Борисов Академія: джезва, пуровер, аеропрес

19 квітня 2017, 11:32
Спецпроект
Бренд-шеф бариста в сім'ї ресторанів Діми Борисова - Слава Бабич

Бренд-шеф бариста в сім'ї ресторанів Діми Борисова - Слава Бабич

Разом з Сім'єю ресторанів Діми Борисова ми щотижня будемо випускати освітні матеріали про ті чи інші продукти

Сьогодні разом зі Славою Бабичем ми поговоримо про specialty coffee і декілька способів заварювання кави, якими цілком можна користуватися в домашніх умовах.

Один з найдавніших і найбільш популярних способів приготування кави – заварювання його в джезві. Джезва – тонкостінний металевий совок з довгою ручкою.

Традиційно джезви робилися з кованої міді, але інші матеріали (кераміка, нержавіюча сталь) можна сміливо використовувати.

Для приготування кави в джезві знадобиться зерно високої якості (одна чашка – приблизно 10 грамів зерен). Краще – арабіка дуже дрібного помелу. Переважно використовувати мелену, свіжообсмажену каву.

Каву свіжого обжарювання рекомендуємо піддати попередньому змочуванню. Для цього – в джезву (куди ви вже висипали каву) налийте близько 40 мл холодної води. Дайте отриманій суміші постояти 30-40 секунд. Потім долийте в джезву необхідну кількість холодної води (до найвужчого місця) і ставте каву на плиту.

Через хвилину каву потрібно ретельно перемішати, очистивши стінки джезви від кавових частинок. Після перемішування і до моменту, коли кава буде готова, доторкатися до неї не рекомендується. Важливо не пропустити момент, коли кава «майже закипить». Зняти каву з вогню потрібно перш, ніж напій почне «пробиватися» крізь утворену зверху скоринку. Якщо все вийшло – перелийте каву в чашку і насолоджуйтеся. Кава, приготована в джезві – густа, з яскравим, насиченим смаком - містить частинки кави (гущу).

Пуровер (від англійського pour over – лити зверху) – альтернативний спосіб заварювання кави: гаряча вода проходить через каву в спеціальній воронці-дріппері з паперовим фільтром.

Паперовий (бавовняний) фільтр конічної форми поміщається всередину воронки-дріппера. Фільтр варто полити гарячою водою, щоб смак паперу не зіпсував напою. Каву великого помолу – приблизно 20 грамів – засипаємо у фільтр і попередньо змочуємо (для цього потрібно приблизно 50 мл води).

Далі - рухаючись «по спіралі», поливаємо струменем гарячої води (близько 100 мл) протягом двох-чотирьох хвилин. Через короткий час кава стече у чашку, що знаходиться під пуровером. В результаті повинен вийти напій темно-бурштинового кольору, солодкий і в'язкий.

Майте на увазі: даний метод вимагає часу і концентрації уваги.

На завершення розмови про альтернативні методи заварювання кави – аеропрес. Це спосіб для швидкого приготування класичної чорної кави в домашніх умовах..

За допомогою аеропресу можна готувати фільтр каву в невеликих кількостях (1-2 чашки), щоб негайно її випити і не консервувати на зиму. Цього разу залита гарячою водою кава вручну продавлюється через фільтр за допомогою пневматичного насоса. Точно так само, як і у випадку з пуровером, паперові фільтри поливаються гарячою водою, а кава підлягає попередньому змочуванню. Помел кавових зерен – великий.

Мелену каву засипаємо в аеропрес, заливаємо гарячою водою (до самої верхівки аеропресу), даємо напою заваритися протягом однієї хвилини, не закриваючи його кришкою. Потім перемішуємо, закриваємо і, натискаючи руками на поршень аеропресу, видавлюємо каву в чашку. Отриманий напій може бути більш каламутним, ніж кава, приготована в пуровері. Зате кава з аеропресу має чудову щільність.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X