Швидкий слоу-фуд. Як приготувати лазанью вдома

6 жовтня 2019, 04:12

Лазанья з м’ясом ідеально втамовує апетит в холодну пору року, коли хочеться поживних страв. НВ Style пропонує перевірений рецепт зі зменшеною кількістю тіста.

Класична лазанья — одна з найбільш знаменитих і улюблених страв Апеннінського півострова, що поширилися по всьому світу. Що таке лазанья? «Запіканка» з шарів тіста і начинки, яка підкорює поєднанням м’ясного томатного соусу болоньєзе і білого соусу бешамель. Завершення страві додає насичений смак пармезану.

Відео дня

Для приготування класичного болоньєзе і, відповідно, лазаньї використовується яловичина, запечена в духовці, з кісткою, овочами й бульйоном протягом декількох годин. Однак для прискорення приготування лазаньї вдома зазвичай використовується звичайний фарш — виходить не менш смачно.

Лазанья, в якій м’ясо використовується досить економно, створює ефект «великої порції м’яса». Але все ж лазанья — це перш за все страва з пасти, причому найстаріша серед відомих. Її походження пов’язують з Неаполем, звідки також походить знаменита неаполітанська піца. Лазанью готували вже в Середні віки, а перший рецепт зафіксований в книзі XIV століття. Тоді в лазаньї використовувалося тісто, що пройшло бродіння. Сьогодні ж тісто для лазаньї — це звичайне тісто для пасти, яку готують з борошна твердих сортів грубого помелу (семоли) і води.

Тісто для лазаньї розгортають за допомогою машинки для пасти (Фото: Matheus Frade / Unsplash)
Тісто для лазаньї розгортають за допомогою машинки для пасти / Фото: Matheus Frade / Unsplash

Використовуючи правильне борошно, тісто для лазаньї нескладно приготувати і самостійно, проте, щоб вимішати його з такого борошна і води, потрібно тістомісильник або кухонний комбайн, а для розкочування листів тіста — машинка для пасти. На щастя, тісто для лазаньї можна придбати в сухому вигляді або знайти свіже охолоджене тісто. Отже, як приготувати лазанью? Пропонуємо рецепт приготування лазаньї вдома, на який від початку підготовки до моменту, коли ви поставите страву на стіл, мине не більше однієї години.

Лазанья з м’ясом, овочами і двома соусами — швидкий рецепт

Рецепт розрахований на 4 персони. Для приготування можна використовувати стандартну форму або жаростійку сковороду діаметром 30 см. Овочі надають страві соковитість. За бажанням їх можна замінити грибами.

Інгредієнти:

  • 1 столова ложка оливкової олії

  • 1 дрібно нарізана цибулина

  • 500 г змішаного фаршу з свинини і телятини

  • 540 г томатного соусу для пасти

  • 360 г змішаної нарізки шинки, салямі і подібних м’ясних продуктів

  • 400 г овочів за смаком, нарізаних невеликими кубиками (цукіні, кабачок, спаржева квасоля, аспарагус, селера, шпинат або інший, один вид або суміш)

  • 4 листи свіжого тіста для лазаньї

  • ½ склянки тертого пармезану або грана падано

  • ½ склянки тертого смачного твердого сиру

Для білого соусу (бешамель):

  • 40 г вершкового масла

  • ¼ склянки борошна

1,5 склянки молока

Для подачі: суміш салатів і рубана петрушка

Приготування:

1. Розігрійте духовку до 180 °C.

2. У великій сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Обсмажте цибулю протягом 1 хвилини. Додайте фарш і обсмажуйте 4−5 хвилин, розбиваючи грудочки лопаткою. Додайте соус для пасти і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 3 хвилини. Вмішайте шинку і салямі, зніміть з вогню. Перекладіть суміш у форму і розкидайте по начинці порізані овочі.

3. Приготуйте бешамель. У невеликій каструлі розтопіть вершкове масло на середньому вогні. Додайте борошно і готуйте, безперервно перемішуючи, 1 хвилину. Зніміть з вогню. Вмішайте підігріте молоко і поверніть на вогонь. Помішуючи, доведіть до кипіння. Продовжуйте мішати, поки соус не загусне (приблизно 3 хвилини після того як закипить).

4. Накрийте фарш двома листами лазаньї, розкладіть соус. Покладіть зверху лист, що залишився, підрізавши краї, і покрийтерештою соусу.

5. Посипте одним й іншим сирами. Запікайте 25−30 хвилин до золотистого кольору. Посипте петрушкою і подавайте з салатом.

Примітка: У рецепті можна використовувати і сухі листи тіста для лазаньї (6 шт., оскільки площа стандартних листів менше, ніж у листів свіжого таеста), але для цього їх потрібно відварити для напівготовності. У більш тривалих рецептах попередня варіння сухих листів тісті не потрібна.

Класичний рецепт лазаньї — відео

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X