Від борщу до шоколадних кексів. У чому користь буряка і що з нього приготувати

31 січня 2020, 03:14
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Буряк — один з найбільш затребуваних овочів в зимовий період. Його використовують не тільки у борщі, а й в салатах і навіть десертах.

Основний принцип здорового харчування — використання сезонних овочів свого регіону. У таких овочах більше вітамінів та інших корисних речовин, ніж в привізних або тепличних. Буряк в цьому випадку ідеальний овоч для підтримки організму взимку.

Відео дня

Буряк звичайний — це трав’яниста рослина сімейства Амарантових. Вирощувати буряк вперше почали на островах Середземного моря. Найбільш відомі різновиди буряка — цукрові буряки, буряк кормовий, буряк столовий. В Україні і Білорусії більш звична назва овоча — бурак або буряк.

Корисні властивості буряка. Можлива шкода

Unsplash
Фото: Unsplash

Коренеплід містить безліч вітамінів, які особливо важливі для організму в зимовий період. Буряк часто вживають для запобігання авітамінозу і цинги. В овочі міститься велика кількість аскорбінової кислоти, каротину, бору, марганцю, а також заліза.

Буряк часто використовують в різних дієтах, але варто знати, що овоч містить багато цукру, тому людям з діабетом варто обмежити вживання буряка. Буряковий сік вживають для підтримки нормальної роботи печінки, а також при анемії. Його рекомендують змішувати з соком з інших овочів або фруктів, наприклад морквою, селерою, помідором, яблуками.

Буряк також добре впливає на шлунково-кишковий тракт, допомагаючи впоратися з проблемами травлення. Овоч вважають натуральним антисептиком через здатність пригнічувати розвиток гнильних бактерій в кишечнику.

Однак при сечокам’яній хворобі, а також розладах кишечника буряк краще виключити з раціону.

Що приготувати з буряка?

В їжу в основному вживають столові сорти буряка: як сирі, так і термічно оброблені. Овоч використовується в багатьох кухнях світу для приготування супів, салатів, закусок, десертів і напоїв.

Буряк — основний інгредієнт українського борщу. Також у багатьох рецептах використовують не тільки коренеплід, а й бурякове бадилля. З листя буряка можна приготувати соуси, пироги, холодні супи і салати.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X