Головний суперфуд сезону. Чим корисна чорниця і як її зберігати

25 червня 2019, 03:44

Чим корисна чорниця, як її зберігати і що можна приготувати з ягід

Чорниця — надзвичайно корисна і смачна ягода. Вона відноситься до сімейства вересових і росте на невеликих чагарниках висотою 10−50 см. Поширена як дикоросла культура в субарктичному поясі, але також вирощується в домашніх умовах на альпійських гірках.

Відео дня

Користь чорниці

У чорниці міститься велика кількість вітамінів А, В і С, а також флавоноїдів і марганцю. Крім того, для здоров’я корисні не тільки ягоди, що застосовуються для лікувань хвороб серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. В медицині використовується і сушене листя, яке допомагає знижувати рівень цукру в крові, а також застосовуються для позбавлення від симптомів гінгівіту і стоматиту.

Всупереч поширеній помилці, доведеної ефективності для зору ягоди чорниці не мають. Втім, вони прекрасно регулюють тиск, в тому числі і внутрішньоочний. А це перешкоджає розшаруванню сітківки і побічно сприяє поліпшенню зору.

Чорниця для здоров'я (Фото: pixabay)
Чорниця для здоров'я / Фото: pixabay

Рецепти з чорниці

Ягоди чорниці можна використовувати як начинку для пирогів і вареників. Крім того, з них виходить чудовий кисіль, який благотворно діє при розладі шлунка.

Чорничний кисіль

Корисний і простий у приготуванні. Вам знадобиться:

  • Чорниця 300 г
  • Цукор 100 г
  • Крохмаль 4 ст. л
  • Вода 1.5 л

Ягоди необхідно протерти через сито або подрібнити в блендері. Потім додати воду і цукор і проварити протягом 3 хвилин. Після цього потрібно розчинити крохмаль в чашці теплої води і влити тонкою цівкою в гарячий ягідний компот. Довести до кипіння і остудити.

чорнічній Кисіль (Фото: pixabay)
чорнічній Кисіль / Фото: pixabay

Заливний пиріг з чорниці на пісочному тісті

Також можна спробувати спекти заливний пиріг з чорниці. Для тіста знадобиться:

  • 100 г вершкового масла
  • 250 г борошна
  • 1 ст. л. сметани
  • 1 жовток
  • 75 г цукру

Змішайте борошно, масло і цукор зі сметаною. Відправте тісто на 1 годину в холодильник. Потім дістаньте, розкачайте і помістіть в круглу форму, сформувавши бортики і наколіть тісто виделкою. Насипте зверху квасолю або горох і відправте в духовку, розігріту до 200° C, на 10−15 хвилин.

Потім дістаньте і розподіліть начинку:

  • 0.5 л чорниці
  • Пару ягід малини або полуниці для прикраси
  • 50 г цукру.

Залийте зверху крем, для якого потрібно:

  • 200 мл сметани
  • 20 г цукру
  • 2 яйця
  • 20 г крохмалю.

Знову відправте пиріг в духовку, розігріту до 200° C. Через 20 хвилин ароматний літній десерт готовий.

Пиріг з чорніці (Фото: pixabay)
Пиріг з чорніці / Фото: pixabay

Варення з чорниці для ледачих

Якщо ви не можете назвати себе майстром домашніх заготовок, але утилізувати багато чорниці треба, можете спробувати приготувати чорничне варення, для якого вам знадобиться:

  • 1 кг цукру
  • 1 кг чорниці
  • 250 мл води

Доведіть воду до кипіння, потім додайте цукор. Після того, як цукор розчиниться, додайте чорницю і вимкніть вогонь. Залиште ягідний сироп остигати на 4 години. Потім проваріть суміш протягом 3 хвилин і знову зніміть з вогню. Повторіть процедуру варіння після повного охолодження. Після цього можна розливати варення по стерилізованим банкам і закочувати кришками.

Чорнічне варення відмінно поєднується з йогуртом (Фото: pixabay)
Чорнічне варення відмінно поєднується з йогуртом / Фото: pixabay

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X