Відзначаємо День святого Патрика. Як приготувати шоколадний торт на Гіннесі

17 березня 2021, 04:09

День святого Патрика 2021 відзначатимуть на батьківщині цього свята — в Ірландії - 17 березня. Веселі традиції ірландців стали «вірусними» і привели до поширення свята далеко за межами цієї країни.

День святого Патрика, або місцевою Lá Fhéile Pádraig, відзначається з початку XVII століття в день смерті покровителя Ірландії - святого Патрика. Його святкують в самій країні, де свято стало державним у 1903 році, а також діаспора по всьому світу — у Великій Британії, Аргентині, Канаді, США, Австралії та Нової Зеландії.

Відео дня

У це веселе і галасливе свято проводяться паради, театралізовані вистави та фестивалі, ірландці танцюють традиційні танці та одягають зелений одяг, прикрашений трилисниками. Цього дня в Ірландії навіть «призупиняється» пост: дозволяється вживання алкоголю і влаштовуються пивні вечірки.

crowneplazaparisneuilly / Instagram
Фото: crowneplazaparisneuilly / Instagram

Офіційним символом свята є трилисник — трехпластинчатий лист конюшини, а також лепрекон — чарівник маленького зросту, що виконує бажання. Ну а головним частуванням є, звичайно ж, пиво.

Напередодні Дня святого Патріка НВ Лайф пропонує не обмежуватися пивом у вигляді напою, а й приготувати на його основі торт!

Шоколадний торт на темному пиві

Інгредієнти:

2 склянки цукрового піску

1 і ¾ склянки борошна

¾ склянки какао-порошку

1 і ¾ ч л харчової соди

1 ч л розпушувача

1 ч л солі

3 великих яйця

1 стакан маслянки

1 стакан пива Guinness

½ склянки рослинного масла

1 ч л ванільного екстракту

Ганаш:

125 гр напівсолодкого шоколаду

120 мл густих вершків

Глазур:

450 гр масла

8 склянок цукрової пудри

½ склянки ірландського вершкового лікеру

Приготування:

sugarandsoul.co
Фото: sugarandsoul.co

1. Розігрійте духовку до 180 градусів, накрийте пергаментом і змастіть маслом дві круглі форми.

2. Змішайте цукор, борошно, какао-порошок, харчову соду, розпушувач і сіль у великій мисці або комбайні.

3. Змішайте яйця, маслянку, пиво, масло і ваніль і збивайте на середній швидкості протягом 2 хвилин, тісто буде дуже рідким.

4. Рівномірно розподіліть тісто між двома формами і випікайте протягом 40−45 хвилин.

5. Охолодіть у формі 10 хвилин, відокремте по краях і перенесіть на охолоджуючу підставку для повного охолодження.

6. Приготуйте ганаш. Поламайте шоколад в миску. Нагрійте вершки в маленькій каструлі, залийте шоколадом і залиште на 4 хвилини. Потім збивайте, поки не утвориться крем.

7. Дайте ганашеві охолонути і трохи загуснути перед тим, як розподілити його по верху одного з шарів торта, не доходячи до його країв.

8. Приготуйте ірландську кремову глазур, збивши вершкове масло з пудрою і лікером. Нанесіть її по периметру торта, зверху посипте шоколадною крихтою або кондитерською посипкою, і помістіть в холодильник на 20 хвилин або в морозильну камеру на 5 хвилин.

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X