Французька класика. Рецепт цибулевого супу з грінками

21 січня, 21:43
Перед подачею суп потрібно трохи запекти (Фото:sheri silver / unsplash)

Перед подачею суп потрібно трохи запекти (Фото:sheri silver / unsplash)

Секретами приготування в своєму Instagram поділився шеф-кухар і фіналіст шоу МастерШеф. Професіонали 3 Микола Люлько.

Хоча сучасний цибулевий суп собі приписує Франція, вважаючи його дуже вишуканою стравою, цибулівка була популярна в усій Європі ще за часів Римської Імперії. Адже цибулю легко й дешево вирощувати, а суп навіть непогано смакував. Однак французи у звичній для них формі перетворили суп для бідняків у справжню кулінарну розкіш із сиром, запеченим багетом і нотками спецій у кожній ложці.

Відео дня

Рецепт цибулевого супу

Інгредієнти:

  • Вершкове масло — 80 г
  • Оливкова олія — 40 г
  • Цибуля ріпчаста — 400 г
  • Цибуля шалот — 200 г
  • Борошно — 2 ст.л.
  • Біле сухе вино — 100 г
  • Соєвий соус — 50 г
  • Курячий бульйон — 600 мл
  • Розмарин — 1 гілочка
  • Чебрець — 2−3 гілочки
  • Сир пармезан — 60 г
  • Сіль за смаком
  • Багет — 6 шматочків
  • Сир Грюєр/Едамер/Гауда — 200 г

Приготування:

1. Наріжте цибулю соломкою товщиною 2−3 мм. Обсмажте її в каструлі з товстим дном на суміші вершкового масла та оливкової олії. Готуйте на великому огні, постійно помішуючи та карамелізуючи цибулю. На дні буде утворюватись золотиста скоринка, зішкрябуйте її лопаткою та залишайте у страві, вона чудово смакує.

2. Коли цибуля стане м’якою, джемовою та карамелізованою, додайте борошно та ретельно перемішайте. Потім додайте вино, перемішайте, зішкребіть скоринку з дна та чекайте, поки вино випарується.

3. Коли вино випарувалось, додайте соєвий соус, бульйон, розмарин і чебрець. Гілочки трав можна додати в мішечку, щоб потім легше дістати. Усе гарно перемішуйте.

4. Коли суп закипить, додайте тертий пармезан, перемішайте та доведіть до смаку сіллю.

5. Наріжте багет, приправте оливковою олією та запікайте в духовці при 200 °C 5−6 хв. Кожен приготований шматочок натріть часником.

6. Налийте суп у придатну для запікання тарілку чи горщик. Зверху викладіть тертий сир, потім нарізаний багет і знову тертий сир.

7. Поставте в розігріту духовку на 180 °C на 5 хвилин, щоб сир розплавився й утворилася золотава скоринка.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X