Рецепт на Великдень. Панеттоне — італійська святкова альтернатива традиційній випічці

7 квітня 2020, 14:25

Наближається Великдень, а разом з ним і питання, що приготувати на свято, чим здивувати і порадувати рідних і близьких. Пропонуємо покроковий рецепт італійського святкового кексу — панеттоне.

Панеттоне — легкий і солодкий святковий хліб з родзинками, цукатами і горіхами, що за смаком нагадує кекс. Побачивши панеттоне вперше ви, напевно, вигукнули — та це ж наша паска! Панеттоне має високу циліндричну форму і шапочку, хіба що вона не прикрашена глазур’ю, кольоровим цукром або цукатами. (Але ж це можна легко виправити!) Панеттоне готують найрізноманітніших розмірів, як і паски. І якщо ви прийдете до церкви святити панеттоне, ніхто не зрозуміє, що у вас в кошику не традиційна для нас паска, а її вдосконалений італійський родич. Насправды, італійці на Великдень печуть коломба. Цей хліб називають великодньою голубкою через особливу форму. На смак коломба нахадує панеттоне, але ми все ж пропонуємо приготвувати панеттоне, бо він дуже схожий на паску.

Відео дня

У панеттоне перед нашою паскою є кілька переваг. У той час як паска дуже примхлива в приготуванні: не любить шуму, може не зійти, може пригоріти, панеттоне ні за яких умов не впаде і не пригорить. Кекс паннетоне дуже довго зберігає свіжість і м’якість, а паска дуже швидко черствіє. Крім того, панеттоне внесе певне смакове різноманіття до пасхальної трапези.

Панеттоне - легкий і солодкий святковий хліб з родзинками, цукатами і горіхами, і за смаком нагадує кекс. (Фото: @pixabay)
Панеттоне - легкий і солодкий святковий хліб з родзинками, цукатами і горіхами, і за смаком нагадує кекс. / Фото: @pixabay

Історія панеттоне

Насправді панеттоне — це традиційний італійський різдвяний хліб (Pane в перекладі з італійської мови — хліб). Тому не зовсім правильно його називати кексом (хоча на смак дуже схоже). Це хліб — багатий і святковий. Є кілька версій появи панеттоне: за однією версією рецепт придумав закоханий учень кухаря, щоб здивувати свою кохану; за іншою -рецепт в паніці придумав шеф-кухар сім'ї Сфорца, правлячої династії Мілана, який спалив різдвяний пиріг, і йому необхідно було терміново знайти вихід із ситуації. Як би там не було, панеттоне полюбився і не забувся, а продовжує завойовувати серця по всьому світу.

Рецепт панеттоне

НВ Style пропонує приготувати панеттоне за рецептом легендарного київського кондитера Людмили Казмерчук, автора десертів для кафе Пасаж, Honey й інших закладів, засновниці Асоціації кондитерів України. Рецепт опубліковано в книзі Моя робота, моя любов. Книга десертів.

Не будемо стверджувати, що панеттоне так вже й легко приготувати на відміну від паски. Доведеться повозитися, але результат вас неодмінно порадує.

НВ Style пропонує приготувати панеттоне за рецептом кондитера Людмили Казмерчук (Фото: @ Nkhoroshayeva / Наталія Хорошаєва)
НВ Style пропонує приготувати панеттоне за рецептом кондитера Людмили Казмерчук / Фото: @ Nkhoroshayeva / Наталія Хорошаєва

Перше замішування (закваска):

  • Борошно — 1 кг
  • Вершкове масло — 230 г
  • Пресовані дріжджі - 7 г
  • Жовтки — 200 г (7−8 штук)
  • Цукор — 230 г
  • Вода — 375 мл

Змішати всі інгредієнти за винятком води. Потроху підливаючи воду, замісити гладке однорідне тісто. Викласти тісто в чисту містку ємність, в якій воно виросте в три рази. Залишити на 12 годин. Температура приміщення, в якому буде відбуватися процес ферментації, повинна становити 23 °C.

Друге замішування і випікання:

  • Борошно — 835 г

Вершкове масло — 320 г

  • Жовтки — 233 г (8−9 штук)
  • Цукор — 316 г
  • Вода — 300 мл
  • Пресовані дріжджі - 90 г
  • Сіль — 22 г
  • Мед — 25 г
  • Ізюм без кісточок — 900 г
  • Лимонні цукати — 175 г
  • Насіння одного стручка ванілі

До першого замісу додати всі сухі інгредієнти, мед, жовтки. Дріжджі розвести у воді і, потроху підливаючи в чашу міксера, вимішувати тісто 3 хвилини на низькій швидкості. Додати масло і вимішувати ще 8 хвилин на високій швидкості, поки тісто не стане однорідним і гладким.

Тісто перекласти в чисту містку ємність і залишити відпочивати, поки воно не збільшиться в об'ємі в 2,5−3 рази. Розділити тісто на шматки по 500 м Залишити ще на 15 хв. Розкласти у форми, накрити вологим кухонним рушником і залишити, поки тісто не підійде. Випікати при 160−180 ° С.

Нагадуємо, Пасха християнських церков західного обряду в цьому році випадає на 12 квітня, а у східних християн, до яких относітя більшість православних церков, — на 19 квітня 2020 року.

Редактор: Юлія Найденко
Показати ще новини
Радіо НВ
X