Французька меренга. Сім рецептів десертів з безе, які варто приготувати
Ми зібрали найкращі рецепти для любителів хрусткої французької меренги.
Безе або меренга - це французький десерт зі збитих та запечених яєчних білків із цукром. Де і коли з'явився цей десерт достеменно невідомо, проте перші його згадки з'являються ще в 17 столітті. Найчастіше безе стає частиною складніших десертів, проте багато ласунів люблять їсти безе без інших добавок.
Ми зібрали сім рецептів меренги та десертів з її участю, які варто спробувати.
Почати варто з найпростішого та базового — безе. Тут все просто: збити білки з цукром і запекти на низьких температурах, доки білок не затвердіє. Але тим, хто дійсно любить цей десерт, варто спробувати приготувати безе з шоколадом і перцем чилі за рецептом Олени Єрмоленко або зробити повітряні тістечка, які складаються з двох шматочків меренги і ніжного крему шарлот. Окрім того, ви можете додати в класичне безе трохи варення для різноманітності смаків.
Потім, коли ви освоїте базу, приступайте до складніших десертів:
- Рецепт торту «Графські руїни» від Лізи Глінської - торт, який поєднує бісквіт, заварний крем, меренгу, згущене молоко, шоколад і горіхи
- Рецепт десерту Павлова з мандаринами - найкласичніший десерт із безе в головній ролі
- Рецепт пирога з журавлиною і безе - пиріг, який поєднує пікантну журавлину з солодким смаком хрумкої меренги
Рецепт рулету з меренги
Інгредієнти:
- Білки 5-6 яєць (140 г)
- Цукор - 175 г
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ч.л.
- Лимонний сік-1 ч.л.
- Сіль - дрібка
- Арахіс за бажанням
Для крему:
- Крем-сир - 250 г
- Вершки жирністю 33% - 150 мл
- Цукрова пудра - 100 г
Приготування:
Збийте холодні білки з лимонним соком і сіллю до м'якої піни. Потім поступово всипайте цукор та збивайте до стійких піків. До готових білків додайте крохмаль і акуратно вмішайте його.
Розігрійте духовку до 180С і застеліть деко пергаментним папером або силіконовим килимком.
Рівномірно розподіліть по деку білки, формуючи корж, посипте арахісом і випікайте його 10-15 хвилин до рум'яності.
Дістаньте корж із духовки, переверніть на інший аркуш пергаментного паперу і дайте повністю охолонути.
У цей час збийте всі інгредієнти крему до однорідності.
Рівномірно змастіть меренговий корж кремом, за бажанням додайте ягоди і, допомагаючи собі пергаментним папером, загорніть рулет.
Відправте його на кілька годин у холодильник, а перед подачею прикрасьте горіхами, ягодами чи м'ятою.
Рецепт печива з безе
Інгредієнти:
- Борошно - 190 г
- Вершкове масло - 120 г
- Жовтки яєчні – 3 шт.
- Цукор - 50 г
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
- Розпушувач – 0,5 ч.л.
- Сіль - дрібка
Для меренги:
- Білки яєчні – 3 шт.
- Цукор - 140 г
- Сік лимонний – 1 ч.л.
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
Для начинки:
- Шоколадки - 2-3 шт. (30 прямокутників)
Приготування:
Збийте разом розм'якшене масло, сіль, звичайний і ванільний цукор. Додайте жовтки і збийте до однорідності.

Просійте борошно, додайте до нього розпушувач, поступово всипте в яєчно-масляну суміш. Замісіть тісто.
Із готового тіста сформуйте кулю та відправте в холодильник на 40 хвилин. Потім розкачайте його завтовшки близько 3-4 мм і виріжте печиво діаметром близько 5-6 см.
Перекладіть вирізане печиво на деко, застелене пергаментним папером, у центр кожного викладіть по одному шматочку шоколадки.
Розігрійте духовку до 150С.
У цей час збийте охолоджені білки до пишної піни, додайте цукор та лимонний сік і збивайте до стійких піків. Потім перекладіть білки в кондитерський мішок і відсадіть меренгу зверху на печиво з шоколадом.
Випікайте ваш десерт протягом 20-25 хвилин, поки безе не затвердіє. Дайте йому повністю охолонути. За бажанням прикрасьте розтопленим шоколадом або какао-порошком.
Смачного!