Бакаляу, вареники і флан. Який вигляд має різдвяна вечеря в різних країнах

24 грудня 2019, 17:22

У різних країнах світу існують свої традиції частувань у Святвечір — переддень Різдва.

Пропонуємо подивитися, який вигляд має традиційний різдвяний стіл у різних куточках земної кулі.

Україна

В Україні в переддень Різдва готують 12 пісних страв, серед яких обов’язково повинні бути кутя та вареники з різними начинками.

Відео дня

Фото: Liubava Maliona/Flickr
Фото: Liubava Maliona/Flickr Фото:

Швейцарія

Швейцарці нанизують шматочки м’яса на довгу виделку і занурюють їх у киплячий бульйон, щоб зварити його. Потім це м’ясо подається з картоплею фрі або картопляними чипсами, а також різними соусами.

Фото: lejoe/Flickr
Фото: lejoe/Flickr Фото:

Данія

Тут на Різдво їдять flæskesteg (флескестег) — запечену свинину. З нею їдять тушковану червону капусту, невелику карамелізовану картоплю й чипси. На десерт ris' a’la mande — рисова каша з мигдалем, збитими вершками і ваніллю.

Фото: johanmede/Flickr
Фото: johanmede/Flickr Фото:

Португалія

У Португалії вечеря напередодні Різдва називається «consoada» і складається з bacalhau (висушена солона тріска), відвареної картоплі, варених яєць, відвареної цибулі, відвареного нуту, відвареної капусти та іншої зелені, политих оливковою олією і соусом з нарізаної сирої цибулі, часнику і петрушки. Іншою традиційною стравою є polvo à lagareiro (восьминіг на грилі) і batatas a murro (товчена картопля, яка запікається в духовці з часником, петрушкою й оливковою олією).

Фото: yassinepeixoto/Instagram
Фото: yassinepeixoto/Instagram Фото:

Британія

У Великій Британії традиційно їдять індичку (але іноді це може бути гусак або курка) з соусом із журавлини, брюссельською капустою, pigs in blankets (невеликі ковбаски, загорнуті беконом), смажені моркву, картоплю і пастернак.

Фото: Ewan Munro/Flickr
Фото: Ewan Munro/Flickr Фото:

Польща

У Польщі у Святвечір традиційно їдять борщ з варениками.

Фото: Deccoria

Фото: Deccoria Фото:

Гватемала

У Гватемалі опівночі перед Різдвом їдять тамале — коржі з кукурудзяного борошна, загорнуті в кукурудзяне листя, з начинкою з м’ясного фаршу, сирів, фруктів, або овочів, приготовані на пару.

Фото: evilgurl/Flickr
Фото: evilgurl/Flickr Фото:

Нова Зеландія

У Новій Зеландії в переддень Різдва їдять все, що можна приготувати на барбекю. Особливий пункт меню — торт-безе Павлова.

Фото: williambrawley/Flickr
Фото: williambrawley/Flickr Фото:

Швеція

На традиційному різдвяному столі у Швеції ви знайдете шинку, фрикадельки, ковбаски, різні види оселедця, копчений лосось або вугор, червону капусту, брюссельську капусту і «Спокусу Янссона» (картопляна запіканка з анчоусами).

Фото: kimtaro/Flickr
Фото: kimtaro/Flickr Фото:

Філіппіни

На Філіппінах Святвечір — або Noche Buena — починається опівночі. До святкового столу зазвичай готують окіст, а на гарнір — спагетті або рис. На десерт філіппінці їдять фруктовий салат, приготований з винограду, яблук, вишень і тропічних фруктів, таких як папайя і ананас, і приправлений сумішшю вершків і згущеного молока. Також готують молочний флан — десерт, близький родич крем-брюле.

Фото: Arnold Gatilao/Flickr
Фото: Arnold Gatilao/Flickr Фото:

Слідкуйте за найцікавішими новинами розділу НВ STYLE у Facebook

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X