Екзотична квітка. Як приготувати артишок

18 лютого 2020, 20:50

Артишок подають в багатьох ресторанах світу як самостійну страву або в салатах, супах і десертах.

Артишок відносять до рослин родини айстрових. У їжу вживають кошики квіток артишоку, які не розкрилися. Молоді кошики-суцвіття готують на грилі, відварюють, смажать у фритюрі, фарширують, маринують з медом і навіть їдять сирими. З артишоком також виготовляють різні закуски, які продають у вигляді пресервів.

Відео дня

Артишоки бувають круглими, витягнутими, зеленими або з фіолетовим відтінком. Їх батьківщиною вважають Середземноморський регіон і Канарські острови, де артишок додають до багатьох страв. У В'єтнамі з листя і коренів артишоку готують чай, який за смаком і дією на організм нагадує каву.

Freepik
Фото: Freepik

Залежно від ступеня дозрівання можна зрозуміти, як приготувати артишок.

Маленькі артишоки розміром з куряче яйце в основному їдять сирими, середні артишоки маринують і консервують з різними травами, великі артишоки розміром з апельсин відварюють.

Артишок багатий на різні вітаміни і мікроелементи — він містить вітаміни групи А, В, С, Е, А, а також магній, калій, натрій, кальцій, фосфор і цинк.

Калорійність відвареного артишоку становить всього 53 кКал, тому його можна рекомендувати навіть людям із зайвою вагою.

Як приготувати артишок?

Найпростіший спосіб приготування артишоку — це відварити або запекти його.

Перед варінням артишок очищаємо від верхніх сухих пелюсток і надрізаємо до середини внутрішні шари. Також відрізаємо стебло артишоку.

У каструлю з водою додаємо оцет або лимонний сік. Стійкою стороною кладемо артишок в каструлю і варимо близько 25 хв.

Щоб запекти артишок поливаємо його соком лимона, оливковою олією і спеціями. Загортаємо артишок в фольгу, ставимо на деко і запікаємо при 180 ° C 45 хв.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X