Глютен free. У чому користь крупи амарант і як її готувати

7 лютого 2020, 01:48

Амарант називали «пшеницею ацтеків» і «хлібом інків». Зараз же амарант популярна крупа серед людей, які не вживають глютен.

Протягом 8 тисяч років амарант був однією з основних зернових культур Мексики і Південної Америки. Амарантову крупу роблять із однорічної трав’янистої рослини Амарант (або Щириця). Інки та ацтеки використовували рослину амарант в релігійних ритуалах. Коли іспанські завойовники заборонили ці дії і встановили свою релігію, культивування амаранту практично зійшло нанівець.

Відео дня

Найбільша кількість видів амаранту росте в Південній Америці, звідки рослина родом. В Європу амарант привезли іспанці, спочатку рослину вирощували як декоративну, але пізніше стали обробляти як крупяну і кормову культуру.

Амарант: корисні властивості крупи і можлива шкода

Instagram - skazzdorov
Фото: Instagram - skazzdorov

Крупа амарант багата на лізин і відрізняється високою якістю білка, перевищуючи в два рази пшеницю і в три рази кукурудзу. Амарант містить такі важливі мікроелементи як: кальцій, магній, калій, залізо, фосфор. Крім того, вміст вітамінів А, В, С і Е в два рази перевищує аналогічний показник для клітковини і вівсяних висівок.

Разом з гречкою і кіноа амарант відносять до групи псевдозернових культур, що не містять глютен. Амарантова каша також допомагає в дієтичному харчуванні, так як швидко насичує організм і не дає переїдати.

Її використовують не тільки як гарнір, але і для приготування цукерок, хлібців, печива, сухих сніданків, а також амарантового масла. В сучасній мексиканській культурі в День мертвих амарант пропонують духам як закуску.

При жовчнокам’яній і сечокам’яній хворобах, а також запаленні підшлункової залози і жовчного міхура амарант варто вживати з обережністю.

Амарант: як готувати крупу

У 100 грамах готової крупи амарант міститься 103 калорії. Каша з амаранту виходить дуже смачною з горіховим присмаком.

Варити амарант потрібно в розрахунку 1 до 3 на воді або на молоці близько 5−10 хвилин. Кашу можна робити як солодкою, так і солоною. Все залежить від добавок — фрукти, ягоди, горіхи, мед або сіль і зелень.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X