Варто знати. 6 простих і дієвих лайфхаків, як нарізати цибулю без сліз

6 хитрих харчових лайфхаків, які не дадуть вам плакати при нарізці цибулі (Фото:Ipolstock/depositphotos)
Цибуля може змусити вас розплакатися, але тільки не в тому випадку, якщо ви слідуватимете одному з цих шести методів, запропонованих шеф-кухарями та кулінарами.
Цибуля — це один з інгредієнтів, який входить у багато страв, але при її подрібненні або нарізці, ваші очі можуть раптово наповнитися сльозами і обпектися. За словами шеф-кухаря, деякі люди більш чутливі до цибулі, ніж інші, і якщо ви шукаєте альтернативний спосіб нарізати цибулю, при цьому не пускаючи сліз ось кілька лайфхаків.
Чому цибуля викликає сльози
Причина, через яку люди плачуть, коли нарізають цибулю, пов’язана з еволюційним захисним механізмом, який призначений для захисту рослин від пошкоджень.
При розрізанні цибулини з пошкоджених клітин вивільняються ферменти, звані аллііназами, і згодом виділяється газ, який переміщається повітрям і дратує мембрани очей. Шеф-кухар Джулі Ендрюс додала: «Реакція організму на газ щодо поверхні ока полягає у створенні сліз, щоб вимити газ з ока». Але не вся цибуля однаково сильна; солодка цибуля чи зелена цибуля містять менше сірки, ніж традиційна біла чи червона цибуля, тому викликає меншу реакцію.
Те, як ви ріжете цибулю, також може зменшити реакцію, ось кілька перевірених способів нарізати цибулю без сліз.
Як різати та чистити цибулю без сліз
1. Наріжте цибулю під витяжкою
Повітряний потік може мати величезне значення, і Джулі сказала, що нарізка цибулі в приміщенні, що добре провітрюється, означає, що менше газу потрапляє в очі. Спробуйте працювати під витяжкою з високо піднятим вентиляційним отвором просто переконайтеся, що повітря дме вниз, а не всмоктується вгору. Ви також можете спробувати відкрити вікно та дозволити вітерцю проникнути всередину, щоб розбавити газ у повітрі.
2. Використовуйте гострий ніж
Тримати ножі гострими — гарна кухонна звичка, але, як то кажуть, це особливо важливо при нарізанні цибулі. Використання гострого ножа наносить менше пошкоджень м’якоті цибулі, тим самим зменшуючи кількість газу, що виділяється. З іншого боку, тупий ніж може утруднити нарізку цибулі та збільшити час, який ви проводите поряд із газом.
3. Охолодіть цибулю перед нарізкою
Деякі зберігають цибулю вже в холодильнику, але якщо ви з тих, хто зберігає її в темній шафі, подумайте про те, щоб покласти одну або дві цибулі в холодильник, які ви хочете додати до страви цього вечора за кілька годин до цього. Кажуть, що за більш низьких температур хімічні реакції уповільнюються, тому при нарізці холодної цибулі виділяється менше сірки. Якщо ви обмежені в часі, ви можете натомість заморозити цибулю на 10−15 хвилин. При нарізанні охолодженої цибулі зберігайте її в мисці з дуже холодною водою, і це також може зупинити виділення газу в повітря.
4. Не відрізайте корінь
При нарізанні цибулі не забудьте залишити корінь. Імовірно, шорсткий кінець кореня цибулі — це місце, де зосереджено найбільше ферментів і молекул, тому, якщо ви залишите корінь незайманим під час нарізки, може бути менше розривів.
5. Використовуйте захист для очей
Для особливо сильної цибулі ви завжди можете створити бар'єр між газом та вашими очима. Допомогти можуть стандартні окуляри або сонцезахисні окуляри. Можна купити спеціальні окуляри-цибулини, але окуляри для плавання або захисні окуляри також можуть підійти.

6. Використовуйте альтернативні кухонні інструменти
У кого є кухонний комбайн із насадкою для нарізки кубиками або скибочками, розгляньте можливість його використання. Це не тільки прискорює весь процес нарізки цибулі, а й знижує вірогідність плачу.