Борщ — український. Незвичайні регіональні рецепти страви з Миколаєва, Львова та Криму

2 липня, 08:41
У різних регіонах до борщу додають фрукти, гриби чи навіть рибу (Фото:tsibaeva.gmail.com / depositphotos.com)

У різних регіонах до борщу додають фрукти, гриби чи навіть рибу (Фото:tsibaeva.gmail.com / depositphotos.com)

Сьогодні український борщ увійшов до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ми зібрали три незвичайні рецепти борщу з Миколаєва, Львова та Криму, які варти приготувати.

Залежно від регіону багато класичних страв відрізняються деякими інгредієнтами. Так, на заході борщ часто вариться на грибному бульйоні, у Криму в нього додають айву і кукурудзу, а на півдні зіркою борщу нерідко стає риба.

Відео дня

Рецепт борщу з грибами (Львів)

Інгредієнти:

  • 5 штук. буряка
  • 1 велика морква
  • 2 кореня петрушки
  • невеликий корінь селери
  • сіль і перець за смаком
  • лавровий лист
  • цукор за смаком
  • 2 шт. ріпчастої цибулі
  • 200 мл відвар з білих грибів
  • 1 головка часнику
  • 1 л закваски

Приготування

У каструлю на 5 літрів води дрібно (соломкою) нарізаємо буряк, моркву, корінь селери та петрушку. Усе закидаємо в холодну воду і ставимо на вогонь. Коли почне кипіти, зменшуємо вогонь до мінімуму та варимо 40 хвилин.

За цей час обсмажуємо цибулю до хорошого золотистого кольору. Вкінці додаємо подрібнений часник і смажимо ще дві-три хвилини.

Перевіряємо буряк на готовність: якщо не хрумтить на зубах — готовий. Додаємо підсмажену цибулю з часником, перець, лавровий лист, сіль, відвар грибів, даємо покипіти (на невеликому вогні) ще дві-три хвилини. Важливо не дозволяти борщу кипіти, інакше він втратить свій гарний колір.

Коли всі інгредієнти крім цукру і закваски додані, вливаємо закваску за смаком. Потім додаємо цукор, який робить колір інтенсивним і додає борщу смаку. Весь смак регулюється закваскою-сіллю-цукром, тому тут важливо пробувати борщ.

Даємо борщу трохи закипіти і відразу знімаємо з вогню.

Рецепт борщу з бичками (Миколаїв)

Інгредієнти:

  • 2 л води
  • 250 г білокачанної капусти
  • 3 шт. картоплі
  • 1 ст. (200 мл) — квасолі
  • 2 шт. ріпчастої цибулі (1 цибулина для бульйону, друга — для засмажки)
  • 1 середній буряк
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 2 моркви (1 морква для бульйону, друга — для засмажки)
  • 2 банки бичків або кільки в томаті (1 упаковка 240 г)
  • 1 ст.л. олії
  • 5 крапель оцту
  • 0.5 ч.л. цукру
  • 2 лаврових листки
  • Зелень — за смаком
  • Перець, сіль за смаком

Приготування

Суху квасолю промиваємо, заливаємо холодною водою так, щоб покрити на два пальці. Ми залишаємо на 3−4 години, а ще краще на ніч для набухання. Якщо ви забули залити квасолю водою, її доведеться довше готувати. Перед варінням воду з квасолі обов’язково зливаємо, адже в ній містяться складнозасвоювані речовини.

У каструлю наливаємо холодну воду та кладемо великі шматочки моркви, середню цибулину, запашний перець і лавровий лист. Такий бульйон варимо 15−20 хвилин.

Дістаємо з бульйону овочі та лавровий лист, всипаємо квасолю, доводимо до кипіння і потім варимо на невеликому вогні ще 40−50 хвилин до м’якості. Важливо не переварити квасолю, щоб від неї не відокремилася шкірка — це буде не дуже презентабельно виглядати.

Через 20 хвилин після закладки квасолі кладемо в бульйон нарізану великим кубиком картоплю. Коли картопля буде готова, додаємо нарізану тонкою соломкою капусту і варимо 6−8 хвилин.

Готуємо засмажку: обсмажуємо до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю. Додаємо до неї нарізаний буряк і скроплюємо овоч оцтом, щоб буряк не втратив колір. Потім кладемо туди ж тонко нарізану моркву й обсмажуємо все до рум’яності. Вкінці додаємо томатну пасту чи томатний соус і чорний перець.

У бульйон з овочами кладемо рибу в томаті. Намагайтеся сильно не мішати борщ, щоб не пошкодити рибу: в готовому борщі повинні бути видні її шматочки.

Кладемо в борщ засмажку, даємо закипіти, а потім доварюємо на невеликому вогні. Додаємо в страву зелень і даємо настоятися 20−30 хвилин перед подачею.

Рецепт борщу з айвою та кукурудзою (Крим)

Інгредієнти:

  • баранина на кістці (особуко)
  • 2 шт. ріпчастої цибулі
  • 1 свіжий помідор або 5−6 в’ялених
  • 1 червоний перець
  • качан кукурудзи
  • 1 айва
  • 1 буряк
  • 500 г білокачанної капусти
  • 5 штук. картоплі
  • 4 шт. перепелиних яєць
  • сіль і перець за смаком

Приготування

М’ясо варимо на повільному вогні. Потім до нього закладаємо цілими перець, качан кукурудзи, айву. Додаємо сіль і цукор. Коли все звариться, дістаємо з каструлі.

Моркву, цибулю, буряк рубаємо й тушкуємо з сіллю та цукром. Тушковані овочі, картоплю та рубану капусту відправляємо в каструлю з бульйоном.

Варимо борщ до готовності на повільному вогні. Подаємо із шматочками м’яса зверху.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X