Боротьба за борщ. Ідеальна формула рецепту та секрети приготування традиційної страви з 25 регіонів України

23 грудня 2020, 12:48
Автор: Лілія Вітюк

Борщ — одна із найсмачніших та популярних українських страв. Кулінар Євген Клопотенко та МКІП борються за те, щоб його ЮНЕСКО визнала його елементом української нематеріальної спадщини.

Український кухар Євген Клопотенко активно просуває та популяризує українські традиції, а також відстоює їх цінність. Під його егідою та керівництвом МКІП Україна виборює право на визнання борщу українською нематеріальною спадщиною людства ЮНЕСКО.

Відео дня

Клопотенко об'їхав усю Україну у пошуках традиційних та унікальних рецептів і особливостей приготування борщу. НВ публікував декілька його цікавих рецептів: пісного (який можна готувати під час Різдвяного посту), з копченою грушею на свинячих ребрах, а також розкрив секретний інгредієнт справжнього українського борщу.

Борщ: 5 цікавих фактів про традиційну українську страву від Інституту культури України

1 Перша згадка про борщ зафіксована ще у 1556 році у Словнику історії української мови.

2 В українському фольклорі найчастіше згадується саме ця страва — це доводить давність цієї культурної традиції.

3 Борщ — єдина страва, однаково популярна та поширена на території усієї України. Його приготування — це нематеріальна культурна спадщина. При цьому, рецепти борщу відрізняються не тільки між регіонами, але навіть і між сусідніми селами. Навіть рецепти сусідів різняться між собою.

4 Борщ — це водночас і буденна, і ритуальна страва. З давніх часів його готували, щоб ситно нагодувати усю сім'ю, готували у піст та на свята. У різні часи його варили з різноманітного набору продуктів, але завжди це був великий перелік — м’ясо, овочі, гриби, спеції тощо.

5 Цікавий рецепт приготування борщу з Покуття. Його варили виключно із заквашених червоних буряків. Щотижня нарізані буряки закладали у 10-літровий бутель та заливали водою. Ферментований овоч натирали, смажили на олії та потім варили на воді. Для смаку його заправляли підсмаженою цибулею на олії і розведеною на воді мукою. Борщ подавався з кулешею (кашею з кукурудзяного борошна, вареною на окропі).

Бонус-факт про український борщ: він настільки харизматичний та звабливий, що навіть завів собі сторінку у Tinder.

Де дізнатись секрети приготування борщу усіх регіонів України

Клопотенко на чолі ГО Інститут культури України бореться за те, щоб до культурного спадку ЮНЕСКО внесли борщ як елемент української ідентичності. Разом з Міністерством культури та інформаційної політики вони проведуть онлайн-марафон Культура приготування українського борщу. Для цього вони запросили кулінарів з усіх регіонів України, щоб вони поділились власним досвідом.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Під час трансляції 25 учасників з кожної області країни приготують власні варіації страви за особливими рецептами. Вони розкажуть про регіональні та родинні традиції, поділяться секретами смачного наваристого борщу, а також будуть шукати його ідеальну формулу.

«Борщ — це частина української ідентичності та наша національна цінність. Потужний культурний феномен і відповідь на питання: „Що об'єднує українців?“. Якщо у будь-якої нації забрати мову, їжу, релігію і одяг, нація перестає бути нацією. І борщ є свого роду соціальним інструментом, який може не те, щоб об'єднати українців, а показати, що ми вже об'єднані борщем. Що ми всі різні, але ми все їмо борщ, і це значить, що у нас є щось спільне», — розповів Клопотенко.

Де і коли дивитись марафон?

Подія була заплановано на 25 грудня, однак через технічні причини її перенесено орієнтовно на лютий 2021 року. Планується онлайн-трансляція на сайті Інституту культури України або у Фейсбуці.

Показати ще новини
Радіо NV
X