Прибулиця зi Сходу. У чому користь крупи булгур і як її готувати

6 жовтня 2019, 04:20

Булгур — це пшениця, яка позбавлена оболонки, пропарена, висушена і роздроблена.

Булгур — дуже ситна, корисна крупа, яка при високому вмісті вуглеводів має низький глікемічний індекс. Крупу часто рекомендують для дієтичного або дитячого харчування, а також вегетаріанцям і людям, які худнуть.

Відео дня

Крупа булгур неймовірно популярна в Азії, де і придумали такий спосіб поводження з пшеницею. Також булгур — популярна страва традиційної турецької кухні.

Не варто плутати булгур зі звичайною роздробленою пшеницею, яка не пройшла теплову обробку, і кускусом.

Булгур: як готувати

Instagram - oreshkoff_rf
Фото: Instagram - oreshkoff_rf

Залежно від ступеня розмолотості, змінюється час приготування крупи. Мілкий булгур можна не варити, а просто залити окропом.

Для виразного смаку, булгур зазвичай обсмажують на олії, після чого варять близько 20−30 хв або просто заливають окропом.

Крупу потрібно варити з розрахунку 1 частина булгура на 2 частини води, при приготуванні крупа збільшується в 2,5 рази. Промивати булгур перед приготуванням не потрібно.

З булгуром готують плов, роблять салати і варять супи, але варто пам’ятати, що крупа значно збільшується і суп виходить дуже густим.

Також булгур можна додавати в фарш і начиняти перці. Крупний булгур варто використовувати для перших і других страв, дрібний — для салатів.

Булгур з баклажанами: рецепт

Складові:

  • булгур — 1 стакан
  • баклажан — 2 шт.
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • часник — 2 зуб.
  • соєвий соус — 2 ст. л.

Нарізаємо цибулю півкільцями, а баклажани — невеликими кубиками. Обсмажуємо овочі на рослинному маслі близько 5−7 хв в глибокій сковороді.

Додаємо в сковороду соєвий соус і подрібнений часник, ретельно перемішуємо і обсмажуємо ще 3−5 хв.

Додаємо в сковороду булгур, заливаємо 2 склянками окропу і готуємо на маленькому вогні 15−20 хв.

Салат з булгуром: рецепт

Складові:

  • булгур (готовий) — 150 г
  • помідор — 1 шт.
  • огірок — 1 шт.
  • петрушка
  • сік лимона — 1 ст. л.
  • оливкова олія
  • сіль

Дрібний булгур заливаємо окропом і залишаємо на деякий час.

Помідори і огірки нарізаємо невеликими кубиками, дрібно нарізаємо петрушку — відправляємо овочі в салатницю.

Додаємо сік з четвертинки лимона і додаємо оливкову олія, виливаємо заправку в салатницю.

Теплий булгур висипаємо в салатницю, солимо і добре перемішуємо. Салат з булгуром готовий!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X