Фундук, волоський і кешью. Топ-7 найкорисніших горіхів

4 вересня 2019, 14:05
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Восени починається сезон горіхів, які збагачують раціон мікроелементами, вітамінами, корисними жирами, білками. Які з горіхів найбільш корисні і як їх їсти?

Нарівні з фруктами і овочами, горіхи — невід'ємна частина піраміди здорового харчування. Вони містять безліч важливих мікроелементів і вітамінів, а також корисні жири і легкозасвоювані білки. Крім того, горіхи позитивно впливають на роботу мозку та імунної системи, підтримують здоров’я шкіри і волосся, зміцнюють кістки і підвищують рівень гемоглобіну. Тому для правильного харчування важливо вживати горіхи регулярно як в сирому вигляді, так і в різних стравах, випічці і соусах.

Відео дня

Найкорисніші горіхи:

Волоський горіх

Felix Mittermeier / Unsplash
Фото: Felix Mittermeier / Unsplash

Найпопулярніший і широко доступний сорт вважається найкориснішим. Він містить вітаміни С, В, Е, магній, залізо, фосфор і поліненасичені жирні кислоти. Він благотворно впливає на роботу мозку, травлення, допомагає зміцнити імунітет і усуває авітаміноз. Більш того, деякі дослідження показують, що волоські горіхи допомагають при діабеті та знижують ризик розвитку деяких видів раку.

Арахіс

Enrico Sottocorna / Unsplash
Фото: Enrico Sottocorna / Unsplash

Арахіс багатий антиоксидантами, вітамінами групи А, D, В, корисними жирами і речовинами, що підвищують згортання крові. Також він містить велику кількість магнію, тому запобігає серцево-судинні захворювання і знижує ризик інсульту. Антиоксиданти допомагають підтримувати здоров’я і гарний настрій.

Фундук

Фундук поважають не тільки шанувальники ЗСЖ, але і кондитери (Фото: Monika Grabkowska / Unsplash)
Фундук поважають не тільки шанувальники ЗСЖ, але і кондитери / Фото: Monika Grabkowska / Unsplash

Лісовий горіх — джерело цілої групи мінералів, вітаміну Е і поліненасичених жирів. У ньому міститься досить мало вуглеводів, тому його прийнято вважати дієтичним продуктом. Важливо відзначити, що фундук захищає серце, знижує рівень холестерину і має протизапальні властивості.

Мигдаль

Мигдаль - з цього горіха роблять борошно для здорових страв і для тістечка макаронів (Фото: NordWood Themes / Unsplash)
Мигдаль - з цього горіха роблять борошно для здорових страв і для тістечка макаронів / Фото: NordWood Themes / Unsplash

Цей горіх є лідером серед інших видів за вмістом білка і клітковини. Завдяки великій кількості вітаміну Е і магнію, мигдаль покращує стан волосся, шкіри та нігтів. Більш того, він поліпшує обмін речовин і нормалізує рівень цукру в крові. Численні дослідження показали, що в переддіабетичного стані мигдаль покращує чутливість до інсуліну.

Кеш’ю

Горіх кеш'ю - у смаженого кеш'ю смак багатший, але більше поживних речовин в сирому горісі (Фото: Jenn Kosar / Unsplash)
Горіх кеш'ю - у смаженого кеш'ю смак багатший, але більше поживних речовин в сирому горісі / Фото: Jenn Kosar / Unsplash

Горіх багатий білком, вуглеводами, вітаміном А, залізом, цинком і кальцієм. Кеш’ю сприяє зниженню рівня холестерину і зміцнює імунну систему, покращує роботу репродуктивної системи і навіть захищає емаль. Одна з головних переваг кеш’ю — низька алергенність.

Кедрові горішки

Кедрові горіхи, або горішки пінії використовуються в складі соусу песто (Фото: Travis Yewell / Unsplash)
Кедрові горіхи, або горішки пінії використовуються в складі соусу песто / Фото: Travis Yewell / Unsplash

Маленькі горішки містять вітамін Е, антиоксиданти і амінокислоти, тому чудово зміцнюють імунітет. Вони легко засвоюються, тому їх рекомендують вживати дітям і вагітним, щоб забезпечити організм необхідними мікроелементами. Більш того, кедрові горіхи показані при нервових розладах, а також проблемах зі шкірою і волоссям.

Фісташки

фісташки (Фото: Joanna Kosinska / Unsplash)
фісташки / Фото: Joanna Kosinska / Unsplash

У порівнянні з іншими сортами, в фісташці найбільш раціональне співвідношення амінокислот і калорійності, вітамінів і корисних мінеральних речовин. Горіх багатий міддю, марганцем, фосфором і іншими важливими мікроелементами, які допомагають зберегти зір і твердість кісток. Серед інших переваг фісташок — зміцнення судин, поліпшення роботи печінки і підвищення потенції.

Як їсти горіхи

Горіхи часто додають в смузі-Боул і салати (Фото: Milada Vigerova / Unsplash)
Горіхи часто додають в смузі-Боул і салати / Фото: Milada Vigerova / Unsplash

Дієтологи радять пам’ятати, що горіхи — їжа важка, тому слід обмежувати себе. Щоб не перевантажувати організм рекомендується з'їдати не більше 50−100 грамів на день. При правильному споживанні, стверджують дієтологи, вже через короткий час ви помітите поліпшення фізичного і емоційного здоров’я. Ось кілька ідей, як ввести горіхи в раціон:

  1. Горішки — це один з найбільш здорових перекусів. Замініть ними некорисні солодощі і постарайтеся не виходити за межі денної норми.
  2. Додавайте горіхи в страви, щоб підвищити їх поживність: в ранкову вівсянку (замочену або варену), гранолу, смузі-боул, салати. Така страва буде повноцінним прийомом їжі.
  3. Використовуйте мигдалеве борошно для загущення соусів в стравах, замість пшеничного.
  4. Якщо ви використовуєте горіхи для приготування сироїдних страв, попередньо замочуйте їх. З замоченного, перемеленого в блендері кеш’ю виходить чудовий «вершковий» крем, який можна використовувати в десертах і як основу для морозива.
  5. Горіхове молоко. Для його приготування краще за все підходить мигдаль. Замочіть горіхи на 6−10 годин, перебийте блендером, відіжміть рідину.
  6. Горіхи будуть доречні на сирній тарілці. Волоським горіхом посипають страви із сирним соусом, а арахіс та кеш’ю додають у страви китайської кухні.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X