Ми хочемо працювати. Євген Клопотенко звернувся до влади України від імені ресторанного бізнесу

25 березня 2020, 14:56

Реформатор шкільного харчування, прихильник здорової їжі та ресторатор Євген Клопотенко звернувся до влади України від імені ресторанного бізнесу через складну ситуацію, в яку бізнес потрапив у зв’язку із введення карантину.

НВ
Фото: НВ

Цими днями представники ЗМІ часто просять мене прокоментувати ситуацію, в яку потрапив ресторанний бізнес у зв’язку з введенням карантину. Про це важко говорити, але я все ж хочу назвати все своїми іменами. Ситуація настільки скрутна, що більшість ресторанів можуть зовсім не вийти після цієї кризи та припинити своє існування. Навіть попри те, що до цього моменту були доволі успішними.

Відео дня

Комусь може здатися, що ресторанний бізнес — це невеличкий світ, який начебто стосується лише обмеженої та маленької частини людей, але це велика помилка. Ресторанний бізнес — це не тільки сотні тисяч робочих місць для людей, які працюють безпосередньо в них. Ресторанний бізнес — це далеко не тільки ресторани та заклади харчування…

До нього відноситься цілий пласт суміжних бізнесів та компаній, які займаються постачанням та виробництвом продуктів харчування, клінінг-компанії, та ще велика кількість бізнесів, які працюють у цій екосистемі. Це набагато більше людей, чим може здатися на перший погляд. Це мільйони людей, які наразі живуть з відчуттям повного нерозуміння того, що чекає на них завтра. Це жахливе відчуття, бо оплату оренди, комунальних послуг і просто продуктів харчування ніхто не скасовував. А роботи нема. Або є? Або все ж нема? Я розумію, що забезпеченим людям важко зрозуміти це відчуття, але бодай спробуйте…

Навіть у такому становищі ми у 100 років тому вперед не сидимо склавши голову, та не опускаємо рук. Ми працюємо у режимі доставки, аби хоч якось мотивувати бодай частину персоналу ресторану. За декілька днів ми створили нове меню та три послуги. Всупереч всьому ми хочемо працювати та не думаємо здаватися. Наш приклад не єдиний — деякі ресторани також перейшли у подібний режим. Але всі розуміють, що без підтримки нас не вистачить на довго.

Я знаю, що в нашій країні все влаштовано таким чином, що коли тобі щось дуже болить, про це треба відкрито говорити. Тому я б хотів привернути увагу громадян нашої країни, моїх колег, а також мера Києва Віталія Кличка та Кабінету Міністрів України до цієї проблеми. Я чудово розумію загрозу, про яку кажуть медики. Коронавірус — це серйозно. Але уявіть, всі ті мільйони людей, які в один день можуть залишитись без роботи та грошей — чи не є це ще більш серйозною загрозою для країни? Ми не знали, що так трапиться, ніхто не знав. Тому не хочу шукати винуватих за це, їх просто нема. Але хочу нагадати, що за прийняттями рішучих дій стоїть відповідальність, яку треба нести не менш рішучо.

Я прекрасно розумію можливості країни, тому не прошу того, що неможливо виконати. Наприклад, я не прошу від держави забезпечити усіх працівників заробітною платою, бо розумію, що це неможливо. Але дещо таки можна зробити, і про це я хочу вас попросити.

1. Звільнення від орендної плати для закладів сфери обслуговування під час карантину.

Це звернення направлене до мера нашого міста, Віталія Кличка та Кабінету Міністрів України. Нам вкрай потрібно ввести мораторій на сплату орендної плати для сфери обслуговування на час карантину. Врегулювання цього питання на державному рівні — необхідна міра, яка дозволить бізнесу вижити. Це найбільш важливе питання, тому що заклади будуть позбавлені прибутків не тільки під час карантину, а й деякий час після його зняття. Бо навіть після скасування карантину, люди не ринуть відразу до ресторанів. Їм буде потрібен час, аби відновити свої фінансові можливості та морально повернутись у нормальний стан. І саме цей час може бути вирішальним для закладів.

2. Підтримка ресторанів замовленнями

Адресую цей меседж усім українцям, які цінують українські ресторани. Переважна більшість закладів наразі не сидить склавши руки та попри фінансові втрати працює у форматі доставки страв. Цим ми мотивуємо персонал та показуємо, що готові робити вас трішки щасливішими навіть у такі часи. Допоможіть нам у цьому та робіть онлайн замовлення. Сьогодні зробивши навіть маленьке замовлення ви робите великий внесок у розвиток та підтримку ресторанного бізнесу України.

@Instagram/Klopotenko
Фото: @Instagram/Klopotenko

3. Третій меседж я б хотів адресувати моїм колегам. Давайте разом готувати на волонтерських засадах для благодійних фондів та проводити онлайн майстер-класи для наших громадян.

Їжа робить людей щасливішими. Та коли як не зараз, людям так потрібна наша підтримка? Якщо кухарі не можуть зараз готувати у своїх ресторанах, я пропоную готувати для людей в інших місцях. У сучасному світі для цього існує багато інструментів. Наприклад, в нашому місті існують такі благодійні фонди як Життєлюб, або ті ж прямі ефіри у Instagram, за допомогою яких ми можемо готувати разом з нашими глядачами. Повірте, українці втомились від поганих новин, тож зробімо їх трохи щасливішими.

Особисто я та моя команда багато чого робимо задля нашої країни, не вимагаючи абсолютно нічого взамін. Наприклад, наш проєкт з покращення шкільного харчування, який ми розвиваємо не один рік, зовсім не приносить нам прибутку. Але ми робимо це, тому що любимо Україну, тому що ми чуємо українців. Почуйте й ви нас, будь ласка, прислухайтеся до ресторанного бізнесу України, поки не стало занадто пізно.

Редактор: Юлія Найденко
Показати ще новини
Радіо НВ
X