Як шашлик. Три рецепти незвичайних страв з баклажанів

27 серпня 2021, 09:40
Автор: Лілія Вітюк

Баклажани називають овочами довголіття — і цілком заслужено. Але крім того, що вони дуже корисні, з них можна готувати безліч смачних і незвичайних страв. І навіть шашлик!

Їх можна смажити, готувати по-корейськи або як гриби. Не можна забувати і про головне блюді: ікра з баклажанів — фаворит багатьох українських гурманів.

Краса цих овочів в тому, що з нього можна готувати що завгодно: запіканки, грецьку мусака, багатошарові салати.

Відео дня
У серпні почався сезон баклажанів (Фото: unsplash)
У серпні почався сезон баклажанів / Фото: unsplash

Страви з баклажанів прості і корисні завдяки тому, що вони низькокалорійні, позитивно впливають на травлення, серцево-судинну систему і навіть використовується для профілактики атеросклерозу.

Їх рекомендують вживати людям, які стежать за здоров’ям і фігурою. Адже крім користі, смачні і легко поєднуються з іншою їжею.

Баклажани як шашлик — незвичайне і легке блюдо, яке підійде вегетаріанцям, веганам і тим, хто стежить за калоріями в стравах.

Баклажани як шашлик, консервовані на зиму

інгредієнти:

  • 2 кг баклажанів
  • 0,5 кг цибулі
  • 5 зубчиків часнику
  • 150 мл води
  • Приправа для шашлику
  • 1,5 ст. л. солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 80 мл оцту

приготування:

1. Баклажани промити і відрізати хвостики, зняти шкірку. Очищені коренеплоди розрізати навпіл, а потім на великі шматочки. Цибулю нарізати півкільцями, часник — тонкими пластинами.

2. Розігріти сковороду на вогні, налити рослинне масло і кинути туди баклажани. Обсмажити з двох сторін до рум’янцю, а потім викласти в окрему миску і дати охолонути.

Овочі потрібно підсмажити до легкого рум'янцю (Фото: unsplash)
Овочі потрібно підсмажити до легкого рум'янцю / Фото: unsplash

3. В окремій ємності в воду додати сіль, цукор і перемішати. Потім додати оцет. Прокип’ятити маринад одну хвилину і залишити до повного охолодження.

4. У велику миску викласти шар баклажанів, потім часник, цибулю і приправу. Потім знову баклажани, часник і цибулю. Залити все маринадом, зверху поставити тарілку з вантажем і відправити в холодильник на 12 годин.

Коли овочі пустять багато соку, їх вже можна буде їсти. Щоб приготувати ласощі на зиму, потрібно розкласти овочі в стерильні банки.

Дно вистелити цибулею, а потім наповнити баклажанами до верху і утрамбувати. Залити маринадом.

Далі - справа за малим. Залишилося простерилізувати банки. Для цього на дно каструлі потрібно покласти шматочок тканини, поставити туди консервацію і залити теплою водою. Дати закипіти і потримати ще 10 хвилин. Потім закрити банки ключем, перевернути і укутати. Можна зберігати навіть при кімнатній температурі.

Шашлик з баклажанів на грилі або в духовці

Складові:

  • 1 великий баклажан
  • 1 ч. Л. оливкового масла
  • 1 ч. Л. червоний винний оцет
  • 1 подрібнений сушений чилі
  • 1 ст. л. свіжого подрібненого чебрецю
  • 1 ч. Л. меду
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 2 ст. л. кетчупу
  • 2 ч. Л. суміші (Рецепт нижче)

Як приготувати шашлик з баклажанів:

1. Баклажан помийте, і розріжте спочатку на кільця, а потім на четвертинки. Викладіть в миску, посипте сіллю і залиште на півгодини. Це прибере гіркота.

2. Приготуйте суміш з цибулини, 1 чилі, 0.5 ч.л. кориці, одну четверту ч.л. суміші запашного і чорного перцю, 1−2 ст. л. лимонного соку. Туди ж додайте всі інші інгредієнти крім баклажанів і ретельно перемішайте.

3. Через 30 хвилин злийте воду з баклажанів, просушіть овочі за допомогою паперових рушників. Потім шматочки потрібно наколоти на шампури. Для духовки можна використовувати дерев’яні шпажки, то їх попередньо потрібно замочити у воді на 20 хвилин, щоб вони не обгоріли.

4. Рясно змастіть шашлички маринадом з усіх боків і залиште на годину. Запікайте на грилі або в духовці (Режим гриль) 20 хвилин.

Шашлик з баклажанів з салом і часником

Складові:

  • 4 середніх баклажана
  • 150 г сала
  • 2 ст. л. рослинного масла
  • 2 зубчики часнику
  • 1 пучок кропу свіжого
  • Сіль, перець за смаком
Баклажани на грилі або мангалі виходять з приємним післясмаком (Фото: unsplash)
Баклажани на грилі або мангалі виходять з приємним післясмаком / Фото: unsplash

Як приготувати баклажани з часником і салом:

1. Овочі вимити, витерти паперовими рушниками. Надрізати упоперек (не до кінця!) На відрізки шириною 1,5−2 см.

2. Сало нарізати тонкими пластинками і вставити в надрізи баклажанів так, щоб вони злегка виглядали з овоча. Солити не потрібно — це зробить його жорстким. У кожен надріз потрібно покласти по одній платівці.

3. У піалках зробіть соус з кропу, часнику та олії. Змастіть їм кожен баклажан. Злегка посоліть.

4. Через всю довжину баклажана проткніть шампур. Добре розігріти вугілля в мангалі, після цього розмістити шампури зверху. Овочі будуть готові, коли стануть підсмажений зовні і м’якими всередині.

Знімайте з вогню, посипайте зеленню, спеціями — і відразу подавайте до столу.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X