Цей знаменитий смореброд. Чому час полюбити данські відкриті бутерброди

1 червня 2019, 08:50

5 червня датчани святкують День Конституції, прийнятої 1849 року. Вже тоді були відомі класичні рецепти сморебродів, улюблених донині.

Шеф Вікторія Марценюк, яка працює в Копенгагені, допомогла НВ Style розібратися з гастрономічною конституцією країни.

Смореброд — це данський національний відкритий бутерброд, який не тільки готують вдома, але і беруть з собою до офісу, на природу, дають дітям в школу, обіграють в креативних меню ресторанів. Це comfort food — їжа, яка створює відчуття затишку, комфорту. Смореброди з датчанами вже понад два століття, при цьому в останні роки цей національний продукт став ресторанним трендом. Тому саме час розібратися з тим, як влаштований смореброд і з чим його їдять.

Відео дня

Смореброд фото (Фото: Nordic Night)
Смореброд фото / Фото: Nordic Night

Правила приготування сморебродів і рецепти

  1. Правило номер один: смореброд — це відкритий бутерброд.
  2. Хліб завжди намазаний вершковим маслом, адже слово «смореброд» в перекладі з данської — це «хліб з маслом», як і знайомий нам бутерброд.
  3. Смореброд має бути високим: щовищий, тим краще, адже потрібно, щоб він виглядав значним.
  4. Хліб повністю покритий викладеною зверху начинкою.
  5. Смореброд їдять виделкою й ножем. При спробі їсти руками він розвалиться.
  6. Який хліб — чорний або білий? Існують смореброди, які традиційно готуються на чорному і які традиційно готуються на білому хлібі.
  7. Закриті або подвійні бутерброди звуться хандмад або клапсамен. Їх готують, коли беруть бутерброди з 'польок' (начинкою смореброда) з собою, наприклад, на природу, або дають дітям.
  8. Начинка може бути будь-якою. Це можуть бути бутерброди з оселедцем, з тунцем, з ікрою мойви, з авокадо, з сьомгою, бутерброди на кожен день або на свято. Існує понад 100 відомих видів сморебродов з місцевими продуктами. При цьому 12 класичних рецептів не змінюються з кінця ХIХ століття.
Смореброди - прекрасна ідея бутербродів на стіл (Фото: Nordic Night)
Смореброди - прекрасна ідея бутербродів на стіл / Фото: Nordic Night

Класичні смореброди:

  • «Нічний перекус ветеринара»: Це була затребувана професія, тому ветеринарам часто доводилося подорожувати, їх викликали ночами. Рецепт їхнього улюбленого бутерброда поживний: на нього викладають паштет зі свинячої печінки, кістковий навар — холодець, цибулю, крес-салат.
  • «Сонце над Гудгемом»: Гудгем — селище на острові Борнгольм, що славиться великою кількістю місцевих специалітетов. До них належить оселедець гарячого копчення, який кладуть на цей класичний смореброд з цибулею, редискою, жовтком.
  • «Печінковий паштет»: смореброд з паштетом з печінки, беконом і грибами або маринованим огірком.
  • «Ростбіф»: начинка складається з ростбіфу, ремуладу або хрону і яйця.
  • «Тартар»: на хліб кладеться тартар з яловичини з класичними приправами і доповненнями: сіль, перець, оливкова олія, цибуля, каперси, хрін або сирий жовток.
  • «Рибний»: може робитися на булочці бріош. Начинка — солоний або копчений лосось з лимоном.
  • «Салат з креветками»: також на білому хлібі, обов’язково подається з яйцями некруто.

Креативні смореброди

Смореброди — це проста повсякденна їжа, яку можна порівняти з улюбленими джинсами, можна сказати, гастрономічний кежуал, як піца або такос. Але і у потертих «лівайсів» буває зірковий момент, коли на них звертають увагу кутюр'є. У разі їжі це відбувається, коли шефи беруться переосмислювати страву і таким чином дають їй нове життя. Саме це зараз і відбувається зі сморебродами.

Найвідоміші ресторани, де пропонують смореброди:

  • Ida Davidsen — відкритий в кінці XIX століття, сьогодні тут більше 250 видів сморебродів;
  • Selma — найкреативніші смореброди: подачі відрізняються новизною, хоча назви класичні;
  • Aamman’s — належить до гастроімперії Адама Амана, який довго працював з Клаусом Майєром (Noma), одним з призвідників кухні нордик. Дуже сучасний підхід і найкреативніші смореброди. Цікаво, що сучасні начинки, такі як, наприклад, хумус, тут роблять виключно з місцевих продуктів.
  • Øl & Brød — ресторан, де працює Вікторія Марценюк, відзначений Michelin plate: рекомендований ланч або вечеря. Дітище молодих креативних шефів було викуплене пивним брендом Mikkeller. Це невеликий ресторан, де подають правильні ланчі з сморебродами й крафтовим пивом, дотримуються сезонності й готують з кращих місцевих інгредієнтів.
Вікторія Марценюк - шеф ресторану Øl & Brød (Копенгаген, Данія) й автор блогу https://t.me/nenordic (Фото: Надано Вікторією Марценюк)
Вікторія Марценюк - шеф ресторану Øl & Brød (Копенгаген, Данія) й автор блогу https://t.me/nenordic / Фото: Надано Вікторією Марценюк

З чим їдять смореброди?

В основному смореброди запивають пивом. За традицією, більш святковий варіант — це шнапс, причому до кожного смореброду подають різні види. Данський шнапс — це національний дистилят, різновид горілки, яку в Швеції і Норвегії називають аквавітом. При цьому найчастіше данський шнапс настояний на кропі чи кумині.

Класичний напій до сморебродів - пиво (Фото: Nordic Night)
Класичний напій до сморебродів - пиво / Фото: Nordic Night
Шнапс - теж напій до данського бутерброду (Фото: Nordic Night)
Шнапс - теж напій до данського бутерброду / Фото: Nordic Night

Як живуть і що їдять в Данії

Згідно з даними ВООЗ, жителі Данії займають благополучні місця в другій половині списку країн за індексом маси тіла: тобто, тут не знають ожиріння і не страждають від нестачі харчування. А значить, в цьому відношенні їх спосіб життя і меню гідні уваги.

Здорове харчування має бути різноманітним, і смореброди ідеально пасують для цього (Фото: Nordic Night)
Здорове харчування має бути різноманітним, і смореброди ідеально пасують для цього / Фото: Nordic Night

У Данії прийнято дуже рано вставати: вся країна починає працювати рано вранці, а заняття в школах йдуть з 8 години. Великий сніданок не прийнятий: просто вівсяні пластівці з молоком, йогурт або булочка з шматочком сиру з кавою — і все.

Цілком природно, що до 11 ранку всі вже зголодніли. О цій порі в школах і офісах починаються перерви на обід, а в ресторанах сервірують ланчі. На робочих місцях прийняті спільні обіди колег на кухнях або в їдальнях. Тут з дитинства привчають до того, що їжу потрібно з кимось розділити. В цей час їдять холодний обід — смореброди з оселедцем або з камбалою в паніровці і ремуладом, або з паштетом, або з м’ясом. Вдома їдять те ж саме: 2−3 смореброди з тим, що знайшлося в холодильнику.

Наймолодші громадяни відвідують дитячий садочок, де рано вранці їх чекає здоровий перекус: фрукти (яблуко або шматочок банана), скибочка чорного хліба з вершковим маслом і стакан молока. Об 11:30 дітям дають гарячий ланч: одна страва з гарніром, наприклад, це може бути суп і хліб або фрикадельки плюс картопля.

У вимогах до дитячого харчування прописано, що 90% продуктів повинні мати маркування як екологічно чисті; два рази на тиждень дають рибу і раз на тиждень — м’ясо. Найчастіше це буде курка, яку зможуть їсти діти різних віросповідань. Цукерки, тістечка, шоколад, морозиво в садочку під забороною — їх дають на розсуд батьків і тільки за межами групи. Дні народження святкують з фруктами і здоровими снеками. О 14:30 діти отримують перекус перед відходом, для нього на кухні випікають 2 великі буханки хлібу на заквасці або булки з насінням, висівками.

Близько 16:00 дітей починають забирати додому батьки, і наступний прийом їжі буде вже всією родиною — вечеря. Вона припадає на шосту-сьому вечора вдома або з 17:30 до 20:00 в ресторанах. В цей час в закладах пікове навантаження. Їдять гарячі страви, популярні чикен-карі або європейські страви з птицею, м’ясом, рибою. За столом неодмінно збирається вся родина.

Гастрономічні примхи

Національна любов до лакриці. Корінь солодки використовується в Данії повсюдно: з ним готують не лише солодощі, але і випускають в порошку, в сиропі, додають в соуси, гарячі страви, морозиво, виробляють пиво і прохолодні напої з лакрицею. Цукерка з лакриці з молочним шоколадом сподобається далеко не кожному: для жителів Східної Європи це набутий смак, і тим, хто не звик до нього дитинства, він нагадує сироп від кашлю.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X