Барбарис. Чим корисна ягода з ароматом цукерок та як її готувати

5 жовтня, 03:05
Ягоди барбарису використовують для зимових заготовок (Фото:Marta Wave / pexels)

Ягоди барбарису використовують для зимових заготовок (Фото:Marta Wave / pexels)

Ягоди барбарису широко застосовуються в різних областях і мають безліч корисних властивостей.

Осінь — час звільняти кущі від ягід. Важливо не пропустити моменту. Червоні та щільні за структурою довше зберігаються та ідеально підходять для сушіння, м’які для варення та компотів.

Відео дня

Барбарис не втрачає корисні властивості при заморожуванні, сушінні або термічній обробці та має тонізуючі властивості. Пектин у його складі дозволяє приготувати ідеальні джеми, аромат з солодкими нотками відгукується у винах, безалкогольних напоях, солодощах і навіть парфумах, а група вітамінів А, В, С, Д підвищує захисні сили організму та допомагає впоратися з застудними захворюваннями.

Лікувальні властивості барбарису, завдяки дослідженням вчених, зробили крок далі народної медицини. На сьогоднішній день доведено, що алкалоїд берберин, що міститься в складі барбарису, здатний знищувати ракові клітини яєчників, боротися з раком грудей та діабетом другого типу, а також змушує самознищуватися ракові клітини шлунка.

Незамінний у кулінарії барбарис входить до складу багатьох страв, у тому числі як приправа.

Сушений барбарис

Готується в духовці. Ягода повинна поміщатися одним шаром на деку.

Деко з заздалегідь промитим і висушеним барбарисом поміщається в розігріту до 50˚ духовку. Спостерігайте за приготуванням, як тільки ягода почне стискатися, можна трохи збільшити температуру в духовці, приблизно до 60˚.

Готова ягода стискається, не прилипає до рук і легко перекочується по поверхні з характерним звуком, ніби шарудить. Її потрібно остудити і пересипати в скляні або пластикові банки з кришками. Зберігати у сухому місці.

Барбарисовий соус

Барбарис — 0,5 кг

Цукор — 100 г

Вода — 1 склянка

Імбир мелений — 1 ст.л.

Кориця в паличках — 50 г

Гвоздика — 5 шт.

Перед приготуванням соусу барбарис необхідно замочити на двадцять хвилин.

Замочені ягоди (без плодоніжок) кладуться в каструлю разом із паличками кориці, заливаються водою та варяться на повільному вогні, поки не стануть м’якими. Потім вони відкидаються на друшляк, остигають і протираються через сито. Шкірка і кісточки, що залишилися при цьому, викидаються.

В отриману кашоподібну суміш додається цукор, сушений імбир та гвоздика в мішечку з марлі. Розділена на великі шматочки, вона має віддати аромат соусу, але не залишатися в ньому.

Для отримання єдиної консистенції суміш, помішуючи, проварюють кілька хвилин, дістають з неї мішечок з гвоздикою та залишають остигати.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Охолоджений соус розливають по скляних банках з кришками та ставлять у холодильник. Зберігається до двох тижнів.

Напій з барбарису на зиму

Барбарис — 250 г

Цукор — 200 г (можна менше)

Вода — 1,5 л

Ваніль — за смаком

Промиті ягоди барбарису поміщаються в каструлю, заливаються водою та доводяться до кипіння. Ягоди, що прокипіли три хвилини, виймаються з каструлі та розкладаються в простерилізовані банки. Рідина, що залишилася, ще раз доводиться до кипіння. До неї додається цукор і ваніль. Через кілька хвилин, коли цукор точно розчинився у воді, сиропом, що приготувався, заливають барбарис. Банки з готовим напоєм стерилізують ще один раз (приблизно п’ятнадцять хвилин) і загортають кришками. Після остигання зберігати в темному прохолодному місці.

Показати ще новини
Радіо НВ
X