Майя Плісецька
  • У попередній обробці продукту закладена половина кухарського успіху - Марі-Антуан Карем
  • Немає нічого гіршого холодної їжі, крім їжі розігрітої - Французьке прислів'я

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X