Можна навіть вегетаріанцям. Що таке рослинне м’ясо і в чому його користь та шкода

27 серпня 2021, 18:25

Небажання шкодити тваринам спричинило появу вегетаріанського м’яса. Усе частіше воно з’являється в українських магазинах та супермаркетах. Дієтолог Мирослава Ульяніна пояснила Радіо НВ, чи є користь для організму людини від споживання такого продукту.

Мирослава Ульяніна

Дієтологиня

 — Для кого і для чого продають вегетаріанське м’ясо?

— Вегетаріанське м’ясо зроблене не з м’ясних продуктів, а з білків рослинного походження. Тренд давно вже з’явився у світі і я абсолютно впевнена, що він буде просуватися і далі. Причин багато. По-перше, багато вегетаріанців з’являється. По-друге, начебто менша шкода для нашої атмосфери. Але є і плюси, і мінуси, як завжди у кожному питанні.

Відео дня

— Завжди говорили, що людині потрібні певні незамінні амінокислоти, які ми можемо взяти із тваринних продуктів або риби. Все одно вегетаріанці якось живуть. Як поєднуються незамінні амінокислоти і вегетаріанське м’ясо?

— Якщо ми зараз говоримо виключно про питання здоров’я і те, як отримати для організму максимум користі з вегетаріанства, то я би взагалі не згадувала якісь продукти на зразок вегетаріанських сосисок чи шніцелів. [Корисні речовини] можна взяти з натуральних рослин, але не треба їх переробляти у штучне м’ясо. Я проти цих довгих переробок чи м’ясних продуктів, чи рослинних.

— Вегетаріанське м’ясо цілком складається з рослинних інгредієнтів. Як вдається відтворити смак?

— Соя ферментується, виварюється, подрібнюється, до неї додаються інші кілька видів горохів. Для того, щоб штучне м’ясо було смачним, додають різні підсилювачі смаку, аромату. Щоб зробити консистенцію, текстуру, домішують наповнювачі, наприклад, борошно — продукт, який не повинен бути в раціоні кожного дня. І тут насправді виникає дуже багато питань, корисно це чи ні. Подивившись на склад деяких видів штучного м’яса, я своїм знайомим, друзям, клієнтам говорю, що краще з'їсти шматок якісного хорошого м’яса або риби. Ви чітко будете розуміти, звідки вона з’явилася чи яке це фермерство, ніж з'їсти ось цей продукт, придуманий в лабораторії. Зверніть увагу на термін зберігання будь-якого штучного м’яса. Воно запаковане у вакуум, може зберігатися декілька років. А якщо продукт зберігається кілька місяців, а тим паче кілька років, — не можна говорити про його користь.

— Від вегетаріанського м’яса ніякої користі?

— Я цього точно не скажу. Я за те, щоб потрібні нам рослинні білки і амінокислоти ми знаходили у злакових продуктах, в овочах зеленого кольору. Не треба для цього продукт піддавати такій довгій штучній переробці, такій термічній обробці.

Редактор: Юлія Козіна

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X