Чим замінити сіль — 7 кулінарних лайфхаків від Євгена Клопотенка

Солоні сири можна додавати в страви замість солі (Фото:lena-kudryavtseva / unsplash)
Кулінарний експерт Євген Клопотенко розповів, чим компенсувати дефіцит солі.
Війна Росії проти України — головні події 3 червня
Через бойовії дії в Бахмуті український державний монополіст Артемсіль призупинив свою роботу, через що в країні вже з’явився дефіцит базового продукту. І поки торгові мережі за прикладом Ашан і Сільпо домовляються про імпорт солі в Україну, одні люди полюють на товар у супермаркетах, а інші шукають методи обходитися без нього.
Євген Клопотенко
Насамперед нагадуємо, що надмірне споживання солі, як і раніше, вважається нездоровим захопленням. Щоб залишитися здоровими, варто вживати не більше однієї чайної ложки на день. Без гірки, звісно.
Сіль — вкрай важлива й корисна для організму людини, а перша ознака її дефіциту — це втома і брак енергії. Щоб така прикрість не сталася у вашому житті, варто пам’ятати, що більшість продуктів, які виробляються промисловим чи крафтовим методом, вже у своєму складі мають значну кількість солі й у розрахунках щоденного споживання мінералу на це необхідно зважати.
Чим замінити сіль
1
Ферментована соя
Перше, що спадає на думку, це — соєвий соус. Його можна додавати до рису, готувати заправки до салатів і варити азійські супи, наприклад, місо чи том ям. Щоб соєвий соус приніс максимальну користь для організму, раджу вибирати варіант із природною ферментацією.
2
Морська риба та водорості
З легкістю можуть замінити у стравах сіль і більшість мешканців морських глибин. Оселедець, тунець, анчоуси чи навіть морські водорості, а саме морська капуста, норі та комбу нададуть стравам бажаного солоного смаку.
Цікаво, що в Японії, в минулому, жителі випарювали сіль з моря, паралельно сушили водорості та робили суміш. Разом з корисними соляними мікроелементами в організм потрапляли й не менш важливі речовини з морських рослин. Тому, якщо маєте в запасі сіль, змішуйте її з подрібненими водоростями, щоб зробити сіль кориснішою та збільшити її кількість.

3
Сіль з приправами
Ще одна підказка — це знаменита грузинська Сванська сіль. У Сванетії її готують з солі та великої кількості ароматних пряних трав. Це може бути кмин, материнка, кінза, хмелі-сунелі, базилік. Якщо не маєте можливості купити готову приправу, то візьміть будь-які з вищевказаних спецій та сіль, перетріть все в ступці для приправ. Таку надзвичайну суміш можна додавати до каші, макаронів, картоплі, натирати м’ясо чи рибу перед запіканням.
4
Розсольні сири
Фета, бринза чи сулугуні визрівають у концентрованому соляному розсолі, тому вони прекрасно смакують як джерело солі у салатах з овочами та зеленню, піці, пасті. Так само ці сири можна додавати при запіканні картоплі, рису, макаронів чи різних круп.
5
Витримані тверді сири
Чим витриманіший сир, тим він солоніший. Термін дозрівання твердих сирів може сягати двох років. За цей довгий час в них утворюється так званий умамі, п’ятий смак, який нам більше відомий за назвою глютамінат натрію, утворений у сирі природним шляхом. Грюєр, пармезан, грано падано, рокфор чи витримана гауда прекрасно насичують страви солоним смаком.


6
В’ялене м’ясо
Умамі, які ми бачимо на продуктах у вигляді дрібненьких білосніжних крапочок, схожих на кристали солі, є і на в’яленому м’ясі. Перш за все йдеться про хамон, прошуто, український шовдар тощо. Зі шматочками цих продуктів, нарізаних слайсами чи дрібним кубиком, підсоленими будуть салати, яєшня, омлети. В’ялене м’ясо використовують у приготуванні соусів, гарнірів чи супів.
7
Розсіл
Якщо у вас лишилися минулорічні засолені чи консервовані огірки/помідори, використовуйте розсіл із них для соління, наприклад, супів і борщів. Також розсіл можна додавати під час приготування всього, що вариться — м’яса, круп, макаронів тощо.