Галицькі страви. Рецепти баноша, бограча та святкових пляцків

2 квітня 2022, 21:05

Розповідаємо, як приготувати традиційні західноукраїнські страви.

Хоча більшість українських страв однаково популярні як на Сході, так і на Заході України, деякі страви Галичини є досить особливими. Вони відрізняються багатокомпонентністю та, відповідно, насиченістю смаків. Ділимося рецептами трьох традиційних страв цього регіону: баноша, бограча та галицького пляцка.

Відео дня

Банош — це кукурудзяна каша, зварена на молоці чи сметані, що традиційно подається з бринзою.

Рецепт баноша з грибами

Інгредієнти:

  • Кукурудзяна крупа — 150 г
  • Молоко — 450 мл
  • Гливи — 100−150 г
  • Оцет яблучний (або винний) — 100 мл
  • Цибуля — ½−1 шт
  • Вода — 200 мл
  • Масло вершкове — 20 г
  • Рослинна олія — 1 ст. л.
  • Сметана — 1 ст. л.
  • Сир твердий — 50 г
  • Сіль і перець — за смаком

Повний рецепт Євгена Клопотенка шукайте за посиланням.

Рецепт карпатського баноша

Інгредієнти:

  • 120 г кукурудзяного борошна середнього помелу
  • 500−700 г вершків середньої жирності або жирної домашньої сметани
  • 500 мл води
  • 200 г грибів
  • 250 г гуцульської овечої бриндзі
  • 1 ст.л. рослинної олії
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • сіль, чорний перець за смаком

Шукайте кроки приготування за посиланням.

Бограч — наваристий суп із кількома видами мяса, перцем, томатом й іншими овочами. Початково страва є угорською, однак вона набула широкої популярності в Закарпатській області.

Угорський рецепт бограча

Інгредієнти для бульйону:

  • Курячі суглоби — 1 кг
  • Телячі копита та хвости — 1 кг
  • Свинячі ратиці та хвости — 1 кг
  • Лавровий лист — 5 шт.
  • Ялівцеві ягоди — 20 шт.
  • Гвоздика — 10 шт.
  • Чорний перець — 10 шт.
  • Кілька гілок чебрецю і петрушки

Інгредієнти для бограча:

  • Цибуля — 3 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Корінь петрушки — 1 шт.
  • Корінь пастернаку — 1 шт.
  • Корінь селери — 1 шт.
  • Болгарський перець — 5 шт.
  • Помідори — 500 г
  • Перець чилі - 1 шт.
  • Часник — 1 головка
  • Картопля — 5 шт.
  • Свинина на кістці - 300 г
  • Сало — 200 г
  • Шовдарь — 200 г
  • Кілька гілок кінзи, петрушки
  • Сухий чилі, цукор, перець, сіль за смаком
  • Кілька грамів коріандру, паприки, ялівцевих зерен

Повний рецепт від шеф-кухаря шукайте за посиланням.

Рецепт гуцульського бограча

Інгредієнти:

  • Цибуля — 100 г
  • Панчетта — 250 г
  • Яловича вирізка — 250 г
  • Паприка — 3 г
  • Морква — 150 г
  • Курячий бульйон — 250 г
  • Запечений і очищений болгарський перець — 1 шт.
  • Картопля — 150 г
  • Чилі - 1 шт. (за смаком)
  • Часник — 2 великих зубчики
  • Варена квасоля — 300 г
  • Подрібнені консервовані томати — 150 г
  • Галушки — 200−250 г
  • Петрушка — 3 г
  • Оливкова олія — 30 г

Для галушок:

  • Жовтки — 2 шт.
  • Борошно — 70 г
  • Молоко — 70 г

Повний рецепт бограча від Марко Черветті шукайте за посиланням.

Галицький пляцок — святковий бісквітний торт із кількох шарів різних текстур. Такий торт готують практично на всі свята, адже різноманітність текстур в одному шматочку задовольнить буквально кожного.

Класичний рецепт макового пляцку

Інгредієнти:

Тісто:

  • 100 г вершкового масла
  • 3 жовтки
  • 200 г борошна

Маковий шар:

  • 200 г тертих яблук
  • 125 г меленого маку
  • 3 ст. ложки манної крупи
  • 3 яйця
  • 150 г цукру
  • 75 г вершкового масла
  • 1,5 ч. ложки розпушувача

Сирний шар:

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
  • 400 г кисломолочного сиру
  • 1 п. пудингу
  • 3 яйця
  • 150 г цукру

За бажанням

Горіховий шар:

  • 200 г масла
  • 150 г перебитих горіхів
  • 4 ст.л. цукрової пудри
  • ¼ ст. молока

Вишневий шар:

  • 330 г сливового варення
  • 1 ст. замороженої вишні без кісточок

Желейний шар:

  • 500−700 г замороженої ягоди
  • 2 уп. желе
  • 200−250 мл фруктового соку

Повний рецепт за посиланням.

Рецепт пляцку «Чудо на яйцях»

Інгредієнти:

Перше тісто:

  • 5 яєць
  • 200 г цукру
  • 200 г борошна (близько 7 ст.л.)
  • 3 ст.л. крохмалю
  • 2 ч.л. розпушувача
  • 4 ст.л. оцту

Друге тісто:

  • 2 яйця
  • 1 ст. цукру
  • 1 ст. сметани
  • 2 ст. маку
  • 200 г борошна
  • 1 ч.л. соди

Крем:

  • 300 г масла
  • 1 банка згущеного молока
  • 1 апельсин

Шукайте кроки приготування за посиланням.

Рецепт пляцка «Курки в декреті»

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 2 яйця
  • 120 г масла 82%
  • 150 г цукру
  • 150 мл сметани
  • 3 ст. какао-порошка
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 0,5 ч. л. соди

Для крему:

  • 1 л молока
  • 2 яйця
  • 350 г масла
  • 300 г цукру
  • 15 г ванільного цукру
  • 3 ст. рому чи бренді
  • 5 ст. кукурудзяного крохмалю
  • 4 ст. борошна
  • 12 половинок консервованих персиків

Повний рецепт за посиланням.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X