На будь-який смак. 13 рецептів борщу з різних регіонів України

6 липня, 05:05
У західних регіонах до борщу додають гриби, а у південних — рибу (Фото:freepik.com)

У західних регіонах до борщу додають гриби, а у південних — рибу (Фото:freepik.com)

Версій борщу існує рівно стільки ж, скільки людей, котрі його готують: десь відрізняється спосіб приготування, десь, регіонально, додаткові інгредієнти.

Нещодавно ЮНЕСКО затвердило за українським борщем статус нематеріальної спадщини. Багато людей, після оголошення перемоги в боротьбі за борщ, почали готувати цю традиційну страву частіше. Тому ми зібрали 13 рецептів борщу, включно з незвичайними та сімейними, котрими можна відсвяткувати перемогу на кулінарно-культурному фронті. 

Відео дня

Класичний рецепт борщу

Складові:

  • вода - 1,5-2 л
  • свинина чи яловичина на кістці — 400 г
  • буряк - 2 шт. (невеликий)
  • морква – 1 шт.
  • цибуля - 3 шт.
  • томатна паста - 2 ст.л.
  • соняшникова олія - 4-5 ст.л.
  • лимонний сік - 2 ч.л.
  • капуста білокачанна - 300 г
  • картопля - 4 шт.
  • сіль, лавровий лист, зелень - за смаком

Приготування:

У каструлю налийте воду, покладіть м'ясо та поставте на середній вогонь. Коли м'ясо закипить, зніміть піну, накрийте кришкою та варіть 1,5 години на невеликому вогні.

Очистіть моркву, буряк та цибулю. Моркву натріть на середній тертці, буряки - на крупній, дрібно наріжте цибулю. Розігрійте сковороду з олією, додайте моркву і цибулю, через 5-7 хвилин буряк.

Смажте ще 5 хвилин, додайте томатну пасту, перемішайте і смажте разом 5-7 хвилин.

Дістаньте з бульйону м'ясо, додайте в каструлю нарізану картоплю та капусту, варіть 15 хвилин. Коли м'ясо трохи охолоне, наріжте його та поверніть у борщ, потім додайте сіль, перець та засмажку.

Добре перемішайте борщ, додайте лавровий лист і варіть ще 7 хвилин.

Готово! Подавайте з зеленню та сметаною.

Рецепт пісного борщу

Складові:

  • Буряк - 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Картопля - 3-4 шт.
  • Болгарський перець - ½ шт.
  • Морква - ½ шт.
  • Квашена капуста  розсолом) - 200 г
  • Томатна паста - 2 ст. л.
  • Мед - 1-2 ст. л.

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Рецепт львівського борщу з грибами

Складові:

  • 5 шт. буряків
  • 1 велика морква
  • 2 корені петрушки
  • невеликий корінь селери
  • 2 шт. цибулі
  • 200 мл відвар із білих грибів
  • 1 головка часнику
  • 1 л закваски

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Маріупольський рецепт борщу від Алекса Якутова

Складові:

  • Сушені бички - 10 шт.
  • Свіжі бички - 10 шт.
  • Морква - 3 шт.
  • Цибуля - 2 шт.
  • Часник - головка
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Буряк - 1 шт.
  • Перець білозірка або капі - 1 шт.
  • Помідори - 1 кг
  • Молода капуста - невеликий качан
  • Картопля - 0,5 кг
  • Сіль перець, лимонний фреш - за смаком
  • Кріп і петрушка - 200 г
  • Олія - для смаження

Приготування:

Солоні сухі бички промийте та замочіть у воді на ніч, щоб риба віддала сіль.

Вранці очистіть від нутрощів і зябер. Киньте в каструлю, залийте водою та поставте на маленький вогонь. Додайте цілу цибулину, голівку часнику, стебло селери та моркву.

Коли вода закипить, додайте гілочки від свіжих помідорів. Це потрібно, щоб вийшов насичений томатний аромат. Разом варіть 2-3 години.

Коли приготується бульйон, процідіть його, залишивши тільки навар. Решту, у тому числі бички, викидайте.

Очистіть і наріжте картоплю, додайте в бульйон і поставте варитися.

Тим часом перебийте помідори блендером в однорідну масу. Наріжте соломкою моркву, цибулю, корінь петрушки та буряк, обсмажте на сковороді. Додайте нарізаний перець і ще трохи протушкуйте разом. Останніми влийте помідори та тушкуйте овочі 30 хвилин.

Коли картопля в бульйоні звариться, додайте засмажку, доведіть до смаку сіллю, перцем, цукром, лимонним фрешем.

Капусту наріжте соломкою, додайте в борщ і трохи проваріть.

Тим часом на сковороді обсмажте свіжі бички з двох боків до хрусткої скоринки.

Налийте борщ по тарілках, викладіть у них рибу і подавайте.

freepik.com
Фото: freepik.com

Рецепт борщу з коньяком

Складові:

  • 300 г свинячих ребер
  • 200 г картоплі
  • 3 буряки
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • пучок петрушки
  • половина кореня селери
  • часник
  • 30 г коньяку

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Рецепт борщу з бичками (Миколаїв)

Складові:

  • 250 г білокачанної капусти
  • 3 картоплини
  • 1 ст. (200 мл) - квасолі
  • 2 цибулини  (1 цибулина для бульйону, друга - для засмажки)
  • 1 середній буряк
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 2 моркви (1 морква для бульйону, друга - для засмажки)
  • 2 банки бичків або кільки в томаті (1 упаковка 240 г)
  • Зелень - за смаком

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Рецепт борщу з куркою та білими грибами

Складові:

  • Гриби білі сушені - 200 г
  • Копчені курячі крильця - 800 г
  • Картопля - 500 г
  • Капуста - 800 г
  • Цибуля - 200 г
  • Морква - 200 г
  • Олія — 80 г
  • Буряк - 600 г
  • Томатна паста - 150 г
  • Цукор - 130 г
  • Сіль - 60 г
  • Часник - 60 г

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Сімейний рецепт борщу Сави Лібкіна

Складові:

  • 1,5 кг помідорів сорту «сливка»
  • 2 середні морквини
  • 5-6 стебел селери
  • 2 середні білі цибулини
  • 10 зубчиків часнику
  • 250 мл оливкової олії

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

freepik.com
Фото: freepik.com

Рецепт борщу в хлібі

Для хліба:

  • 200 г житнього борошна
  • 500 г пшеничного борошна
  • 24 г дріжджів (живих)
  • 2 ст.л. цукру
  • 20 г сухої ромашки

Для борщу:

  • 300 г свинячих реберець
  • 1 буряк
  • 1 морква
  • 2 цибулини
  • 4 картоплі
  • 150 г баклажану
  • 150 г капусти
  • 150 г квасолі (попередньо замоченої)
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст.л. томатної пасти
  • 3 шт. в'яленої груші

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Рецепт борщу з білими грибами

Складові:

  • Сушені білі гриби - 50 г
  • Свинячі ребра - 500 г
  • Картопля - 300 г
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Буряк - 250 г
  • Свіжа білокачанна капуста - 150 г
  • Томатна паста - 10 г
  • Часник - 1-2 зубчики
  • Оцет винний червоний - 10 мл

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Рецепт кримського борщу з айвою та кукурудзою

Складові:

  • баранина на кістці 
  • 2 цибулини
  • 1 свіжий помідор або 5-6 в'ялених
  • 1 червоний перець
  • качан кукурудзи
  • 1 айва
  • 1 буряк
  • 500 г білокачанної капусти
  • 5 картоплин
  • 4 шт. перепелиних яєць

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Рецепт борщу з копченою грушею

Складові:

  • 400-500 г свинячих ребер
  • 2 буряки
  • 2 томати
  • ¼ кореня селери
  • ¼ качана капусти
  • 3-4 картоплини
  • 1-2 морквини
  • 1 цибулина
  • 1-2 копчені груші
  • 1 головка часнику
  • 1 солодкий перець
  • 200 мл томатного соку
  • 30 г вершкового масла
  • 2 ст.л. томатної пасти

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Сімейний рецепт борщу Євгена Клопотенка

Складові:

  • 300 г свинячих реберців
  • 4 квашені томати
  • 2 картоплини
  • 1 буряк
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • ¼ качана капусти
  • 1,5 ст. л. томатної пасти
  • ½ склянки відвареної квасолі
  • 1 пучок кропиви
  • 2 зубчики часнику

Спосіб приготування шукайте за посиланням.

Показати ще новини
Радіо НВ
X