Галицький торт. Рецепт традиційного макового пляцка

27 лютого 2021, 11:02

На Галичині жодне свято не обходиться без пляцків — бісквітних тортів з декількох шарів крему, маку та інших начинок.

Хоча на вигляд цей торт досить простий, адже господині не заморочуються над його декоруванням, він дійсно дуже красивий в розрізі, адже складається з декількох контрастних кольорових шарів. Кольори та начинки - величезне поле для творчості: ви можете додати різні креми, сезонні ягоди та фрукти, сухофрукти, сир, марципани і все, що прийде вам у голову.

Відео дня

Приготувавши цей торт, ви точно переконаєтеся в тому, що українська кухня та її десерти нічим не поступаються європейськый класиці.

Рецепт пляцка - макового пирога

Інгредієнти:

Тісто:

  • 100 г вершкового масла
  • 3 жовтки
  • 200 г борошна

Маковий шар:

  • 200 г тертих яблук
  • 125 г меленого маку
  • 3 ст. ложки манної крупи
  • 3 яйця
  • 150 г цукру
  • 75 г вершкового масла
  • 1,5 ч. ложки розпушувача

Сирний шар:

  • 400 г кисломолочного сиру
  • 1 п. пудингу
  • 3 яйця
  • 150 г цукру

За бажанням

Горіховий шар:

  • 200 г масла
  • 150 г перебитих горіхів
  • 4 ст.л. цукрової пудри
  • ¼ ст. молока

Вишневий шар:

  • 330 г сливового варення
  • 1 ст. замороженої вишні без кісточок

Желейний шар:

  • 500-700 г замороженої ягоди
  • 2 уп. желе
  • 200-250 мл фруктового соку

Приготування:

Замісіть тісто, змішавши всі його інгредієнти, викладіть на деко, поколіть виделкою та поставте в морозилку на півгодини.

Макова начинка: терті яблука (сік не віджимати), мелений мак, манку, розтерті з цукром жовтки, м'яке масло і розпушувач добре перемішайте. У кінці, акуратно помішуючи, додайте збиті до стійких піків білки.

Сирна начинка: сир збийте блендером, додайте пудинг і розтерті з цукром жовтки. Добре все перемішайте і також додайте збиті білки, помішуючи тісто в одному напрямку.

Розігрійте духовку до 180 градусів.

На пісочний корж вилийте макову начинку, на неї - сирну та випікайте приблизно 1 годину.

Коли торт охолоне, можна полити його глазур'ю чи кремом.

Якщо ви хочете зробити ваш пляцок більш різноманітним, додайте більше шарів. Для цього вам знадобиться кілька бісквітів, щоб чергувати їх з кремами.

1. Горіховий шар:

Спечіть один додатковий корж.

Доведіть до кипіння молоко, додайте горіхи і проваріть до загустіння. Залиште до охолодження. Потім збийте до пухкої маси розм'якшене масло з цукровою пудрою та акуратно введіть у неї горіхову. Змішайте крем і промажте ним простір між сирним шаром і другим коржем.

2. Вишневий шар:

Зробіть вдвічі більше тіста та залиште половину на вишневий шар. Це тісто теж розділіть на дві частини. Розкачайте першу частину, промажте її варенням або джемом, а зверху викладіть вишню. Розкачайте другу частину тіста та накрийте нею вишню. Випікайте цей шар близько 40 хвилин. Викладіть на інші шари, з'єднавши їх тим же джемом.

3. Желейний шар:

Додайте до ягід сік, доведіть до кипіння та додайте желатин. Добре перемішайте і залиште до легкого застигання.

Потім викладіть між шарами густе желе та поставте торт в холодильник на 15-20 хвилин. Далі промажте желейний шар будь-яким кремом і накрийте останнім коржем.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X