Чаювання як мистецтво. Як правильно заварювати і пити чай — поради професіонала

13 листопада 2019, 05:00

Експерт розповів, як правильно заварювати чай і розкрив негласні правила чаювання.

Засновник компанії Basilur Гаміні Абейвікрама приїхав до Києва, щоб розповісти про чай, який він виробляє вже багато років, і про те, як його правильно заварювати.

Чаювання має бути повсякденним святом і радісною подією, яка об'єднує родину і друзів, каже Гаміні Абейвікрама, заварюючи чай у київському Le Silpo перед гостями чайної церемонії і відвідувачами.

Відео дня

Уродженець столиці Шрі-Ланки Коломбо заварює і популярні в Україні чаї, такі як Ерл Грей, і менш звичні для масового ринку Молочний улун і Срібні голки.

Гаміні Абейвікрама (Фото: Basilur)
Гаміні Абейвікрама / Фото: Basilur

Гаміні, який заснував свою чайну компанію в 2007 році, показує, як виглядають чаїнки кожного з сортів, розповідає про правильний збір і методи заварювання чаю, а також — як отримати від чаю максимум задоволення і користі.

У чайній палітрі компанії є чаї на будь-який випадок, відповідні для чаювань в будь-який час року і для будь-якого торжества.

Правильно вирощений, зібраний, ферментований, збережений і заварений чай настільки корисний, що цей повсякденний, здавалося б, напій, можна назвати чарівним, каже Абейвікрама. У імені компанії, до речі - казкове коріння: закляття «Сніп Снап Снурре, Пурре-Базілюрре» з казки про Снігову Королеву.

Гаміні Абейвікрама (Фото: Basilur)
Гаміні Абейвікрама / Фото: Basilur

Гаміні Абейвікрама — про користь чаю і правильні методи заварювання:

Різні добавки до чаю — молоко, фрукти, цукор — не роблять чай кориснішим, а лише додають специфічні нотки до його смаку. Спеції впливають на аромат чаю, а квіти часто додають просто для краси.

Найбільш поширена помилка — заливати чай окропом. Для кожного чаю потрібна різна температура. Для чорного — 85−90 градусів, для зеленого — 75−80 градусів. Молочний луг також заливається водою температури 75 градусів.

Посуд для чаювання дуже важливий. Правильний посуд — глиняний або скляний. Намагайтеся не кип’ятити воду в пластиковому чайнику — пластик знищує користь чаю. Краще не кип’ятити воду для чаю повторно, а кожен раз набирати нову.

Чай найбільш корисний в чистому вигляді. Найкорисніші види чаю — чорний і зелений. Вони позитивно впливають на серцево-судинну систему, нормалізують тиск. Є ще фруктовий чай, чай з імбирем — вони корисні по-своєму.

Гаміні Абейвікрама (Фото: Basilur)
Гаміні Абейвікрама / Фото: Basilur

Думка про те, що чай в пакетиках менш корисний — міф. Він просто більше дрібно подрібнений. Чай Basilur однаково корисний і в пакетиках, і в традиційному вигляді.

Ознака хорошого чаю — золотий обідок, який з’являється між чаєм і чашкою.

Чай Silver Tips (Срібні тіпси) змінює свій смак з кожним повторним заварюванням — він стає більш насиченим. Перше заварювання займає 15−20 хвилин, наступне — п’ять хвилин, третє - ще п’ять хвилин.

Молочний улун заварюється при температурі 70−80 градусів з розрахунком 1 чайна ложка заварки на чашку води. Він настоюється від трьох до п’яти хвилин.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X