Рідкісний рецепт. Родинний залізний борщ із Бойківщини

«Фрикадельки» в супі картопляні (Фото:Жанна Ніконова)
Ця давня страва передається вже більше 100 років через сімейні зв’язки, а тому має досить обмежену географію.
Platforma разом із Євгеном Клопотенком та його командою створили чималий фуд-гід Україною із рецептами незвичайних страв різних регіонів нашої країни. Більшість рецептів дуже рідкісні, часто забуті чи досить вузько регіональні.
Одна із нетипових страв у добірці - «залізний борщ», котрий готують на Бойківщині:
«Основним і найбільш неочевидним інгредієнтом залізного борщу є молоко, у якому й відварювали інший компонент страви — маленькі кульки з натертої сирої картоплі та вареного пюре. Завдяки потраплянню крохмалю до молока, борщ набував сірого кольору, звідки і зʼявилась назва „залізний“. Традиційно цю страву готували переважно зимою та виключно в неділю», — розповідається в довідці про страву.
Рецепт борщу з молоком
Інгредієнти:
- 500 г картоплі
- 25 г картопляного крохмалю
- 1,5 л молока
- 35 г вершкового масла
- 2 лаврових листки
- 3 шт. чорного меленого перцю
- 2 шт. духмяного перцю
- 15 г кропу
- сіль і чорний перець за смаком
Приготування:
1. Почистіть картоплю. Половину відваріть, злийте відвар і потовчіть. Другу половину картоплі натріть на дрібній тертці, як на деруни, і ретельно відіжміть. Віджату рідину змішайте з молоком в окремій ємності.
2. Змішайте варену картоплю з натертою та крохмалем. З готового тіста сформуйте кульки величиною з невеличкий волоський горіх.
3. Молоко разом із картопляною рідиною доведіть до кипіння і посоліть.
4. Викладіть у кипляче молоко картопляні кульки та відразу перемішайте їх дерев’яною ложкою, щоб вони не прилипли до гарячого дна. Доведіть до кипіння і варіть на невеликому вогні 4−5 хвилин.
5. Додайте лавровий лист, перець горошком, чебрець і проваріть ще одну хвилину. Додайте вершкове масло, нарізаний кріп, чорний мелений перець.
6. Зніміть із вогню та залиште під кришкою на 2−3 хвилини. Подавайте гарячим.
Смачного!
Більше рецептів Євгена Клопотенка можна знайти в нього на сайті.