Галицькі страви. Рецепти баноша, бограча та святкових пляцків
Розповідаємо, як приготувати традиційні західноукраїнські страви.
Хоча більшість українських страв однаково популярні як на Сході, так і на Заході України, деякі страви Галичини є досить особливими. Вони відрізняються багатокомпонентністю та, відповідно, насиченістю смаків. Ділимося рецептами трьох традиційних страв цього регіону: баноша, бограча та галицького пляцка.
Банош — це кукурудзяна каша, зварена на молоці чи сметані, що традиційно подається з бринзою.
Рецепт баноша з грибами
Інгредієнти:
- Кукурудзяна крупа — 150 г
- Молоко — 450 мл
- Гливи — 100−150 г
- Оцет яблучний (або винний) — 100 мл
- Цибуля — ½−1 шт
- Вода — 200 мл
- Масло вершкове — 20 г
- Рослинна олія — 1 ст. л.
- Сметана — 1 ст. л.
- Сир твердий — 50 г
- Сіль і перець — за смаком
Повний рецепт Євгена Клопотенка шукайте за посиланням.
Рецепт карпатського баноша
Інгредієнти:
- 120 г кукурудзяного борошна середнього помелу
- 500−700 г вершків середньої жирності або жирної домашньої сметани
- 500 мл води
- 200 г грибів
- 250 г гуцульської овечої бриндзі
- 1 ст.л. рослинної олії
- 1 ст.л. вершкового масла
- сіль, чорний перець за смаком
Шукайте кроки приготування за посиланням.
Бограч — наваристий суп із кількома видами мяса, перцем, томатом й іншими овочами. Початково страва є угорською, однак вона набула широкої популярності в Закарпатській області.
Угорський рецепт бограча
Інгредієнти для бульйону:
- Курячі суглоби — 1 кг
- Телячі копита та хвости — 1 кг
- Свинячі ратиці та хвости — 1 кг
- Лавровий лист — 5 шт.
- Ялівцеві ягоди — 20 шт.
- Гвоздика — 10 шт.
- Чорний перець — 10 шт.
- Кілька гілок чебрецю і петрушки
Інгредієнти для бограча:
- Цибуля — 3 шт.
- Морква — 2 шт.
- Корінь петрушки — 1 шт.
- Корінь пастернаку — 1 шт.
- Корінь селери — 1 шт.
- Болгарський перець — 5 шт.
- Помідори — 500 г
- Перець чилі - 1 шт.
- Часник — 1 головка
- Картопля — 5 шт.
- Свинина на кістці - 300 г
- Сало — 200 г
- Шовдарь — 200 г
- Кілька гілок кінзи, петрушки
- Сухий чилі, цукор, перець, сіль за смаком
- Кілька грамів коріандру, паприки, ялівцевих зерен
Повний рецепт від шеф-кухаря шукайте за посиланням.
Рецепт гуцульського бограча
Інгредієнти:
- Цибуля — 100 г
- Панчетта — 250 г
- Яловича вирізка — 250 г
- Паприка — 3 г
- Морква — 150 г
- Курячий бульйон — 250 г
- Запечений і очищений болгарський перець — 1 шт.
- Картопля — 150 г
- Чилі - 1 шт. (за смаком)
- Часник — 2 великих зубчики
- Варена квасоля — 300 г
- Подрібнені консервовані томати — 150 г
- Галушки — 200−250 г
- Петрушка — 3 г
- Оливкова олія — 30 г
Для галушок:
- Жовтки — 2 шт.
- Борошно — 70 г
- Молоко — 70 г
Повний рецепт бограча від Марко Черветті шукайте за посиланням.
Галицький пляцок — святковий бісквітний торт із кількох шарів різних текстур. Такий торт готують практично на всі свята, адже різноманітність текстур в одному шматочку задовольнить буквально кожного.
Класичний рецепт макового пляцку
Інгредієнти:
Тісто:
- 100 г вершкового масла
- 3 жовтки
- 200 г борошна
Маковий шар:
- 200 г тертих яблук
- 125 г меленого маку
- 3 ст. ложки манної крупи
- 3 яйця
- 150 г цукру
- 75 г вершкового масла
- 1,5 ч. ложки розпушувача
Сирний шар:

- 400 г кисломолочного сиру
- 1 п. пудингу
- 3 яйця
- 150 г цукру
За бажанням
Горіховий шар:
- 200 г масла
- 150 г перебитих горіхів
- 4 ст.л. цукрової пудри
- ¼ ст. молока
Вишневий шар:
- 330 г сливового варення
- 1 ст. замороженої вишні без кісточок
Желейний шар:
- 500−700 г замороженої ягоди
- 2 уп. желе
- 200−250 мл фруктового соку
Повний рецепт за посиланням.
Рецепт пляцку «Чудо на яйцях»
Інгредієнти:
Перше тісто:
- 5 яєць
- 200 г цукру
- 200 г борошна (близько 7 ст.л.)
- 3 ст.л. крохмалю
- 2 ч.л. розпушувача
- 4 ст.л. оцту
Друге тісто:
- 2 яйця
- 1 ст. цукру
- 1 ст. сметани
- 2 ст. маку
- 200 г борошна
- 1 ч.л. соди
Крем:
- 300 г масла
- 1 банка згущеного молока
- 1 апельсин
Шукайте кроки приготування за посиланням.
Рецепт пляцка «Курки в декреті»
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 2 яйця
- 120 г масла 82%
- 150 г цукру
- 150 мл сметани
- 3 ст. какао-порошка
- 1 ч. л. розпушувача
- 0,5 ч. л. соди
Для крему:
- 1 л молока
- 2 яйця
- 350 г масла
- 300 г цукру
- 15 г ванільного цукру
- 3 ст. рому чи бренді
- 5 ст. кукурудзяного крохмалю
- 4 ст. борошна
- 12 половинок консервованих персиків
Повний рецепт за посиланням.
Смачного!