Цей знаменитий смореброд. Чому час полюбити данські відкриті бутерброди
5 червня датчани святкують День Конституції, прийнятої 1849 року. Вже тоді були відомі класичні рецепти сморебродів, улюблених донині.
Шеф Вікторія Марценюк, яка працює в Копенгагені, допомогла НВ Style розібратися з гастрономічною конституцією країни.
Смореброд — це данський національний відкритий бутерброд, який не тільки готують вдома, але і беруть з собою до офісу, на природу, дають дітям в школу, обіграють в креативних меню ресторанів. Це comfort food — їжа, яка створює відчуття затишку, комфорту. Смореброди з датчанами вже понад два століття, при цьому в останні роки цей національний продукт став ресторанним трендом. Тому саме час розібратися з тим, як влаштований смореброд і з чим його їдять.

Правила приготування сморебродів і рецепти
- Правило номер один: смореброд — це відкритий бутерброд.
- Хліб завжди намазаний вершковим маслом, адже слово «смореброд» в перекладі з данської — це «хліб з маслом», як і знайомий нам бутерброд.
- Смореброд має бути високим: щовищий, тим краще, адже потрібно, щоб він виглядав значним.
- Хліб повністю покритий викладеною зверху начинкою.
- Смореброд їдять виделкою й ножем. При спробі їсти руками він розвалиться.
- Який хліб — чорний або білий? Існують смореброди, які традиційно готуються на чорному і які традиційно готуються на білому хлібі.
- Закриті або подвійні бутерброди звуться хандмад або клапсамен. Їх готують, коли беруть бутерброди з 'польок' (начинкою смореброда) з собою, наприклад, на природу, або дають дітям.
- Начинка може бути будь-якою. Це можуть бути бутерброди з оселедцем, з тунцем, з ікрою мойви, з авокадо, з сьомгою, бутерброди на кожен день або на свято. Існує понад 100 відомих видів сморебродов з місцевими продуктами. При цьому 12 класичних рецептів не змінюються з кінця ХIХ століття.

Класичні смореброди:
- «Нічний перекус ветеринара»: Це була затребувана професія, тому ветеринарам часто доводилося подорожувати, їх викликали ночами. Рецепт їхнього улюбленого бутерброда поживний: на нього викладають паштет зі свинячої печінки, кістковий навар — холодець, цибулю, крес-салат.
- «Сонце над Гудгемом»: Гудгем — селище на острові Борнгольм, що славиться великою кількістю місцевих специалітетов. До них належить оселедець гарячого копчення, який кладуть на цей класичний смореброд з цибулею, редискою, жовтком.
- «Печінковий паштет»: смореброд з паштетом з печінки, беконом і грибами або маринованим огірком.
- «Ростбіф»: начинка складається з ростбіфу, ремуладу або хрону і яйця.
- «Тартар»: на хліб кладеться тартар з яловичини з класичними приправами і доповненнями: сіль, перець, оливкова олія, цибуля, каперси, хрін або сирий жовток.
- «Рибний»: може робитися на булочці бріош. Начинка — солоний або копчений лосось з лимоном.
- «Салат з креветками»: також на білому хлібі, обов’язково подається з яйцями некруто.
Креативні смореброди
Смореброди — це проста повсякденна їжа, яку можна порівняти з улюбленими джинсами, можна сказати, гастрономічний кежуал, як піца або такос. Але і у потертих «лівайсів» буває зірковий момент, коли на них звертають увагу кутюр'є. У разі їжі це відбувається, коли шефи беруться переосмислювати страву і таким чином дають їй нове життя. Саме це зараз і відбувається зі сморебродами.
Найвідоміші ресторани, де пропонують смореброди:
- Ida Davidsen — відкритий в кінці XIX століття, сьогодні тут більше 250 видів сморебродів;
- Selma — найкреативніші смореброди: подачі відрізняються новизною, хоча назви класичні;
- Aamman’s — належить до гастроімперії Адама Амана, який довго працював з Клаусом Майєром (Noma), одним з призвідників кухні нордик. Дуже сучасний підхід і найкреативніші смореброди. Цікаво, що сучасні начинки, такі як, наприклад, хумус, тут роблять виключно з місцевих продуктів.
- Øl & Brød — ресторан, де працює Вікторія Марценюк, відзначений Michelin plate: рекомендований ланч або вечеря. Дітище молодих креативних шефів було викуплене пивним брендом Mikkeller. Це невеликий ресторан, де подають правильні ланчі з сморебродами й крафтовим пивом, дотримуються сезонності й готують з кращих місцевих інгредієнтів.

З чим їдять смореброди?
В основному смореброди запивають пивом. За традицією, більш святковий варіант — це шнапс, причому до кожного смореброду подають різні види. Данський шнапс — це національний дистилят, різновид горілки, яку в Швеції і Норвегії називають аквавітом. При цьому найчастіше данський шнапс настояний на кропі чи кумині.


Як живуть і що їдять в Данії
Згідно з даними ВООЗ, жителі Данії займають благополучні місця в другій половині списку країн за індексом маси тіла: тобто, тут не знають ожиріння і не страждають від нестачі харчування. А значить, в цьому відношенні їх спосіб життя і меню гідні уваги.

У Данії прийнято дуже рано вставати: вся країна починає працювати рано вранці, а заняття в школах йдуть з 8 години. Великий сніданок не прийнятий: просто вівсяні пластівці з молоком, йогурт або булочка з шматочком сиру з кавою — і все.
Цілком природно, що до 11 ранку всі вже зголодніли. О цій порі в школах і офісах починаються перерви на обід, а в ресторанах сервірують ланчі. На робочих місцях прийняті спільні обіди колег на кухнях або в їдальнях. Тут з дитинства привчають до того, що їжу потрібно з кимось розділити. В цей час їдять холодний обід — смореброди з оселедцем або з камбалою в паніровці і ремуладом, або з паштетом, або з м’ясом. Вдома їдять те ж саме: 2−3 смореброди з тим, що знайшлося в холодильнику.
Наймолодші громадяни відвідують дитячий садочок, де рано вранці їх чекає здоровий перекус: фрукти (яблуко або шматочок банана), скибочка чорного хліба з вершковим маслом і стакан молока. Об 11:30 дітям дають гарячий ланч: одна страва з гарніром, наприклад, це може бути суп і хліб або фрикадельки плюс картопля.
У вимогах до дитячого харчування прописано, що 90% продуктів повинні мати маркування як екологічно чисті; два рази на тиждень дають рибу і раз на тиждень — м’ясо. Найчастіше це буде курка, яку зможуть їсти діти різних віросповідань. Цукерки, тістечка, шоколад, морозиво в садочку під забороною — їх дають на розсуд батьків і тільки за межами групи. Дні народження святкують з фруктами і здоровими снеками. О 14:30 діти отримують перекус перед відходом, для нього на кухні випікають 2 великі буханки хлібу на заквасці або булки з насінням, висівками.
Близько 16:00 дітей починають забирати додому батьки, і наступний прийом їжі буде вже всією родиною — вечеря. Вона припадає на шосту-сьому вечора вдома або з 17:30 до 20:00 в ресторанах. В цей час в закладах пікове навантаження. Їдять гарячі страви, популярні чикен-карі або європейські страви з птицею, м’ясом, рибою. За столом неодмінно збирається вся родина.
Гастрономічні примхи
Національна любов до лакриці. Корінь солодки використовується в Данії повсюдно: з ним готують не лише солодощі, але і випускають в порошку, в сиропі, додають в соуси, гарячі страви, морозиво, виробляють пиво і прохолодні напої з лакрицею. Цукерка з лакриці з молочним шоколадом сподобається далеко не кожному: для жителів Східної Європи це набутий смак, і тим, хто не звик до нього дитинства, він нагадує сироп від кашлю.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.