Всеукраїнський борщ. Представники 25 регіонів одночасно приготують борщ

2 березня 2021, 17:20

5 березня відбудеться Всеукраїнська онлайн-презентація Культура приготування українського борщу — промоційний захід в межах підготовки номінаційного досьє до ЮНЕСКО.

Цієї п’ятниці Міністерство культури та інформаційної політики України разом з ГО Інститут культури України за участі голови організації Євгена Клопотенка проведуть онлайн-презентацію на підтримку кампанії з включення українського борщу до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Відео дня

«Борщ — українська страва. Це знаємо ми та розуміє дедалі більше іноземців, про що свідчать рейтинги авторитетних міжнародних медіа. Робота над популяризацією асоціативного словосполучення — „борщ-Україна“ триває. А для адептів сумнівних теорій в інформаційному полі готуємо залізний аргумент — подача українського борщу до ЮНЕСКО», — зазначає Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Трансляція заходу запланована на YouTube каналі ГО Інститут культури України та на Facebook сторінці Міністерства культури та інформаційної політики України. Початок онлайн-презентації Культура приготування українського борщу запланований на 16:00 5 березня 2021 року.

Одночасне приготування представниками з 25 регіонів України традиційних українських борщів — безпрецедентна подія в Україні, тому на локації будуть присутні представники Книги рекордів України.

«Борщ — це частина української ідентичності та наша національна цінність. Потужний культурний феномен і відповідь на питання: „Що об'єднує українців?“. Якщо у будь-якої нації забрати мову, їжу, релігію й одяг, нація перестає бути нацією. І борщ є свого роду соціальним інструментом, який може не те, щоб об'єднати українців, а показати, що ми вже об'єднані борщем. Що ми всі різні, але ми всі їмо борщ, і це значить, що у нас є щось спільне», — зазначає голова ГО Інститут культури України, кулінарний експерт, шеф-кухар Євген Клопотенко.

Досліджуючи цю українську страву для фільму, Євген Клопотенко з’ясував, що не існує єдино правильного рецепту борщу, ба більше, рецепти відрізняються від родини до родини. Тому можна радше говорити про цілу культуру чи сімейність українського борщу.

«Саме ця експедиція подарувала мені багато фантастичних зустрічей, — розповідає кулінар. — У Карпатах познайомилися із Янком Деревляним, майстром по дереву і доглядачем гори Явірник. Він 45 років готує борщ у казані: на сушених грибах, без м’яса, з дикими петрушкою і морквою. Думаю, десь таким і був первісний борщ.

А ось бортник Микола Кобилинський, що живе на кордоні з Білоруссю, сам у свої 82 піклується про дерев’яні зруби і бджіл. У нього борщ пісний, на бульйоні з червоних буряків, з квашеною капустою і медом.

У Вилковому з сестрами Ніною і Надею ми у печі з очерету і дунайської глини просто неба готували борщ із білого солодкого буряка на рибі. Так їх навчили прабабуся Катерина і прадідусь Мойсей. А в Івано-Франківську з Мохом Перкалабою зварили бульйон на ребрах".

Детальніше про експедиції та регіональну кухню можна почитати в спецпроєкті Євгена Клопотенка та служби доставки Rocket про гастрономічну карту України.

Тепер 25 учасників з кожної області зберуться разом на спільному майданчику в Національній кіностудії художніх фільмів імені О.Довженка, де кожний приготує борщ за неповторним рецептом. Усі кухарі - носії давніх регіональних та родинних традицій приготування цієї страви. Процес приготування відбуватиметься одночасно за окремими робочими місцями.

Усі бажаючі також можуть долучитися до підтримки борщу в соц-мережах, готуючи національну страву та виставляючи результати з хештегами #борщнаш #uaBorshtch.

Показати ще новини
Радіо НВ
X