Володарі шейкера. Легендарні коктейлі, вигадані українськими барменами

6 лютого, 07:38
Коктейль Something Tasty (Фото:Фото надане Дмитром Коломойцем)

Коктейль Something Tasty (Фото:Фото надане Дмитром Коломойцем)

6 лютого в усьому світі відзначають день бармена. На честь свята НВ Лайф згадує коктейлі, які принесли славу барменам України у країні та за її межами.

Міжнародний день бармена щорічно відзначають 6 лютого в день святого Аманда. Цей святий вважається покровителем пивоварів, виноробів, рестораторів і торговців завдяки тому, що привів в лоно християнської церкви виноробні краю Франції, Фландрії, Німеччини.

Відео дня

Традиційно день бармена святкують з конкурсами для барменів, розіграшами для відвідувачів барів, музикою і веселощами. Барменам доводиться об'єднувати в своїй роботі знання рецептур, розуміння смаків і поєднань, мистецтво композиції, ази медицини і психології, і все це часто в умовах ненормованого графіку і в режимі нон-стоп. Обов’язково привітайте барменів зі святом.

Які коктейлі принесли славу українським барменам?

Зелений мексиканець

Коктейль Зелений мексиканець, який в 2018 році відзначив своє 20-річчя, можна зустріти в барних картах всього світу. Легендарний напій створений Сергієм Кодацьким, який протягом багатьох років був головою Всеукраїнської асоціації барменів. Приводом до творчості стала нагальна потреба збільшити продажі лікеру Pisang Ambon наприкінці 1990-х. Цей солодкий лікер з ароматом, що нагадує цукерки Дюшес, названий на честь сорту бананів з Амбон.

Сергій Кодацький і Зелений мексиканець (Фото: Facebook)
Сергій Кодацький і Зелений мексиканець / Фото: Facebook

Тришаровий коктейль шот з зеленим лікером, текілою і фрешем лимону (пізніше його замінили соком лайму) миттєво став популярним клубним напоєм. Цікаво, що, хоча шоти найчастіше п’ються залпом, Зеленого мексиканця слід пити поступово, отримуючи задоволення від зміни смаків: «шорстку» срібну текілу змінює освіжаючий фреш, а потім — солодкий смак лікеру. Україна вийшла на перше місце по продажах Pisang Ambon. На честь 20-річчя коктейлю в 2018 році Сергій Кодацький придумав більш сучасний варіант рецептури в стилі коктейлів мартіні.

Оскільки рецептура коктейлю загальновідома, випити його можна практично в будь-якому закладі. А 6 лютого під час святкування дня бармена його приготує сам Сергій Кодацький в Pub.ua в київському Пасажі.

Сапфірова нескінченність

Константа смаку серед строкатих коктейльних меню столиці. Змішаний напій на основі джину Bombay Sapphire з лікером Mandarine Napoleon, соком грейпфрута и гренадином приніс Ірині Машихіній, яка його створила, перемогу в міжнародному чемпіонаті Bacardi Martini Grand Prix 2007. Пізніше напій був включений в коктейльну карту boutiquebar Biancoro, де його готували і продовжували замовляти гості більше 10 років.

Ірина Машихіна; коктейль Sapphire Infinity (Фото: колаж НВ)
Ірина Машихіна; коктейль Sapphire Infinity / Фото: колаж НВ

LoggerHead Blazer

LoggerHead — секретний столичний бар без вивіски, про який чимало чув весь світ. Слава прийшла до бару завдяки талановитій команді і особливому способу приготування коктейлів за допомогою розпеченого металевого прута, який використовувався в США в XVIII столітті і носить назву loggerhead. Долучитися до старовинної культури можна, замовивши коктейль LoggerHead Blazer, в складі якого All Spice Drum Bourbon, лікер Prunella Mandorlato, свіжий сік лимона, чай Дарджилінг, кордіал з лемонграсу, масло бергамота, Whisky Barrel Aged & Plum Bitters.

Формула 17/52

Автор коктейлю — Стас Мухін, учасник, призер і переможець міжнародних конкурсів. Ідею, рецептуру і келих для подачі коктейлю Формула 17/52 він придумав в 2016 році для конкурсу Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge.

Популярний на пострадянському просторі лікер досить складний для застосування в коктейлях. Конкурсне журі на чолі з президентом Міжнародної асоціації барменів Роном Бушманом оцінило 49 коктейлів від барменів з 19 країн світу, з урахуванням техніки приготування, подачі коктейлю на сцені і смаку в сліпій дегустації. Золото дісталося Формулі 17/52. У складі коктейлю: ягоди ялівцю, Riga Black Balsam Black Currant, ревеневий біттер, сироп Monin Macaron яблучний оцет, журавлинний сік.

Something Tasty

Приходячи в бар, гості найчастіше просять «що-небудь смачне». «І кожен раз ламаєш собі голову, підбираючи типаж гостя, і думаючи, що ж йому підійде? Класичний міцний напій або ж черговий безпрограшний бестселер?! Я створив ідеально збалансований авторський коктейль, ім'я якому — Something Tasty, „що-небудь смачне“», — розповідає автор Дмитро Коломієць, бартендер Parovoz SpeakEasy, автор YouTube каналу Something Tasty про приготуванні коктейлів вдома та бренд-амбасадор Diageo Reserve в Україні. У складі коктейлю: ром, абрикосовий бренді, пюре японського лимона юдзу, ананасовий сік, фреш лайма.

Азія Сауер

Коктейль придумав Герасімос Лівіератос в барі Pink Freud, з тих пір екзотичний смак настільки полюбився відвідувачам барів столиці, що його просять приготувати і в інших закладах. У складі Asia Sour авторський ром, настояний на чаї сенча, лимонний фреш і сироп лічі. Готується в шейкері і прикрашається мініатюрним бутоном чайної троянди.

Коктейль Asia Sour (Фото: Надано Pink Freud)
Коктейль Asia Sour / Фото: Надано Pink Freud

Вітаємо з міжнародним днем бармена!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X