В чому користь. Як і кому потрібно їсти гострий перець

23 липня 2020, 05:10

Останнім часом чилі й інші гострі перці все частіше з’являються в різних стравах, а світовий тренд на різні види паприки постійно зростає. Розбираємося, чим корисні ці овочі та чому всі активно їх їдять і готують.

Усі перці - родом із Мексики та Південної Америки. Плоди паприки були частиною раціону людини приблизно з 7500 до н.е. та є однією з найстаріших культур у Південній Америці. Коли Христофор Колумб і його команда досягли Карибського моря, вони були першими європейцями, які зіткнулися з цим овочем, назвавши його «перцем», провівши аналогію зі смаком й особливостями чорного перцю, які не притаманні іншим продуктам. Потім, разом із картоплею та тютюном, паприка відправилася до Європи. А після цього португальці вирушили поширювати пекучий перець і по Азіатських торгових шляхах. Так цей овоч з локального перетворився в усесвітньо улюблений.

Відео дня

Найпоширеніший гострий перець - це чилі. І хоча ця назва співзвучна з країною, походить вона від слова «сhilli» з ацтекських мов науатль (територія сучасної Мексики) і перекладається як «червоний».

Найбагатшою країною в плані різноманітності видів перців вважається Перу, найбільшу кількість перців їдять жителі Болівії, а лідери з вирощування овоча - Індія та Таїланд.

Очевидно, що людей у чилі приваблює не тільки пряний запах і гострий смак, хоча, безумовно, ці фактори можна вважати ключовими. Однак цей перець ще й багатий вітамінами А, В, С, РР, залізом, бета-каротином, магнієм, калієм і, найголовніше, капсаїцином, який і дарує плодам гостроту.

angelique emonet / unsplash
Фото: angelique emonet / unsplash

Користь чилі перцю

Завдяки великій кількості капсаїцину, перці вважаються дуже потужним антибактеріальним і противірусним засобом. Його можна використовувати для профілактики застуди та подібних захворювань.

Чилі піднімає апетит і стимулює роботу шлунка. Крім того, він дає м'яку проносну дію.

При контакті з гострим перцем організм виділяє адреналін й ендорфін, що допомагають при боротьбі з депресією та тривожністю.

Чилі знижує рівень цукру в крові, покращує зір і допомагає при схудненні.

Але чилі впливає на організм тільки в малих дозах. Великі дози перцю можуть бути небезпечними.

Перець чилі - зірка мексиканської кухні (Фото: emy / unslash)
Перець чилі - зірка мексиканської кухні / Фото: emy / unslash

Протипоказання для вживання червоного перцю

Сорти гострих перців, в яких міститься багато капсаїцину, можуть бути настільки гострими, що будуть обпалювати навіть шкіру рук. Тому з такими овочами краще мати справу виключно в рукавичках. Найбільш небезпечний цей перець для всіх зон слизової, тому потрібно бути дуже обережним під час готування їжі. Після готування слід ретельно вимити руки та всі поверхні холодною водою.

Гострий перець протипоказаний до вживання дітям, алергікам, вагітним і годуючим грудьми жінкам, людям із гіпертонією, захворюваннями печінки, шлунка та нирок.

Застосування червоного перцю

Усі види червоного перцю активно використовуються в кулінарії, особливо в країнах Латинської Америки та теплих азіатських країнах. Найпопулярнішими сортами є жовтий, червоний і зелений чилі, кашмірський чилі, який вважається найбільш ароматним, халапеньйо, хабанера і серрано - дуже пекучі сорти. Перці сушать, мелють, маринують, додають у смажені або запечені страви, коптять, а також додають у гострі соуси.

Але крім харчового застосування, перці не менш важливі в медицині. Пекучі сорти використовують у знеболюючих засобах, таких як пластирі, мазі та настоянки. Гарячі ванни з перцевим розчином використовують при недостатньому кровообігу в ногах. А перцеві настоянки та просто перець - при будь-якому шоці, непритомності або серцевих нападах.

anais almeida / unsplash
Фото: anais almeida / unsplash

Крім того, червоний перець дуже ефективний від головного болю, тому його часто використовують для терапії від мігрені. Також дослідження показують, що вживання перцю знижує ризик смерті від серцевого нападу і раку.

Капсаїцин із перців також використовують і в більш побутових речах. Наприклад, капсаїцин міститься в перцевому газі, який часто використовують для самооборони. Окрім того його використовують для захисту врожаю від дрібних шкідників і великих тварин, які можуть зазіхнути на урожай.

Шкала Сковілла

Ця шкала є виміром гостроти перцю чилі, записаної в теплових одиницях Сковілла (SHU), на основі концентрації капсаїціноїдів. Шкала названа на честь її творця, американського фармацевта Уїлбура Сковілла. Органолептичний тест Сковілла є найбільш практичним методом для оцінки SHU і в той же час це суб'єктивна оцінка, отримана на підставі чутливості до капсаїціноїдів у людей, що мають досвід вживання гострих перців.

Найменш гострими з показниками 0-100 SHU є болгарський перець і кубанелле. А найгострішими плодами з показниками 1 500 000 - 3 000 000+ SHU - тринідад моруга скорпіон, перець Х і «каролінський жнець».

massimo virgilio / unsplash
Фото: massimo virgilio / unsplash

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X