Французька класика. Рецепт цибулевого супу з грінками

Перед подачею суп потрібно трохи запекти (Фото:sheri silver / unsplash)
Секретами приготування в своєму Instagram поділився шеф-кухар і фіналіст шоу МастерШеф. Професіонали 3 Микола Люлько.
Хоча сучасний цибулевий суп собі приписує Франція, вважаючи його дуже вишуканою стравою, цибулівка була популярна в усій Європі ще за часів Римської Імперії. Адже цибулю легко й дешево вирощувати, а суп навіть непогано смакував. Однак французи у звичній для них формі перетворили суп для бідняків у справжню кулінарну розкіш із сиром, запеченим багетом і нотками спецій у кожній ложці.
Рецепт цибулевого супу
Інгредієнти:
- Вершкове масло — 80 г
- Оливкова олія — 40 г
- Цибуля ріпчаста — 400 г
- Цибуля шалот — 200 г
- Борошно — 2 ст.л.
- Біле сухе вино — 100 г
- Соєвий соус — 50 г
- Курячий бульйон — 600 мл
- Розмарин — 1 гілочка
- Чебрець — 2−3 гілочки
- Сир пармезан — 60 г
- Сіль за смаком
- Багет — 6 шматочків
- Сир Грюєр/Едамер/Гауда — 200 г
Приготування:
1. Наріжте цибулю соломкою товщиною 2−3 мм. Обсмажте її в каструлі з товстим дном на суміші вершкового масла та оливкової олії. Готуйте на великому огні, постійно помішуючи та карамелізуючи цибулю. На дні буде утворюватись золотиста скоринка, зішкрябуйте її лопаткою та залишайте у страві, вона чудово смакує.
2. Коли цибуля стане м’якою, джемовою та карамелізованою, додайте борошно та ретельно перемішайте. Потім додайте вино, перемішайте, зішкребіть скоринку з дна та чекайте, поки вино випарується.
3. Коли вино випарувалось, додайте соєвий соус, бульйон, розмарин і чебрець. Гілочки трав можна додати в мішечку, щоб потім легше дістати. Усе гарно перемішуйте.
4. Коли суп закипить, додайте тертий пармезан, перемішайте та доведіть до смаку сіллю.
5. Наріжте багет, приправте оливковою олією та запікайте в духовці при 200 °C 5−6 хв. Кожен приготований шматочок натріть часником.
6. Налийте суп у придатну для запікання тарілку чи горщик. Зверху викладіть тертий сир, потім нарізаний багет і знову тертий сир.
7. Поставте в розігріту духовку на 180 °C на 5 хвилин, щоб сир розплавився й утворилася золотава скоринка.
Смачного!