Дефіцит гречки. Чим можна замінити цю крупу — поради дієтолога

9 червня, 16:10
Чим можна замінити гречану крупу (Фото:depositphotos/belchonock)

Чим можна замінити гречану крупу (Фото:depositphotos/belchonock)

Дієтологиня Оксана Скиталінська розповіла про користь гречаної крупи і дала поради, чим замінити її у період тривалого дефіциту.

Війна Росії проти України — головні події 3 червня

За підрахунком експертів, щороку українці споживають близько 140 тисяч тонн гречаної крупи. При цьому в Україні вирощується лише половина, решта — імпортувалась з росії. Тепер і її не стало, і припало це на період кінця сезону. Тож лише в вересні буде новий врожай гречки. Але коштуватиме вона дорожче, ніж зазвичай.

Відео дня

Дієтологи запевняють — любов українців до гречки виникла не просто так. Це надкорисний продукт, який містить величезну кількість вітамінів та мікроелементів.

Оксана Скиталінська

Лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska, віце-президент Асоціації дієтологів України

Гречка — це універсальний продукт, що містить всі корисні речовини, які частково є в вівсянці, пшоні, рисі, булгурі, сочевиці тощо. В гречці є складні вуглеводи, речовини, які мають протизапальну дію, які багаті магнієм, калієм, а ще ліпотропні речовини, які допомагають вивести з організму все зайве, навіть шкідливий холестерин.

коментує дієтологиня Оксана Скиталінська в ефірі «Ранку з Україною»

Але скільки б користі не було в цьому продукті, ситуація на поличках магазинів вказує на те, що певний час українцям треба буде заміняти диво-кашу чимось іншим. Оксана Скиталінська запевняє — вихід є.

Якщо є можливість придбати гречку — беріть, скільки б вона не коштувала, і робіть з неї основу каші, додаючи інші крупи. Тобто робіть мікси. Змішувати можна все: рис, булгур, вівсянку, сочевицю, нут, пшоно. Якщо все ж таки не маєте змоги придбати гречку — замініть її вівсянкою. Ця каша максимально приближена до гречки за корисністю. На друге місце я б поставила пшоно, адже воно ціле — не оброблене, а отже містить немало поживних елементів.

радить експертка

Крім того, доповнити вітамінну тарілку дієтологиня радить іншими вітчизняними продуктами: буряком, морквою, зеленню та яйцями, приготованими будь-яким чином. Не менш корисним замінником круп є картопля, особливо варена в мундирах або запечена з травами, доповнити її можна квашеними овочами та оселедцем. Такі страви матимуть лише позитивний вплив на ваше здоров’я.

https://www.youtube.com/watch?v=U0k5WfZdwks&ab_channel=%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D1%96%D0%BE%D0%9D%D0%92
Редактор: Кіра Гіржева

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X