Енергетик з городу. У чому користь буряків і що з них можна приготувати

29 серпня 2021, 05:05

Буряк — досить звичний, традиційний овоч на кухнях українців. Але багато людей навіть не здогадуються, що не розкривають весь потенціал смаку і корисних якостей цього коренеплоду.

В кінці серпня прилавки заповнюються різними фруктами, ягодами і овочами. І, звичайно ж, серед них багато яскравого соковитого буряка. НВ розповідає, чим же він корисний і що з нього можна приготувати, крім вінегрету.

Відео дня

Буряк: користь і шкода

Користь буряка незаперечна: у ньому міститься багато органічних кислот і мінеральних солей, вітаміни, фолієва кислота, бетаїн та багато іншого. У його складі дивує не кількість антиоксидантів, а їх незвичайний мікс.

Буряк необхідно ввести в свій раціон, щоб урізноманітнити його і зробити більш корисним (Фото: fotovincek / depositphotos.com)
Буряк необхідно ввести в свій раціон, щоб урізноманітнити його і зробити більш корисним / Фото: fotovincek / depositphotos.com

Дуже часто їсти буряк рекомендують тим, у кого є проблеми з травленням і будь-які хронічні запалення. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська каже, що ферментований буряковий квас корисний у дуже багатьох випадках: при алергіях і проблеми зі шкірою, під час і після прийому антибіотиків, під час і після променевої або хіміотерапії, а також людям з хронічними хворобами.

Вчені проводили безліч досліджень, які доводять, що нітрати, які містяться в буряку, сприятливо впливають на організм, роблячи його більш витривалим під час фізичної активності. Міжнародний олімпійський комітет навіть назвав сік з буряка хорошою спортивною їжею, поряд з такими ергогенними речовинами і добавками, що підвищують витривалість, як кофеїн, креатин та інші.

Деякі наукові експерименти довели, що нітрати також позитивно впливають на серцево-судинну систему, допомагаючи їй ставати більш витривалою.

Шкода буряка полягає в тому, що в ньому міститься дійсно багато цукру. Тому людям з діабетом потрібно бути з ним обережними. Крім того, якщо вживати буряк у великих кількостях, він може спровокувати камені в нирках.

Буряк може бути як самостійною стравою, так і додатковим інгредієнтом (Фото: Ruth Georgiev \ unsplash)
Буряк може бути як самостійною стравою, так і додатковим інгредієнтом / Фото: Ruth Georgiev \ unsplash

Що приготувати з буряку?

Цей овоч можна використовувати не тільки для «шуби» і борщу, але і для багатьох інших страв. Наприклад, з нього готують пряну грузинську закуску — пхали. З буряка можна приготувати літній холодний суп — холодник або шалтібарщай або ніжний салат з козячим сиром.

З листя і стебел буряків теж можна готувати незвичайні страви. Наприклад, гуцульські голубці з грибами.

Дієтичний вітамінний салат з буряка

Інгредієнти:
  • Буряк
  • Яблуко (Кисле)
  • Грецькі горіхи
  • Лимонний сік
  • Сіль перець
  • Олія (Оливкова, лляна, кунжутна)

Буряк заздалегідь відварити, дати охолонути і почистити. Його і яблука нарізати соломкою, додати колоті волоські горіхи і спеції за смаком.

Рисовий салат з буряком і тунцем

інгредієнти:

  • 150 гр рису
  • 1 відварений буряк
  • 1 банка тунця у власному соку
  • 2 червоних цибулини
  • Оливкова олія
  • Бальзамічний оцет
  • Сіль перець

Рис добре промийте, відваріть і дайте охолонути. Буряк очистити від шкірки, накришити його і цибулю кубиком. Відкрити тунець і розім'яти виделкою. Все змішати в одній посудині.

Буряк добре поєднується з багатьма іншими продуктами (Фото: re_bekka / depositphotos.com)
Буряк добре поєднується з багатьма іншими продуктами / Фото: re_bekka / depositphotos.com

В іншій піалці зробити соус з олії, оцту і спецій. Заправити салат і можна насолоджуватись смачною, ситною, корисною і не дуже калорійною стравою (На 1 порцію в ньому 196 ккал).

Проста цікава закуска — бурякові рулетики

інгредієнти:

  • 1 буряк
  • кілька ложок м’якого сиру
  • кілька гілочок кінзи
  • сіль, перець, мелений кумин за смаком
  • четвертинка або половинка гострого зеленого перчика
  • олія

Буряк наріжте тонкими кружечками і обсмажте на розігрітій олії близько 40 секунд. Посоліть.

У мисці змішайте сир, перець, спеції, кінзу і перець — і добре перемішайте. Тонким шаром намажте суміш на кружечки буряка і скрутіть рулетиком. Готово!

Як правильно зберігати буряк?

Є кілька варіантів: його можна заморозити, зберігати в холодильнику або в погребі.

Для того, щоб заморозити буряк, варто його добре вимити, очистити від шкірки і натерти на тертці. Потім пофасувати по пакетиках, рівномірно розподіляючи. Таку заготовку можна зручно використовувати для приготування, наприклад, борщу.

Щоб зберігати буряк в холодильнику, добре вимийте плоди, обріжте кінчики з обох сторін і ретельно висушіть на свіжому повітрі. Місця зрізів повинні затягнутися. Потім складіть овочі в пакет і випустіть звідти все повітря, ретельно зав’язавши. Якщо з’явиться конденсат — це не страшно, через кілька днів він зникне.

Буряк - один з найкорисніших коренеплодів (Фото: Melissa LeGette \ unsplash)
Буряк - один з найкорисніших коренеплодів / Фото: Melissa LeGette \ unsplash

За такою ж технологією можна зберігати буряк в погребі. За бажанням, в пакет можна ще насипати тирси — але це не обов’язково.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X